Categorieën
Bitcoin

Wat is Bitcoin – Uitleg en informatie over Bitcoins

Al jaren wordt beloofd dat het de nieuwe vorm van betalen zal worden: Bitcoin. Na het rampjaar 2018 toont deze digitale valuta nu weer tekenen van herstel. Er is nog altijd potentie, maar of Bitcoin de hype waar gaat maken zal nog altijd moeten blijken. Toch zijn er tekenen dat het nog goed kan komen met deze digitale valuta en cryptocurrency in zijn algemeen. Maar wat is Bitcoin nu eigenlijk exact? Hieronder kun je meer lezen over Bitcoins, wat je er mee kan, hoe de toekomst er mogelijk uitziet en hoe je Bitcoins kunt bewaren. Na het lezen van deze tekst weet je alles wat je moet weten over Bitcoins.

Bitcoin uitleg

Meer info over Bitcoins

Bitcoin is een digitale valuta, wat ook wel cryptocurrency genoemd wordt. Bitcoin was de eerste van zijn soort, een ware revolutie. Er zijn twee redenen waarom Bitcoin ontworpen werd. Ten eerste voeren we steeds meer transacties online uit. Wat kopen we inmiddels niet via webshops zoals Bol.com of CoolBlue? Je hoeft niet meer de deur uit en je doet het eenvoudig en snel vanuit je luie stoel. Daarnaast was er de economische crash in 2008, welke vele banken deed opvallen. Hierdoor groeide het wantrouwen jegens banken in het algemeen. Hierdoor werd gezocht naar een gedecentraliseerde valuta. Bitcoin voldeed aan beide voorwaarden.

Bitcoin is dus een digitale manier van betalen die gedecentraliseerd is. Er komt dus geen bank of tussenpersoon aan te pas, de transactie gaat van persoon tot persoon. Dit wordt ook wel peer to peer genoemd. Via diverse leveranciers is het mogelijk om Bitcoins aan te schaffen. Waar je ook deze cryptovaluta aanschaft, de kans is groot dat deze gebruik maakt van Blockchain. Bij Bitcoins is dit in ieder geval wel het geval.

Bij deze technologie ontstaat een chronologische keten van data die met Bitcoin transacties te maken heeft. Deze data over de transacties kan niet achteraf aangepast worden en kan daarnaast door iedereen bekeken worden. Iedere 10 minuten wordt het blok afgesloten, waarna een nieuw blok hierop sluitend ontstaat. De blockchain is dan ook te zien als een gedecentraliseerde en veilige database die niet te manipuleren valt. Elke transactie kan door tienduizenden computers ter wereld gecheckt worden, zodat fraude vrijwel onmogelijk is. Hierdoor is ook het geheel vellen van een netwerk zo goed als onmogelijk, omdat een kopie van het netwerk op zovele computers terug te vinden is.

Wat kun je met Bitcoin en hoe verkrijg je het?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je eigenlijk aan Bitcoin? Je hebt hiervoor meerdere mogelijkheden. Ten eerste is Bitcoin in het beginsel natuurlijk een manier om digitaal te betalen. Je kunt dus, mocht je online iets te kopen zetten, er voor kiezen om betaald te worden aan de hand van deze cryptocurrency. En je hoeft het niet alleen te ontvangen: er zijn inmiddels meerdere plaatsen waar je gewoon aan de hand van Bitcoin kunt afrekenen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om het wisselgeld dat je terugkrijgt in Bitcoin te laten betalen. Dit is nog een manier om deze cryptovaluta te verkrijgen.

Maar je kunt ook gewoon Bitcoins kopen op verschillende exchanges. Door de gedecentraliseerde wijze waarop Bitcoins te koop zijn, is het mogelijk om gewoon van persoon tot persoon afspraken te maken. Hierdoor ontstaat echter wel een volatiele koers. Je kunt dus de ene keer veel en de andere keer weinig moeten betalen voor de coins. Tot slot is ook het minen van coins een mogelijkheid. Wanneer een transactie valide is en toegevoegd is aan de Blockchain, kan deze gemined worden. Hierbij lost een computer een wiskundige som op. Als deze is opgelost, mag je jouw blok aan de chain toevoegen en ontvang je 12,5 Bitcoins die je verdeeld met alle andere miners. Tel uit je winst!

Hoe bewaar je Bitcoin?

Omdat je te maken hebt met digitale valuta, ben je waarschijnlijk al snel geneigd om te denken dat je jouw vergaarde Bitcoins wel eventjes op je computer kunt opslaan. Dit is natuurlijk mogelijk, maar de meest veilige manier om cryptocurrency in zijn algemeen op te slaan is het niet. Je hoeft maar eenmaal gehackt te worden om al jouw digitale valuta in één klap kwijt te zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom bewaar je jouw Bitcoins het veiligst in een zogenaamde wallet.

Net zoals je jouw eigen pinpas en contant geld in een fysieke portemonnee bewaart, kun je Bitcoins tevens bewaren in een digitale portemonnee. Deze worden wallets genoemd. Deze stellen je in staat om Bitcoins te bewaren, te ontvangen en te verzenden. In sommige opzichten is het vergelijkbaar met online bankieren, waar cryptocurrency natuurlijk een decentrale manier van betalen is. Maar ook deze vorm van valuta moet je ergens opslaan waar het veilig opgeborgen is. Immers is er menig kwaadwillende die zonder scrupules jouw computer hackt om je Bitcoins te vergaren.

Als het gaat om Bitcoin wallets, heb je de keuze uit meerdere soorten. Ten eerste is er de mobile wallet, waarbij jouw cryptocurrency op je smartphone wordt opgeslagen middels een app. Zo heb je jouw Bitcoins altijd bij de hand, en bovendien zijn de apps gratis. Daarnaast kun je kiezen voor een software wallet, aan de hand waarvan je cryptovaluta opslaat en beheert op je computer of laptop. Voor deze beide varianten geldt dat de veiligheid lager ligt in vergelijking met de laatste soort Bitcoin wallet: de hardware wallet. Deze is voor de meer gevorderden op het gebied van Bitcoins en biedt de meeste veiligheid. Echter dien je voor een hardware wallet wel een aanschafprijs af te rekenen.

Hoe ziet de toekomst van Bitcoin er uit?

2018 was met recht te bestempelen als een rampjaar voor deze digitale valuta. De koersen veerden op en neer, er werden veel eigenaren gehackt en het algehele imago van deze cryptomunten was slecht. In 2019 lijkt Bitcoin weer wat op te krabbelen. Ontwikkelingen zoals stablecoin stabiliseren de koers van de munt. Digitale wallets beschermen je online currency. En meer en meer grote bedrijven tonen interesse in Bitcoin. Het lijkt dus wel goed te komen met de Bitcoin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *