Cartesi cryptocurrency afgekort $CTSI is het besturingssysteem van DApps. De complexe en intensieve berekeningen draaien in een Linux-omgeving, buiten de blockchain om, zonder de decentralisatie in gevaar te brengen. Cartesi maakt DApps aanzienlijk krachtiger, kosteneffectiever, gemakkelijker te ontwikkelen en handelbaar. Het verhoogt de productiviteit voor ontwikkelaars en zorgt voor een ongekende gebruikerservaring.
Kenmerken van Cartesi
Net zoals veel cryptocoins, gaat het ook bij Cartesi om de onderscheidende kenmerken van het hele systeem:
- Schaalbaarheid: intensieve berekeningen van enorme hoeveelheden gegevens worden off-chain uitgevoerd met dezelfde veiligheidsgaranties die de blockchain biedt;
- Programmeerbaarheid: dApp-logica draait onder Linux, met een keuze uit duizenden open-source softwarecomponenten om hiermee te combineren;
- Adaptief: ontwikkelaars kunnen werken in een vertrouwde omgeving zonder kunstmatige beperkingen en met toegang tot al hun favoriete tools;
- Decentralisatie: de consensus wordt veilig bereikt in de keten zonder dat een reputatieprotocol, Trusted Execution Environment of centrale servers in de cloud nodig zijn;
- Overdraagbaar: Cartesi streeft ernaar om dApps overdraagbaar te maken op de belangrijkste openbare blockchains die slimme contracten ondersteunen;
CTSI: het Cartesi token
Het totale Cartesi-coin aanbod is 1 miljard CTSI. De Launchpad-verkoop vindt plaats in april 2020 waarbij slechts 10% van de beschikbare tokens zullen worden verkocht. Dat lijkt weinig, maar het maximale aantal coins is bepaald op 1 miljard stuks. Dat betekent dus dat er tien miljoen coins beschikbaar komen voor de verkoop.
De verkoopwaarde van de aangeboden hoeveelheid coins is 1.5 miljoen dollar. De CTSI / BNB-wisselkoers is bepaald vóór de verkoopdatum.
Slimme contracten van Cartesti
Slimme contracten (smart contracts) die op verschillende blockchains actief zijn, kunnen externe berekeningen op exact dezelfde manier formuleren in de Cartesi Node. Dit isoleert complexe berekeningen van de details van specifieke blockchains, maakt ze overdraagbaar en biedt voldoende beveiliging, onveranderlijkheid en een volwaardig betalingssysteem.
Gegarandeerde consensus
Externe berekeningen kunnen door alle betrokken partijen extern worden geverifieerd. Geschillen worden automatisch beslecht door Cartesi. Dit vereist een verwaarloosbare belasting van de berekening binnen de blockchain, ongeacht de grootte van de externe berekening.
Uitdaging
Het team van Cartesi zegt dat ze, als antwoord op de uitdaging, alle tools en mogelijkheden die beschikbaar zijn in moderne besturingssystemen naar het gedecentraliseerde web brengen.
Veiligheid is gewaarborgd
Het gaat hier dus om een volwaardig Linux-besturingssysteem dat tot doel heeft de mogelijkheden van gedecentraliseerde applicaties te vergroten zonder afbreuk te doen aan de veiligheidsgaranties van blockchain.
“Cartesi zal de belemmeringen om toegang te krijgen voor reguliere en ervaren ontwikkelaars verminderen. Dit gebeurt door de noodzaak weg te nemen om nieuwe programmeertalen en specifieke vaardigheden aan te leren die vaak leiden tot onnodige beperkingen en vaak een steile leercurve met zich meebrengen,”
aldus Cartesi CEO Erick de Moura.
Zo werkt Cartesi (video uitleg)
Creepts: de game van Cartesi
Cartesi lanceert tegelijkertijd Creepts, het eerste gedecentraliseerde game van Cartesi. Het is gebouwd bovenop Cartesi’s Layer 2-oplossing voor blockchains, welke beschikbaar is als open-source softwarestack. Momenteel is Creepts te spelen op het Rinkeby Ethereum-testnet.
Hier gaat het om bij Creepts
Creepts is een competitief torenverdedigingsspel. Spelers verdedigen hun torens tegen talloze vijandelijke aanvallen vijanden. Uiteindelijk is het doel van een Creepts-speler om een hogere score te scoren te verkrijgen dan andere spelers die dezelfde uitdaging voltooien.
Creepts spelen
Om Creepts te kunnen spelen, moet de gebruiker een kopie van de Creepts-client downloaden, vanaf de officiële Creepts website. Zodra dit is gebeurt, krijg je een lijst met toernooien te zien.
Toernooi kiezen
Je kiest een toernooi en het spel begint. Alle games vinden plaats op de eigen pc van de speler. Er is geen centrale server waarmee de speler verbinding kan maken en er worden geen gameplay-bewegingen uitgevoerd op de blockchain.
Ondertussen houdt de Creepts-client een logboek bij van elke beweging die de speler maakt tijdens de tijd dat hij speelt. Wanneer de speler klaar is met spelen, moet er een hash van dit gameplay-log ingediend worden bij de blockchain.
Omdat er slechts een hash van de log is ingediend (niet de daadwerkelijke log), kan geen enkele andere speler de log bekijken om te bepalen hoe de score is verkregen.
Hash indienen
Zodra de periode voor het indienen van de score is verstreken, worden geen hashes meer geaccepteerd. Op dit punt levert elke Creepts-client het daadwerkelijke spellogboek van de gameplay van de speler in, samen met de hoogste score die werd behaald.
Deze scores worden met elkaar vergeleken om de uitkomst van toernooien te bepalen. De client van elke speler vergelijkt ook de spellogboeken van elke andere speler om te bepalen of de gerapporteerde hoge scores nauwkeurig zijn en of de spelbewegingen in het spellogboek opgenomen.
Als een speler met de client knoeit om een nepscore te produceren, zullen de clients van de andere spelers controleren of de score wel op rectmatige wijze is verkregen.
Interessant: wat als wordt vals gespeeld
Goede vraag: wat als de speler een nep-spellogboek indient? Wat als de speler na het toernooi verbinding maakt met de blockchain en het spellogboek van de hoogst scorende speler downloadt en dit als zijn eigen logboek doorgeeft?
In dit geval hashen de clients van de andere spelers het spellogboek en vergelijken het met de eerder ingediende hash. Als het ingediende logboek een andere hash produceert, kunnen alle Creepts-knooppunten controleren of het gamelogboek is gewijzigd.
In dit geval wordt de vals spelende gamer gediskwalificeerd.
Conclusie Cartesi $CTSI coin
Creepts is een competitieve puzzel annex verdedigingsspel, maar zeker geen geen MMO. De ontwikkelaar van Creepts is echter van mening dat de technologie erachter op een dag de creatie van enorme, gedecentraliseerde virtuele werelden mogelijk zal maken.
Gedecentraliseerde MMO’s worden meestal als onmogelijk beschouwd gezien de huidige beperkingen van de blockchain-technologie. De hoeveelheid gegevens die een blockchain zou moeten verwerken liggen namelijk ver buiten de mogelijkheden van de blockchain.
Creepts lijkt een uitweg te bieden voor dit probleem, door toe te staan dat er off-chain wordt verwerkt, maar dan zonder een centrale server.
Cartesi kopen handleiding:
Stap 1.
Eerst Bitcoin kopen met iDeal bij de veilige en betrouwbare Nederlandse Bitvavo exchange.
(klik hier voor een Bitvavo account, inclusief gratis wallet en 1000 euro aan transactiekosten)
Stap 2.
Wanneer je Bitcoin heb gekocht bij Bitvavo dien je deze te versturen naar de Binance exchange.
(klik hier voor een gratis Binance trading account)
Stap 3.
Wanneer je ingelogd bent bij Binance ga je naar ‘BTC Markets’ en zoek je op $CTSI (Cartesi). Koop nu de gewenste hoeveelheid Cartesi coins.