Wat is Bitcoin

Bitcoin is een digitale valuta die direct kan worden verhandeld en verkocht over de hele wereld. Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto, overigens een synoniem, creëerde in 2009 een digitaal betaalsysteem dat decentraal is. Dit houdt in dat transacties plaatsvinden zonder betrokkenheid van derde partijen, zoals de overheid, banken en financiële instellingen. Hoe werkt Bitcoin precies en hoe koop en verkoop je het? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een zogeheten peer-to-peer valuta. Dit betekent dat een transactie van deze munt plaatsvindt zonder een centraal netwerk. De uitwisseling vindt rechtstreeks plaats tussen twee gebruikers. Bitcoin transacties vinden plaats op een openbaar grootboek genaamd de blockchain. Andere gebruikers van dit netwerk controleren en verifiëren de transactie.

De explosieve groei van Bitcoin

Sinds de publieke release in 2009 is de waarde van Bitcoin explosief gestegen. Al moeten we er wel bij zeggen dat de waarde op sommige momenten ook flink gekelderd is. Cryptocurrencies zijn relatief nieuw en daardoor erg volatiel. Toch is de opmars van Bitcoin zeer indrukwekkend. Een paar jaar geleden kon je nog een Bitcoin kopen voor 150 dollar per stuk. Had je dat toen maar gedaan, want op 1 maart 2021 was één Bitcoin al bijna 50.000 dollar waard. Omdat er maximaal 21 miljoen Bitcoin worden gemined ontstaat er steeds meer schaarste. Ook het feit dat steeds meer zakelijke investeerders interesse hebben in Bitcoin draagt bij aan de populariteit van deze cryptomunt.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Bitcoin is een fenomeen. Wie had in 2009 ooit gedacht dat het de financiële wereld zo op zijn kop zou zetten? Deze cryptomunt is niet voor niets populair. Het biedt gebruikers namelijk allerlei voordelen, die we even voor jou op een rijtje hebben gezet:

Voordeel 1: Het is openbaar
Alle Bitcoin-transacties worden opgenomen in een openbaar boek dat voor iedereen toegankelijk is: de blockchain. Dit maakt het doen van transacties snel en veilig.

Voordeel 2: Het is autonoom
Een van de belangrijkste pluspunten van Bitcoin, en voor cryptocurrencies in het algemeen, is autonomie. Gebruikers kunnen zelf bepalen hoe ze hun geld uitgeven zonder dat ze een tussenpersoon zoals een bank, financiële instelling of de overheid hoeven te raadplegen.

Voordeel 3: Het is anoniem
In tegenstelling tot aankopen met traditionele valuta zijn Bitcoin transacties niet gekoppeld aan hun oorspronkelijke locatie. Daardoor kunnen ze niet gemakkelijk worden geïdentificeerd, tenzij de gebruiker de Bitcoin transactie vrijwillig plaatst. Dit betekent niet dat Bitcoin transacties volledig onbekend of niet-detecteerbaar zijn. Desondanks is het anoniemer dan traditionele betaalmethoden.

Voordeel 4: Iedereen mag deelnemen aan het Bitcoin betaalsysteem
Het Bitcoin betaalsysteem is toegankelijk voor iedereen. Dit betekent dat gebruikers geld kunnen verzenden naar en ontvangen van en naar iedereen op het internet zonder de goedkeuring van een autoriteit.

Voordeel 5: De transactiekosten liggen lager
Bitcoin proberen de traditionele bankregels zoveel mogelijk te vermijden. Oftewel: geen bemoeienis en controle van derde partijen en snelle en anonieme transacties. Daardoor liggen de transactiekosten voor internationale betalingen laag. Standaard overboekingen en buitenlandse aankopen kosten doorgaans vrij veel geld. Aangezien Bitcoin transacties geen bemoeienis van banken hebben, liggen de transactiekosten erg laag. De meeste mensen vinden dit een zeer groot voordeel van crypto.

Voordeel 6: Je kunt er mobiele betalingen mee doen
Net als de meeste online betalingssystemen kunnen Bitcoin gebruikers hun rekeningen en aankopen betalen waar ze maar willen. Ze hoeven niet eens naar een bank of winkel om ee aankoop te doen. In tegenstelling tot online betalingen die worden gedaan met bankrekeningen en creditcards, zijn er namelijk geen persoonlijke gegevens vereist om de transactie te voltooien.

Voordeel 7: Je kunt er overal ter wereld betalingen mee verrichten
Omdat gebruikers bitcoins kunnen verzenden en ontvangen met alleen een smartphone of computer, is Bitcoin toegankelijk zonder dat je traditionele banksystemen, creditcards en andere betaalmethoden nodig hebt. In principe heb je alleen een internetverbinding nodig. Dit is een groot voordeel voor mensen in landen die niet of nauwelijks toegang hebben tot een bankrekening.

Waar kun je Bitcoin kopen?

Tegenwoordig zijn er allerlei plekken waar je Bitcoin kunt kopen. Bij een broker is het mogelijk om Bitcoin te kopen of verkopen, terwijl er bij een exchange ook in kunt handelen. De goedkoopste Nederlandse exchange is Bitvavo (betaal over je eerste 1000 euro geen transactiekosten). Sinds de oprichting van deze broker én exchange in 2017 is het uitgegroeid tot een zeer populaire aanbieder van tientallen cryptocurrencies. Internationaal gezien zijn Coinbase en Binance zeer populaire exchanges om Bitcoin aan te schaffen.

Een overzicht van bekende aanbieders van cryptomunten zoals Bitcoin:

 • Bitvavo: Goedkoopste Nederlandse crypto exchange en broker.
 • eToro: Overzichtelijk en geschikt voor beginners.
 • Robinhood: Toegankelijke en betaalbare exchange.
 • BlockFi: Biedt de mogelijkheid om rente te verdienen en/of leningen af te sluiten
 • Bisq: Staat bekend om de uitstekende privacy.
 • Binance: Een van de grootste, meest populaire en betrouwbare crypto exchanges ter wereld.
 • Coinbase: Zeer populaire crypto exchange waar je tientallen digitale munten kunt kopen.
 • Gemini: Gereguleerde crypto exchange, in 2014 opgericht door Cameron en Tyler Winklevoss.
 • Coinmama: Biedt onder andere de mogelijkheid om crypto te kopen met een banktransfer of creditcard.
 • CEX.io: Zeer veilige crypto exchange, heeft ook een eenvoudig te gebruiken variant voor de smartphone.

Hoe koop je Bitcoin?

Misschien heb je dankzij dit artikel inmiddels de knoop doorgehakt: je wilt Bitcoin kopen. Maar waar begin je? Gelukkig hebben wij een handig stappenplan voor je opgesteld:

Stap 1: Neem een Bitcoin-portemonnee

Voordat je bitcoins koopt, moet je een Bitcoin wallet hebben. Bij de meeste bovengenoemde exchanges en brokers krijg je er automatisch uit. Een Bitcoin wallet is in feite een digitale portemonnee waar al jouw cryptocurrencies in kunt opslaan.

Er bestaan verschillende digitale portemonnees. De drie meest belangrijke zijn als volgt:

 • Een software versie die is opgeslagen op de harde schijf van je computer.
 • Een online digitale wallet
 • Een offline wallet/hard wallet zonder een internetverbinding of een multifunctionele digitale wallet die een aantal sleutels gebruikt om jouw account te beschermen. Bekende hardware wallets zijn onder andere de Ledger Nano S en de Trezor One.

Stap 2: Kies een Bitcoin exchange

Nadat je een portemonnee hebt, moet je registreren bij een ‘fiat-to-crypto’- exchange Dit zijn bedrijven die geld accepteren in ruil voor cryptocurrency zoals Bitcoin. Je kunt ‘fiat’ valuta bijvoorbeeld omwisselen voor crypto. ‘Fiat’ is door de overheid uitgegeven geld, zoals Amerikaanse dollars, euro’s of ponden. Wanneer je Bitcoin koopt van bij een dergelijke exchange verkoopt het bedrijf jou cryptocurrency uit hun eigen reserves. Dit betekent dat ze de prijs kunnen bepalen en een vergoeding kunnen vragen voor hun service. Om deze reden worden fiat-naar-crypto-uitwisselingen soms ‘brokers’ genoemd.

Stap 3: Maak een account aan

Zodra je een crypto exchange heb gevonden, moet je je registreren. De exacte details variëren per exchange. Over het algemeen bezoek je eerst de homepage van de exchange. Daar vind je de knop ‘registreren’. Nadat je jouw e-mailadres hebt ingevoerd en een wachtwoord hebt gekozen stuurt de beurs je een bevestigingsmail. Open vervolgens jouw inbox en klik op de link. Vervolgens ga je naar de dashboardpagina van jouw nieuwe cryptocurrency exchange/broker.

Stap 4: Doorloop een aantal beveiligingscontroles

Vanaf het dashboard dien je nog een paar stappen te doorlopen voordat je kan beginnen met het kopen van Bitcoin. Deze stappen variëren per exchange, maar doorgaans moet je voldoen antiwitwasregels en ‘Know-Your-Customer’-regels van het land waarin de exchange is gevestigd.

Stap 5: Voeg een bankrekening toe

Je moet een bankrekening, betaalpas of creditcard toevoegen om jouw eerste Bitcoin aankoop op een exchange te kunnen doen. We raden aan om een bankrekening toe te voegen wanneer je veel Bitcoin wilt kopen, omdat de overboekingskosten dan lager uitvallen. Creditcards en betaalpassen worden alleen aanbevolen voor kleinere aankopen omdat ze hogere kosten met zich meebrengen.

Nu ben je helemaal klaar voor je eerste Bitcoin aankoop!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Bitcoin

Door Coen Olde Bijvank

Hi! Ik ben Coen van CoinGids.nl en help mensen graag verder met cryptocurrency.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *