Bearmarkt: wat is het? Uitleg en voorbeelden

Een van de vele begrippen die de ronde doen als we het hebben over cryptocurrencies is ‘bear market’. Hiermee wordt een periode bedoeld met dalende aandelenkoersen. In een bearmarkt is het vertrouwen van beleggers extreem laag. Veel beleggers kiezen ervoor om hun aandelen tijdens een bearmarkt te verkopen, bijvoorbeeld uit angst voor verdere verliezen, waardoor een vicieuze cirkel van negativiteit wordt aangewakkerd.

Hoewel de financiële gevolgen van bearmarkten kunnen variëren, worden bearmarkten doorgaans gekenmerkt door een daling van 20% of meer in de aandelenkoersen over een periode van ten minste twee maanden. Een bearmarket dus eerder een omschrijving van het sentiment onder handelaren en is dus niet beperkt tot de aandelenmarkt.

Bear market fasen

Een bearmarkt begint doorgaans wanneer het vertrouwen van investeerders begint af te nemen na een periode van gunstige aandelenkoersen. Naarmate beleggers steeds pessimistischer worden over de toestand van de markt, verkopen ze hun beleggingen om te voorkomen dat ze geld verliezen door de verwachting van dalende aandelenkoersen. Dit gedrag kan wijdverspreide paniek veroorzaken en wanneer dat het geval is, kunnen de aandelenkoersen dalen. Wanneer dit gebeurt, neemt de handelsactiviteit af, evenals de dividendrendementen.

Op een bepaald moment zullen beleggers doorgaans proberen te profiteren van deze lage aandelenkoersen door opnieuw te investeren in de markt. Naarmate de handelsactiviteit toeneemt en het beleggersvertrouwen begint te groeien, kan een bearmarkt uiteindelijk overgaan in een bullmarkt.

Oorsprong van de term bear market

De term “bearmarkt” is vernoemd naar de manier waarop een beer de neiging heeft om aan te vallen. Een beer zal zijn poten gewoonlijk in neerwaartse beweging over zijn prooi vegen, en daarom worden markten met voornamelijk dalende aandelenkoersen bearmarkets genoemd.

Bear market versus bull market

Een bullmarkt is het tegenovergestelde van een bearmarket. Dan is er sprake van een markt die gekenmerkt wordt door een sterk vertrouwen van de investeerder en een optimistisch sentiment. In een bullmarkt stijgen de aandelenkoersen. Net als de term ‘bearmarket’ is de term ‘bullmarket’ afgeleid van de manier waarop een stier zijn prooi aanvalt.

Omdat stieren de neiging hebben om met hun hoorns de lucht in te stoten, worden periodes van stijgende aandelenkoersen bullmarkets genoemd. Helaas voor investeerders kunnen bull-periodes die te lang duren, plaats maken voor bearmarkets.

Bear market versus marktcorrectie

Een marktcorrectie is een periode waarin aandelenkoersen dalen na een periode van hogere prijzen. Het idee achter een correctie is dat de prijzen hoger stegen dan wat realistisch zou zijn en dat de dalende prijzen de situatie ‘corrigeren’. Een groot verschil tussen een bearmarket en een marktcorrectie, is de mate waarin de prijzen dalen.

Wanneer ontstaat er een bearmarkt?

Bearmarkets ontstaan wanneer de aandelenkoersen met 20% of meer dalen. Correcties daarentegen, gaan doorgaans gepaard gaan met prijsdalingen van rond de 10%. Bovendien duren marktcorrecties doorgaans minder dan twee maanden, terwijl bearmarkets al snel twee maanden of langer duren.

Bearmarkt statistieken

Tussen 1900 en 2013 waren er 123 marktcorrecties en 32 bearmarktperiodes. Gedurende deze tijd duurde de gemiddelde marktcorrectie 10 maanden, terwijl de gemiddelde bearmarket 15 maanden duurde. Bear-markets zijn meestal korter van duur dan bull-markten, wat weer goed kan zijn voor beleggers.