Voordelen en nadelen Bitcoin

Veel mensen hebben wel eens gehoord van Bitcoins, maar wat zijn de voordelen en de nadelen precies? Voordat we daar dieper op ingaan, leggen we je eerst in het kort uit wat Bitcoin is. Vervolgens komen de voordelen aan bod en daarna de nadelen. Lees alles op je gemak en kritisch door en dan kun je al snel voor jezelf de keuze maken of dat jij gebruik wilt maken van Bitcoins. Wat kun jij ermee in de praktijk? Is deze trend iets voor jou?

Wat is Bitcoin?

Als er over Bitcoin wordt gesproken, dan gaat het over elektronische valuta, waarbij geen sprake is van tussenkomst door een 3e partij. Het is daarnaast niet landgebonden, iedereen kan deze manier van overboeken gebruiken. Bitcoin (BTC) is een digitaal betaalmiddel wat steeds vaker wordt gebruikt. Steeds meer mensen delen inmiddels deze ervaring, omdat zij er de voordelen van inzien. Hoe het in de praktijk werkt, kun je alleen maar ervaren door er zelf mee aan de slag te gaan. Wij gaan er graag verder op in als goede voorbereiding, indien jij ook deze keuze in de nabije toekomst gaat maken.

Voordelen Bitcoin

Het eerste grote voordeel waar je mee te maken krijgt als je voor Bitcoins kiest is dat je kiest voor decentralisatie. Er is namelijk geen sprake van tussenkomst door een 3e partij. Anderen kunnen geen invloed uitoefenen op de koers of op de waarde. Een ander bijkomend voordeel is dat de transacties snel door worden gevoerd. Als je geld over wilt maken via de bank, dan kan het wel even duren. Ook daarom zijn de Bitcoins een goede optie, het geld is meteen bij de ontvanger. Je zou kunnen zeggen dat het geld vrijwel direct zichtbaar is op de rekening, want zo snel gaat het.

Nog een paar voordelen van Bitcoin

 • Je betaalt geen transactiekosten, er zit namelijk geen bank tussen, die een graantje mee wil pikken. De transacties worden kosteloos uitgevoerd naar binnen- en buitenland. Je kunt dus gratis Bitcoins versturen naar de ontvanger.
 • Geheel anonieme transacties, je kunt anoniem Bitcoins overschrijven naar een ander adres.
 • Betaalgemak, je kunt met deze virtuele munt overal je betalingen naar toe sturen (ieder gewenst bedrag).
 • Er geldt geen minimaal bedrag, iedere waarde kan betaald worden, ook een paar cent kun je door het gebruik van Bitcoins in orde maken.
 • Veiligheid, daar zijn de meningen wel over verdeeld. Het protocol van Bitcoins is echter wel beveiligd met een encryptie. Veiligheid wordt daardoor wel gewaarborgd.
 • Banken omzeilen, dat is een groot voordeel.
 • Je hebt zekerheid, als je namelijk een mail krijgt met de Bitcoin code dan kun je direct het bedrag bekijken. Het staat dan namelijk al op je rekening en kan door jou op hetzelfde moment gebruikt worden.

Bitcoin kopen? Ga naar Bitcoin kopen met iDeal.

Nadelen Bitcoin

Er zijn echter ook een aantal nadelen bij het gebruik van Bitcoins. In hoeverre dat het voor jou ook nadelen zijn, kun je het beste zelf beoordelen. We leggen het wel graag aan je uit, zodat je weet hoe er algemeen over wordt gedacht. De overheid heeft totaal geen grip op de valuta, daardoor zou het aantrekkelijk zijn voor criminele doeleinden. Over de veiligheid zijn de meningen verdeeld. De Bitcoins worden namelijk opgeslagen in lokale portefeuilles, deze noemen ze ook wel cryptocurrency wallets. Daar heb je een soort privé sleutel voor nodig, maar als je de sleutel(s) kwijt bent dan kun je er ook niet meer bij. Nog een paar mogelijke nadelen:

 • Onbekend, dit kan als nadeel worden gezien omdat nog niet iedereen de Bitcoin kent.
 • Waardefluctuaties, dit heeft te maken met de koers die constant kan veranderen. Dit kan de goede kant op gaan, maar het kan voor jou ook wel eens nadelig werken.

Keuzes maken

Als je (nog) geen gebruik maakt van Bitcoins, dan kun je na het lezen van dit bericht toch zijn overgehaald. Je wilt het misschien proberen of het heeft je nieuwsgierigheid gewekt. Je daarom ook een cryptocurrency cursus voor beginners aanschaffen. Neem daarom de tijd om alle informatie kritisch in je op te nemen en dan kun je voor jezelf een verantwoorde keuze maken. Bitcoins zijn al erg populair bij velen en met deze trend kun jij ook meegaan, wanneer je deze snelle manier van betalen wilt ontdekken.

Snel starten met het kopen van Bitcoins? Dan raadt ik je dit aan bij Bitvavo, dit is een Nederlandse betrouwbare en veilige partij waar je al vanaf 1,- euro bitcoin kunt kopen met iDeal.

Bezoek de website van Bitvavo

1 gedachte over “Voordelen en nadelen Bitcoin”

 1. ik heb bitcoins blykt maar ik weet niet wat ik moet doen om het op me eigen bankrekening van de ing gestort te krygen en waarschynlyk hebben andere toegang tot myn bitcoins verschaft en zich daardoor geld of andere middelen hebben verschaft het geval is ik heb in 2008 350.miljoen gulden aan aandelen gevonden op straat en geen vindersloon ontvangen en beter gezegd ik heb het toegewezen gekregen van de weduwe a de eigenaar in de 10 jaar termyn en bitcoins ik ben daar zelf nooit mee bezig geweest en heb geen mogelykheden om transacties te verrichten of zken te doen vanwege een touwtrekkery met de politie die myn rybewys ongeldig heeft verklaard in 2009 en nog steeds niet heeft terug gegeven en me bankrekeningen zyn by mensen terecht gekomn dmv een inboedelopslag plantage kerklaan 8/1 1018TA 3 postbanrekeningen een rabobankrekening en een 2 abn amro rekeningen enz groot probleem kan ik niet oplossen moet uitgezocht en onderzocht worden oplossen niet mogelyk

  Beantwoorden

Plaats een reactie