Wat is ICO? Betekenis Initial Coin Offering

Wat is een ICO? Ico staat voor Initial Coin Offering en is een veelgebruikte term voor crowdfunding projecten binnen de crypto wereld. Een start-up zet een ICO op, meestal voorgeprogrammeerde tokens voor het financieren van projecten en decentrale applicaties.

De meeste ICO’s zijn toegankelijk voor iedereen die erin wil investeren. Je kunt de nieuwe cryptocurrency meestal alleen maar kopen met ether, bitcoin en of litecoin. Je betaald het bedrijf eigenlijk in Crypto voor hun project. De crypto-token die je ervoor terug krijgt kun je vergelijken met virtuele effecten. Vaak geven ze een stemrecht en zijn ze via een eigen blockchain en smart contract volledig geprogrammeerd om onder andere een dividend uit te keren wanneer het project winst oplevert.

De werking van een ICO en de specifieke crypto-token moet vooraf goed worden onderzocht. Een crypto-token is vaak geprogrammeerd voor een bepaalde doelstelling en kan andere eigenschappen en functies hebben die niet direct te maken hebben met de werking van een effect. In de white paper of website van de ICO zul je ook nooit het woord effect lezen. Er wordt liever gepraat over utiliy tokens.

Let wel op! Wanneer je investeert in een ICO zullen de belastingdinest en financiële toezichthouders het beschouwen als effecten. Het is immers een (nieuwe) variant van een beursgang op de blockchain. Op dit moment wordt er gewerkt aan een zogeheten STO-platform waar bedrijven effecten kunnen uitgeven. Dit allemaal volgens de regels en in samenspraak met de financiële toezichthouders.

Investeren in ICO’s
Het beleggen / investeren in ICO’s draagt wel veel risico’s met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat wel 85% van alle ICO’s falen. Je moet er dus rekening mee houden dat je alles kan verliezen. Wij adviseren daarom ook altijd om geld in te liggen dat je kunt missen. Een ICO is eigenlijk alleen weggelegd voor de ervaren durfkapitalisten maar toegankelijk voor iedereen.

Waarom zou je meedoen met een ICO
Dit is voor iedere investeerder weer anders. Je kunt echt in het product / bedrijf geloven maar negen van de tien keer stappen investeerders in om winst te maken met de crypto-tokens die ze krijgen.
Wanneer je er in gelooft en of een risico op leuke winsten wil maken, dan kun je het bedrag dat je bereid bent te verliezen investeren in een ICO en zo eigenaar worden van een X aantal crypto-tokens van de ICO. Je helpt het project te financieren, mocht het een enorm succes worden dan zullen de tokens in waarde stijgen en kun je ze verkopen op exchanges.

Ethereum is een goed voorbeeld van een geslaagde ICO. In 2014 kon je een ICO token (ETH) kopen voor $0,3. Toen het platform werd gelanceerd in 2015 steeg de prijs als een raket naar $19,42 voor één ETH. Zat je er van het begin dus in had je 6000% profit kunnen pakken bij de lancering van het platform. Inmiddels zijn we 4 jaaar verder en staat de ETH op moment van schrijven op $737,-

Dit voorbeeld is misschien een uitzondering op de regel, maar zeker niet onmogelijk. ICO’s is nog vrij nieuw en staat nog in de kinderschoenen. Wanneer je besluit te investeren doe dan eerst goed onderzoek. Aangezien ICO’s niet gereguleerd zijn zitten er ook veel scammers tussen die alleen maar uit zijn op je geld!

ICO uitzoeken
Een overzicht van ICO’s waarin je kunt investeren vind je op één van de volgende websites:”

  • Icononomi
  • Waves
  • ICOrating
  • Wings
  • BNKtothefuture
  • Tokenmarket