Bitvavo versus BTC Direct, is dit een BTC Direct alternatief?

Tot voor kort was BTC Direct geen exchange maar een broker. Je gaf dus eigenlijk het beheer en de mogelijkheid te investeren in cryptomunten uit handen aan een gespecialiseerd bedrijf. Het bedrijf is al in 2013 opgericht en geldt in Europa als een van de pioniers als het gaat om het handelen in Bitcoins.

Sinds september 2021 hebben ze hun platform uitgebreid. Je kunt nu niet meer enkel hun diensten inschakelen wanneer je een broker nodig hebt. Je kunt het platform nu ook gebruiken om zelf in crypto munten te gaan handelen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van BTC Direct en kijken we de verschillen tussen Bitvavo en BTC Direct om te onderzoeken of dit een goed BTC Direct alternatief is.

Het BTC Direct alternatief is Bitvavo

Bitvavo is goedkoper, heeft meer munten en heeft meer crypto functies.

Overzicht verschillen Bitvavo en BTC Direct

BrokerBTC DirectBitvavo
Opgericht2021 (nieuwe platform)2017
TypeBrokerExchange
Kosten1%0.25%
TransactiekostenJaGeen
Aantal munten30170+
Geavanceerde ordersNeeJa
Built-in walletsJaJa
StakingNeeJa
DNB registratieJaJa
KlantenserviceNLNL
AppJaJa

Conclusie is dat Bitvavo op vrijwel alle vlakken wint van BTC Direct.

Wat zijn de grootste verschillen tussen BTC Direct en Bitvavo?

  • Transactiekosten: Dit is het grootste verschil tussen deze twee exchanges en tevens het grootste voordeel van Bitvavo. Bitvavo staat namelijk bekend als de goedkoopste exchange van Nederland. Ze hebben namelijk transactiekosten van standaard 0,25% per transactie. Dit staat in schril contrast met de transactiekosten bij BTC Direct die op kunnen lopen tot wel 2%! Dit verschil in transactiekosten komt met name doordat BTC Direct een broker is en dus vrij veel personeel heeft dat ze moeten betalen. Iedere transactie kost bij BTC Direct 1%, maar je bent verplicht om je crypto weer te verkopen aan BTC Direct.
  • Aanbod in cryptomunten: Een ander groot verschil is de hoeveelheid munten waar je in kunt traden. Bij Bitvavo kun je meer dan 170 verschillende cryptovaluta kopen en verkopen. Bij BTC Direct zijn dit er op moment van schrijven (april 2022) slechts 30. Aangezien ze pas in september 2021 online zijn gegaan als nieuwe exchange kan het echter wel zo zijn dat dit er in de toekomst meer zullen worden.
  • Beperkingen: Bij BTC Direct kan je je crypto niet van het platform afhalen, het is dus niet echt investeren in crypto. Hierdoor ben je verplicht weer te verkopen aan BTC Direct en dat is natuurlijk kassa voor het bedrijf.

Voor welke soort traders zijn BTC Direct en Bitvavo geschikt?

BTC Direct is een prima platform voor de oudere niet-technische trader. Er is een klein aanbod van cryptomunten, maar dit zijn wel de meest bekende en stabiele crypto’s die er te vinden zijn. Zo heb je dus minder risico dat je in een of andere scam gaat investeren. Een andere reden dat BTC Direct geschikt is voor de digibeten is de jarenlange ervaring van het platform en de hoeveelheid kennis die ze hebben verzameld. Zo zijn er op hun site zelfs instructiefilmpjes te vinden over hoe je het beste kunt investeren in cryptomunten.

Bitvavo is geschikt voor zowel beginnelingen als voor ervaren traders en heeft dus meer toekomstperspectief. Dit heeft met name te maken met hoe simplistisch de site en app zijn vormgegeven en de grote gebruiksvriendelijkheid die daar het resultaat van is. Het is gelukkig bij beide platformen mogelijk om je crypto’s te bewaren in wallets.

Conclusie BTC Direct alternatief

Alles overziend is Bitvavo nog altijd een betere keuze. Dit heeft vooral te maken met de transactiekosten die veel lager zijn en het veel grotere aanbod aan cryptomunten. Daarnaast is het platform geschikt voor de beginner als de gevorderde. Dat betekent dus dat je op een later moment niet van platform hoeft te switchen.

Een overweging om toch voor BTC Direct te kiezen zou kunnen zijn dat je echt geen ervaring hebt met de digitale wereld en het niet erg vindt om hier flink voor te betalen. Echter is het wel zo dat ook Bitvavo prima voor startende traders te gebruiken is en dat je langzaamaan binnen het platform kunt uitgroeien tot een ervaren handelaar in cryptomunten.