Hoe zit het met de beveiliging van Bitvavo?
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom Bitvavo zo populair is onder crypto investeerders. Een daarvan is het veiligheidsaspect. Deze exchange en broker heeft veiligheid namelijk als prioriteit en gebruikt verschillende beveiligingsmethoden om het vermogen van gebruikers veilig op te slaan, waaronder:
- Externe security audits
- Een apart bewaarbedrijf
- Twee factor-authenticatie
- Controles door de Nederlandse bank
Cold wallets
We zullen eerlijk zijn: niets is honderd procent veilig in de cryptowereld. Bitvavo doet echter zijn uiterste best om jouw geld op een veilige manier te bewaren Zodoende slaat het een deel van het geld van gebruikers op in een cold wallet bij een ander bedrijf. De tegoeden worden daar opgeslagen. Dit voorkomt dat al het geld van gebruikers bij een eventueel faillissement of hack verloren gaat.
Multi-signature wallets
Cold wallets maken gebruik van het ‘multiple signature’ principe. Dit betekent dat er meerdere handtekeningen nodig zijn om toegang te krijgen tot een wallet. Alle medewerkers van Bitvavo diene zich te houdenaan strenge beveiligingsregels. Ook zijn ze allemaal gescreend. Ook goed om te weten: het geld wordt bewaard bij stichting Bitvavo Payments.
Waarom biedt Bitvavo cold storage aan?
Het is geen verrassing dat Bitvavo als een van de weinige exchanges in Nederland een cold-storage oplossing aanbiedt. Dit platform wil op het gebied van technologische innovatie en veiligheid vooruitstrevend zijn. Daarnaast voldoet het aan alle Nederlandse wet- en regelgeving. Cold store verkleint het risico op hacken. De kans dat klanten van Bitvavo hun geld verliezen is door deze beveiligingstechniek klein. Het overgrote deel van het opgeslagen digitale geld staat namelijk offline. Verzekerde custodial partners nemen het bewaren van het geld voor hun rekening. Ook belangrijk om te weten is dat de valuta alleen op een handmatige manier kan worden verplaatst. En dat gebeurt pas als er aan allerlei strenge toegangsprotocollen is voldaan.
Coinbase Custody International
Voor de implementatie van cold storage gebruikt Bitvavo de services van Coinbase Custody International. Het is op dit moment een van de meest populaire aanbieders wat betreft het bewaren van crypto. Sterker nog, het beheert voor meer dan 10 miljard dollar aan digitale valuta. Een hele grote speler dus. Tevens werkt Bitvavo samen met Copper Custody, dat zich heeft gespecialiseerd in het bewaren van digitale valuta’s met een kleine marketcap.
Misdaadpolis
De cijfers van Coinbase Custody International zijn indrukwekkend en daarom willen we ze graag even benoemen. Zo heeft het een zogeheten misdaadpolis met een limiet van maar liefst 255 miljoen dollar! Het is afkomstig van een internationale groep verzekeraars dat kan buigen op een A XV/A+ rating. Deze rating toont aan dat men uitstekende kwaliteit levert en dus een goede naam heeft. Makelaar Aon, geregistreerd door Lloyd, heeft de misdaadpolis geplaatst.
Twee-factor authenticatie (2FA)
Tevens maakt Bitvavo gebruik van twee-factor-authenticatie. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Tweefactorauthenticatie (2FA) is, zoals de naam al zegt, een extra beveiligingslaag bovenop jouw gebruikersnaam en wachtwoord. Je dient het in te vullen tijdens in het inloggen. Eerst vul je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in, oftewel de eerste laag, en vervolgens 2FA als tweede laag.
Google Authenticator
2FA houdt simpelweg in dat jouw identiteit bij een derde partij moet verifiëren. Dit werkt vrij simpel. Naast het invullen van jouw gebruikersnaam en wachtwoord moet je bijvoorbeeld een code invoeren via een app van Google genaamd ‘Google Authenticator’. Deze app kun je zelf binnen enkele minuten downloaden op je mobiele telefoon. De code bestaat vaak uit zes cijfers en ververst om de paar seconden.
Hoe stel je 2FA in?
Het instellen van 2FA duurt gelukkig niet erg lang. Volg dit stappenplan en je bent zo klaar:
Stap 1 – Log in op jouw account bij Bitvavo.
Stap 2 – Klik op jouw naam rechts bovenin en selecteer ‘instellingen’.
Stap 3 – Kies vervolgens de optie ‘veiligheidsinstellingen’.
Stap 4 – Als het goed is zie je de optie ‘tweefactorauthenticatie staan’. Klik op de knop ‘inschakelen’.
Stap 5 – Vul jouw wachtwoord in.
Stap 6 – Download de Google Authenticator app die je moet gebruiken voor 2FA bij het inloggen op jouw account.
Stap 7 – Scan bij het inloggen de QR code van de Google Authenticator app of vul de code in die in beeld verschijnt.
IP controles
Naast 2FA maakt Bitvavo gebruik van IP controles. Het kan zijn dat je op een ander IP adres inlogt op jouw account, bijvoorbeeld als je ergens op bezoek bent. Bitvavo wil zeker weten dat jij inlogt en stuurt een linkje naar jouw e-mail. Door te klikken op de link bevestig je jouw identiteit. Deze manier van werken voorkomt dat hackers met jouw e-mailadres en wachtwoord kunnen inloggen.
Wet- en regelgeving vanuit de DNB
Tenslotte werkt Bitvavo volgens de wet- en regelgeving van de Nederlandsche Bank (DNB). Deze zogeheten ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme’ heeft als doel om cybercriminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is Bitvavo verplicht om de ‘Know Your Customer’ procedure te voeren. Dit houdt in dat iedereen die zich aanmeldt als gebruiker bij de exchange en broker een aantal persoonlijke gegevens moet delen. Op die manier kan de identiteit van de nieuwe gebruiker worden geverifieerd.
Meer informatie over de goedkope Bitcoin exchange Nederland? Ga naar de Nederlandse Bitvavo handleiding.
Welkomstbonus Bitvavo
Wil je gebruik maken van de handelstegoed bonus van 1000 euro? Maak dan via deze speciale link een account en ontvang 1000euro handelstegoed, geheel vrijblijvend en gratis.