Blockchain

Wat is blockchain technologie nou precies? We nemen als voorbeeld een groothandel in groente en fruit. De financiële administratie van het bedrijf loopt via een grootboek. Daarin staat alles over de inkoop en verkoop van groente en fruit. Als het bedrijf zaken doet met een andere partij wordt er een beroep gedaan op een vertrouwde tussenpersoon om de transactie de valideren. Bijvoorbeeld een notaris of een bank.

Wat Blockchain technologie doet is die vertrouwde tussenpersoon vervangen door een netwerk van computers. In feite is blockchain een openbare database met daarin de boekhouding van elke transactie die ooit is gedaan. Een nieuwe transactie wordt telkens als een ketting geregen aan de bestaande datablokken van transacties. Vandaar de naam block-chain.

Omdat het hele netwerk een kopie van de blockchain bijhoudt dat constant ververst wordt. Worden frauduleuze transacties direct door het systeem opgemerkt. Wat Blockchain zo aantrekkelijk en populair maakt is dat de technologie gebruikt kan worden bij elk type afspraak of transactie.