Wat is een Equity token?

In de cryptowereld kennen we een hoop verschillende tokens. Een token is een cryptomunt zonder eigen blockchain. Wanneer een cryptomunt wel een eigen bBlockchain heeft, noemen we dit een coin. Echter gaan we je hier uit leggen wat een Equity token, dus een token is.

Een Equity token is een security token

Een security token is een token die een verhandelbaar effect op een Blockchain vertegenwoordigd. Dit zelfde doet de Equity token ook. Het is verschil is echter dat een Equity token een bewijs van waarde heeft in een bedrijf, zoals een aandeel of een schuldbewijs dit ook heeft.

Eigenschappen van de Equity token

Naast de financiering van een ICO, heeft de Equity token nog een aantal verschillende eigenschappen. De Equity token geeft namelijk recht op een uitkering van waarde, van de onderliggende onderneming. Als een Equity token dus een aandeel vertegenwoordigd, heeft de Equity token ook een stemrecht in het beleid van dit bedrijf. Je zou de Equity token dus kunnen zien als een echt aandeel in het bedrijf.

Voordelen van de Equity token

Eigenlijk zijn Equity tokens dus aandelen of schuldpapieren op de Blockchain. Ten opzichte van de normale aandelen heeft de Equity token echter een aantal voordelen. Deze token kan namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week worden verhandeld. Ten tweede is er minder administratief werk om de overdracht van eigenaar naar koper te registreren. De overdracht gaat hierdoor dus veel sneller en uiteraard efficiënter. Dit heeft onder andere als voordeel dat men minder transactiekosten kwijt is. Tot slot is het ook mogelijk om fractioneel eigendom te verhandelen. Je zou dus ook een half aandeel kunnen kopen, of zelfs een 1/10 token.

Wanneer is een token een Equity token?

De SEC (Securities and Exchange Commision) is de Amerikaanse toezichthouder op deze financiële markten. Zij bepalen of een token een investeringsproduct is of niet. Wanneer de SEC bepaalt dat dit inderdaad zo is, dan is een token een Equity token. Deze beslissingen worden genomen op de Howey test. Wanneer een token as Equity token word beschouwt door de SEC, zal de uitgever aan bepaalde regels van de SEC moeten voldoen.