Wat is hashrate?
In je zoektocht naar kennis omtrent cryptocurrency wordt je – als je nog een leek bent – vaak doodgegooid met allerlei vaktermen.
Begrippen als Blockchain, Halving, Bearmarket etc. zijn schering en inslag. Ook de term hashrate wordt veel gebruikt. Wil je echt over cryptocoin en aanverwante zaken kunnen meepraten, dan zul je bijvoorbeeld moeten weten waarom de hashrate zo belangrijk is.
De hashrate is van belang bij het delven van nieuwe munten, het minen dus. Het is bepalend voor de kracht van de miner. De hashrate geeft namelijk aan met welke snelheid een miner een hash kan uitvoeren. Uiteindelijk bepaalt dat de snelheid waarmee een block gemined kan worden. Die functie is niet het enige, de hashrate is op veel meer handelingen van toepassing.
Wat is een hash?
Op het even heel simpel te definiëren: de hash-functie is niks anders dan een wiskundig proces. Hierbij wordt de input vertaald naar een reeks tekens van een vastgestelde lengte waarbij de uiteindelijk uitkomst dat een invoer van gegevens van elke grootte of lengte ontvangt, hier een bewerking op uitvoert en vervolgens gegevens van een vaste grootte/lengte produceert. Dit proces luistert zeer nauw, een kleine wijziging betekent dat de uitkomst in zijn geheel wijzigt.
Uitleg video over Hashrate
Gebruik van hashes bij wachtwoorden
Een van de meest gebruikte toepassingen van een hash is bij het opslaan van een wachtwoord. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een webshop. Wil je bij je favoriete webshop iets kopen, dan zul je in veel gevallen een wachtwoord hebben om in te kunnen loggen. Dit wachtwoord wordt in de database opgeslagen door middel van een hash-functie. De eerstvolgende keer dat je gaat inloggen, zorgt de hash-functie ervoor dat er wordt gecontroleerd of het ingevoerde wachtwoord correct is. De output van het ingevulde wachtwoord moet dus identiek zijn aan de tekenreeks die in de database staat vermeld.
Bovenstaande heeft ook met de veiligheid te maken. Weet een hacker bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een database, dan heeft hij of zij niks aan de opgeslagen wachtwoorden. Deze opgeslagen string tekens zijn namelijk niet te herleiden tot het door jou ingestelde wachtwoord.
Gebruik van hashing in Blockchain-technologie en cryptocurrency
In het geval van cryptocoins zoals bitcoin heeft de hash een heel andere functie. In dat geval gaat het namelijk om het verifieren van de nieuwe transacties voor deze kunnen worden bijgeschreven op de blockchain.
Ook voor het minen is die hash-functie van groot belang. Miners moeten namelijk de invoer vinden, zeg maar de lijst met de meest recente transacties. Wordt deze lijst gevonden (het minen), dan worden de transacties geverifieerd. Bij een succesvolle verificatie krijgt de miner een vergoeding voor het gebruik van de rekenkracht.
Bovenstaande klinkt eenvoudig, maar in feite is het niets anders dan door middel van ‘brute-force’, de beloning te kraken. Naar mate de bitcoin echter populairder wordt, zal het ook lastiger zijn voor miners om de juiste output te genereren. Met andere woorden: de moeilijkheidsgraad neemt toe waardoor miners over veel rekenkracht moeten beschikken om hun werk te doen. Dat betekent dus dat miners moeten investeren in goede hardware om dergelijke berekeningen uit te voeren.
Hashrate
Bovenstaande lijkt misschien eenvoudig, ware het niet dat er vanuit de bitcoin-community wordt aangedrongen op snelheid. In principe zou elke tien minuten een blok moeten worden gemined. Doordat er steeds meer miners bijkomen is dat tempo wel vol te houden omdat de rekenkracht dus ook toeneemt. Om het in goede banen te leiden worden de berekeningen die uitgevoerd moeten worden steeds complexer en wordt de beloning voor de miners ook steeds onder handen genomen.
Om je een indruk te geven over welke criteria we het hebben, bekijk je de onderstaande tabel.
- 1 kH/s is 1,000 hashes per seconde
- 1 MH/s is 1,000,000 hashes per seconde
- 1 GH/s is 1,000,000,000 hashes per seconde
- 1 TH/s is 1,000,000,000,000 hashes per seconde
- 1 PH/s is 1,000,000,000,000,000 hashes per seconde