Wat is een Reputation token?

Tokens, coins, cryptomunten, in de cryptowereld worden we er mee dood gegooid, maar wat is het nu eigenlijk en wat zijn de kenmerken? Een token is een cryptomunt welke geen eigen Blockchain heeft. Wanneer een token, soms in een later stadium, uiteindelijk wel een eigen blockchain krijgt, dan spreken we over een coin.

Diverse soorten tokens

We hebben het in dit artikel alleen even over de tokens. Er zijn een heleboel verschillende tokens, ieder met hun eigen kenmerken. Zo hebben we de utility token, de Security Token of een Asset Token. Maar ook de Reputation Token, ook wel Reward Token genoemd, komt veelvuldig voorbij, maar wat is nu het verschil?

Reward token of Reputation token?

De woorden Reward token en Reputation token worden door elkaar gebruikt omdat beiden doelen het zelfde zijn. Deze tokens worden veelvuldig gebruikt binnen het ecosysteem van het cryptoproject. Hoe meer je van deze tokens bezit, hoe beter jouw status is binnen het netwerk. Vandaar ook de naam Reputation token. Wanneer je een juiste status hebt verkregen, ziet iedereen in jou een geloofwaardige gebruiker. Je reputatie stijgt als ware. Deze tokens verdien je namelijk door goed te participeren binnen het netwerk. Het laat zien dat jij goed je best doet en wat het systeem voor jou betekend.

Hoe kom je aan Reputation tokens?

Door taken te voltooien krijg je als beloning een token. Daarom ook de naam reward token. Hoe meer tokens je bemachtigd, hoe beter jouw reputatie binnen de cryptowereld zal worden. Binnen de ‘echte wereld’ kennen we veel van dit soort voorbeelden. Denk aan sterren uitdelen aan een bedrijf op Facebook of Google, of ondernemers onderscheidingen. Voorbeelden van een Reputation token. Om het wellicht nog iets duidelijker te maken hebben we enkele voorbeelden op een rijtje gezet:

Steem

Steem is een sociaal media platform waar je zelf artikelen kunt publiceren en ook op andermans berichten kunt reageren. Door deze actieve participatie kun je de cryptocurrency Steem verdienen. Hoe beter jouw bericht, hoe beter Steem je zal waarderen. Deze munten
kun je uiteindelijk omzetten naar euro’s via een exchange.

Augus

Het platform van Augus is een platform dat de gokmarkt wil decentraliseren. Door gebruik te maken van de REP-token kun je bijvoorbeeld weden op voetbalwedstrijden. Wanneer jouw voorspelling klopt krijg je een beloning in de vorm van REP-tokens. REP staat voor reputatie
en laat dus jouw reputatie groeien.