Wat is een Security token?

Er zijn heel veel verschillende cryptocurrency’s. Iedere cryptomunt heeft dan ook zijn eigen coin of token. Binnen de cryptowereld wordt daarnaast ook nog eens onderscheid gemaakt in de verschillende tokens die er zijn. Zo bestaan er security tokens, maar ook equity tokens, asset tokens en utility tokens. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over de security token.

Coin of een token?

Laten we eerst het verschil eens bekijken tussen een token en een coin. Een coin is een betaalmunt, een betaalmiddel dus. Simpel als dat. De token heeft echter meer mogelijkheden. Het kan ook een bewijs van eigendom zijn van een product. Wat de definitie van een coin of token precies is, word binnen de cryptowereld bepaald door de gebruikers en niet door een autoriteit.

Token en Blockchain

Wanneer een crypto een eigen Blockchain heeft, dan spreken we over het algemeen over een coin. Crypto munten zonder Blockchain noemen we dan een token. Hier word het verschil duidelijk gemaakt. Echter bied dit geen zekerheid voor de toekomst. Er zijn munten bekend die ooit begonnen als token maar uiteindelijk zijn uitgegroeid naar een munt. Veelal doordat developers in een later stadium een eigen blockchain bouwde voor de token.

Wat is een security token?

In Nederland noemen we security ook wel-effecten. Dit zijn verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen. Hierbij kun je denken aan aandelen, obligaties en opties. Effecten worden veelal op de beurs verhandeld en de prijs is onderhevig aan de normale marktwerking, ook wel vraag en aanbod genoemd. Het idee achter de effecten is dat deze getokenized worden. Alles van waarde moet omgezet kunnen worden in verhandelbare tokens.

Het nut van effecten

Wat is nu het nut van effecten in de vorm van tokens? Je hoeft niet naar een bank of beleggingsfonds om tokens te kopen. Je gaat simpelweg naar een cryptobeurs of broker. Het voordeel hiervan is dat je veel voordeliger uit bent als via een bank, er komt namelijk ook geen notaris bij aan te pas. Wat wel belangrijk is voor de waarde van de Security tokens is de winstuitkering van een bedrijf. Maakt het bedrijf winst? Dan heb je recht op een deel daarvan. Ook geven de tokens jou een zeggenschap. Jouw tokens vertegenwoordigen een stem.

De huidige staat van de security tokens

Het verschil tussen een utility token en een security token is dat de utility token gereguleerd wordt door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Dit maakt het aantrekkelijker om onder de noemer utility token te vallen, je hoeft namelijk met minder regels rekening te houden. Hier moet je wel goed op letten as je wilt investeren in security tokens.

De security tokens worden met mondjesmaat uitgebracht. Dit proces heet STO, een soort ICO maar dan met securities. Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf Ockel in Nederland. Je kunt hier Ockel security tokens krijgen. Ook het project St. Regis Aspen, een luxe skiresort in de Verenigde staten is een mooi voorbeeld. Een investeringsfonds heeft daar via de security token Aspen coin 18 miljoen dollar opgehaald.