Blockchain de basis voor transparant betalingsverkeer

Het veiliger maken van betaaldiensten wordt altijd aangevoerd als een van de voordelen van de blockchaintechnologie. De vraag die daar direct op volgt is of dat inderdaad klopt en in hoeverre de blockchaintechnologie kan zorgen transparant betalingsverkeer. Die vraag bleek nog steeds actueel te zijn toen bleek dat het online betalingsbedrjf Wirecard te maken kreeg met een zogenaamde insolventieprocedure.

Is blockchain de oplossing om betalingen transparanter en veiliger te maken?

Met het wegvallen van Wirecard als belangrijke speler in de markt voor op blockchain gebaseerde betalingssystemen, ontstond een flink gat. Reguliere financiële dienstverleners zoals VISA, PayPal en Mastercard haasten zich om in dat gat te springen en een van de eersten te zijn die crypto-betaalkaarten aanbieden.

Tijdens een interview bleek dat Jerry Chan, CEO van blockchain-serviceprovider TAAL, en Rod Hsu, president en mede-oprichter van virtueel valutaplatform Coincurve, het erover eens zijn dat dit een goede ontwikkeling is. “Wat je nu ziet gebeuren is exact hetgeen de markt nodig heeft. Door deze ontwikkeling kan de manier waarop digitale valuta’s worden gebruikt als betaalmiddel of technologie zichtbaar worden verbeterd. Wat Chan betreft gaat het een stuk verder dan het invullen van de behoefte aan mainstream crypto-bewustzijn.

Hij wijst erop dat blockchain betalingsdiensten nog efficiënter kunnen opereren.

Betaaltechnologieën zijn al efficiënt

“Betaaltechnologie is eigenlijk al behoorlijk efficiënt. De kosten van creditcards hebben betrekking op fraudepreventie en verzekering, en deze kosten worden gedragen door de gebruikers en de banken. Blockchain-platforms die transparant en onveranderlijk zijn en geen illustere technologieën voor het mengen of verbergen van munten ondersteunen, zoals Bitcoin SV, kunnen fraude grotendeels elimineren. Als dat op grote schaal wordt geimplementeerd kunnen deze kosten voor handelaren worden verlaagd.”

Verschillende rollen

Hsu van CoinCurve stelt juist dat het huidige betalingssysteem verschillende rollen omvat. Denk bijvoorbeeld aan banken of andere aanbieders van betalingsdiensten. Het huidige systeem zorgt voor het ontstaan van onnodige kosten en het beperkt daardoor de efficiëntie van de afwikkeling van transacties.

Blockchain is een alomtegenwoordig en wereldwijd openbaar grootboek. Door digitale valuta’s over de hele wereld te sturen, gaan transacties dus rechtstreeks naar de keten zonder tussenpersonen die de kosten laag houden en is de tranctie en de daarbij behorende gegevens bijna in realtime zichtbaar in dit grootboek.

Of het gebruik van Bitcoin (BTC) (bitcoin kopen bij Bitvavo exchange) kan worden beschouwd als een betaalmethode of technologie, in plaats van als een opslag van waardemiddelen, is volgens Hsu iets van een geheel andere orde. Hij stelt dat de opslag van waarde alleen zo ver kan gaan als speculatief verantwoord is zonder het te zien als ruilmiddel. “Dit betekent dat als we Bitcoin als een geaccepteerde valuta willen zien, de acceptatie van Bitcoin als betaalinstrument van vitaal belang is.”

Lessen leren Blockhchain technologie

De CEO van TAAL denkt dat er een belangrijke les van de situatie rond Wirecard kan worden geleerd. De noodzaak voor een degelijke financiële regelgeving is duidelijk. Het gaat erom dat het grote publiek wordt beschermd tegen dit soort vormen van massale fraude.

Uiteindelijk moet worden voorkomen dat de consument het vertrouwen zou verliezen in het betalingssysteem.

Aan de andere kant zegt Hsu dat de crypto-sector moet leren over ’transparantie’ na de zaak van de Wirecard. Hij voegt eraan toe dat blockchain een onveranderlijke en open technologie is om de geldstroom niet alleen decentraal te beheren, maar dat het ook de geldstroom volledig controleerbaar maakt.

Plaats een reactie