Categorieën
Blockchain

Wat is Blockchain technologie?

Blockchain, wat is dat? Het klinkt als een ingewikkeld woord en voor sommige misschien abracadabra, maar dat valt reuze mee. Veel mensen hebben al eens te maken gehad met blockchain, zonder dat ze er zelf erg in hadden. Heb je wel eens gebruik gemaakt van Google drive? Dat is ook een blockchain. Evenals een Bitcoin, iets wat je niet onbekend in de oren klinkt. Maar wat is het nu eigenlijk?

Blockchain uitleg

Blockchain uitgelegd

Eigenlijk is een Blockchain een grote database. Eentje die voor iedereen open is en geen eigenaar kent Net zoals het internet. Iedereen kan de grote database van het internet raadplegen, het enige dat je nodig hebt is een internet verbinding.

Vergelijk het nu eens met een spreadsheet die op Google drive of ergens anders in een cloud staat. Je kunt vanaf overal het bestand raadplegen en iedereen die de spreadsheet weet te vinden kan er in werken. Zo werk je met meerdere kanalen aan het zelfde bestand. Het verschil met de Blockchain is dat je enkel onderaan informatie kunt toevoegen. Je kunt dus wel wijzigingen doorvoeren, maar het verleden blijft altijd bestaan. Het verleden kun je dus niet veranderen, je word hierdoor dus als ware verplicht om altijd “eerlijk” te zijn. Bij het gebruik van de databases word een soort geheimschrift gebruikt. Deze code is gekoppeld aan een bepaalde aankoop of transactie. Vergelijk dit met een watermerk, speciaal om illegale doorverkoop tegen te gaan.

Voordelen van Blockchain

Blockchain word vooral gebruikt bij Bitcoins en andere Cryptocurrency. Het heeft namelijk een aantal voordelen, iets waar men na het ontstaan van Blockchain al snel achter kwam. Zo is het gebruik er van razendsnel en ook nog eens real time. Niet meer wachten tot je geld binnen komt of langdurige transacties. Het is bovendien goedkoop, iets wat veel mensen aantrekt. Door dat er geen tussenpersoon of bank meer nodig is zijn de transactiekosten ook zo goed als nihil. Bovendien is het betalen met Bitcoins betrouwbaar.

Doordat alle transacties op alle computers die zijn aangesloten bij de Blockchain, zichtbaar zijn, is het bijna onmogelijk om er mee te sjoemelen. Pogingen om het systeem te hacken zijn tot dusver zeer prijzig en onmogelijk gebleken. Toch blijven mensen wantrouwig, wat niet zo vreemd is. De meeste mensen zijn namelijk vaak pas overtuigd wanneer zij het met hun eigen ogen hebben gezien. Dat is nu eenmaal een eigenschap van de mens en blockchain is nu eenmaal niet zo makkelijk uit te leggen.

Blockchain staat op zich zelf

Blockchain is een nieuw soort database dat vele toepassingen heeft of kan krijgen in de toekomst. Op dit moment word het Blockchain nog voornamelijk gebruikt bij transacties met een digitale munt, maar in de toekomst kan het ook gebruikt gaan worden voor het versturen van bijvoorbeeld contracten, diploma’s en eigendomsbewijzen.

Een Blockchain is namelijk een onkraakbare ketting. Alle blokjes zijn digitaal “ondertekend” tussen beide partijen, zonder tussenkomst van een derde partij en worden direct opgeslagen in de database. Daar worden de stukjes informatie onleesbaar gemaakt met cryptografie. Elke nieuw blokje bevat altijd informatie over het vorige blokje. Het blokje daarvoor bevat weer de informatie van het blokje ervoor. Zo ontstaat een onkraakbare ketting vol informatie.

Geen centraal middelpunt

Bijna alle databases hebben een middelpunt, een centrale locatie waar alle gegevens zijn opgeslagen. Alleen op die locatie kunnen gegevens worden gewijzigd en gedeeld met al zijn gebruikers. Bij Blockchain is dat anders geregeld. Hier is juist geen centraal punt, maar zijn er meerdere locaties die samen het bestand opslaan. Er is niet 1 eigenaar of toezichthouder, het toezicht ligt bij alle gebruikers. Dit maakt het ook erg veilig in gebruik. Wanneer er bij 1 van de knooppunten iets mis gaat is er nog geen man over boord. Alle wijzigingen in de database worden automatisch gekopieerd naar alle computers. Omdat het systeem daarmee niet afhankelijk is van 1 centrale database, ontstaat er niet direct een groot probleem wanneer er ergens een stukje wordt gehackt of er ergens de stroom uit valt. Er zijn altijd nog andere locaties met elk hun eigen kopie van de databases. Dat maakt Blockchain veiliger dan systemen met slechts 1 centrale database.

Toepassing Blockchain

Blockchain word op dit moment nog voornamelijk gebruikt bij transacties met een digitale munt zoals Bitcoins. Echter zou het ook een goede database zijn voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. Het uitwisselen van patiëntgegevens kan dan op een veilige en snellere manier gebeuren. Ook producten met auteursrechten zoals componisten, tekstschrijvers en auteurs, kunnen erg veel baat hebben bij Blockchain. Het is mogelijk om rechten op te slaan, zodat telkens als er gebruikt word gemaakt van de muziek of tekst, er een vergoeding kan gaan naar de maker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *