Deribit zo werkt het! Uitleg en Deribit-exchange review

Deribit handleiding en review: Wil je aan de slag gaan met het beleggen of investeren in cryptocurrencies, dan loop er vaak al direct tegenaan: de brokers en exchanges. Zonder goede broker wordt het knap lastig om in cryptocoins te gaan handelen en dus moet je op zoek gaan naar een goede, betrouwbare partij. Het vinden van een broker is niet zo moeilijk, er zijn tientallen brokers die hun diensten aanbieden.

Het vinden van een goede, betrouwbare partij kan wel een obstakel zijn. Met een beetje zoeken en reviews lezen kom je een heel eind, ook als je op zoek gaat naar een Nederlandse broker. Dat laatste kan een voordeel zijn, vooral als je net begint met cryptocoins.

Deribit (website) is bijvoorbeeld zo’n Nederlandse broker met een bijzonder goede reputatie. Je ontvangt nu 10% korting op de handelskosten

Broker versus exchange

Als het gaat om het handelen in cryptocurrencies wordt er vaak gesproken over een broker en over een exchange. Dit klinkt nogal verwarrend als je niet exact weet wat het verschil is. In beide gevallen kun je in cryptomunten handelen, toch is er een wezenlijk verschil. Een broker biedt je namelijk de mogelijkheid om cryptocoins zoals bitcoin (BTC) te kopen en deze later weer te verkopen.

Op een exchange kun je de coins die je via een broker hebt gekocht verhandelen, desgewenst met een leverage – een hefboom. Een voorbeeld van zo’n exchange is bijvoorbeeld MEXC en BitMEX. Ook Deribit is zo’n exchange. Op hun platform kun je bijvoorbeeld handelen in opties en futures.

Hoe werkt Deribit

Deribit is dus een platform voor het handelen in opties en futures. Het handige aan Deribit is dat het laagdrempelig werkt. Zo kun je al volstaan met een inleg van 10 euro. Uiteraard zal een dergelijk lage inleg niet direct leiden tot forse winsten, maar het geeft wel aan dat er sprake is van een gebruikersvriendelijke houding.

Deribit account openen >

Op het gebruiksvriendelijk dashboard van Deribit zie je ook dat het mogelijk is om gebruik te maken van enkele belangrijke functies zoals een limiet, stop market en stop limit.

Die laatste – stop limit – is erg handig, hiermee verlaag je het risico op verlies. De kans op het maken van verlies is met name aanwezig als je gebruik maakt van de hefboom-functie. In vaktermen hebben we het dan over een ‘leverage’.

Veel exchanges bieden een dergelijke functie aan. Het komt erop neer dat je door middel van de gekozen leverage je winsten kunt maximaliseren. Het tegenovergestelde is
ook waar.

De hefboom-functie

Door een verkeerde gok kan zo’n hefboom-functie zich ook tegen je keren. In het slechtste geval wordt je verlies dan vermenigvuldigd met een factoor 100 (als je daarvoor hebt gekozen). Voor beginnende investeerders kan het interessant zijn om de verwachte winsten te verhogen met een factor 25, 50 of 100.

Het gebruik van zo’n leverage vereist echter wel veel actuele kennis. In de meeste gevallen is het dus aan te raden om de leverage niet hoger te zetten dan 10, zodat een eventueel verlies acceptabel blijft.

Deribit futures

Op het Deribit platform wordt gehandeld in futures en opties. Met name die eerste – de futures – zijn interessant. Het zijn in feite niks meer dan contracten waarin wordt afgesproken om de onderliggende munt(en) te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs op een bepaald tijdstip. Je handelt dus in feite niet in de munt zelf, maar in waardepapieren.

Gaat het echter om de verkoop van een bepaald contract, dan hebben we het niet over futures, maar over opties. Interessant in het geval van Deribit is de mogelijkheid om gebruik te maken van zogenaamde cryptocurrency trading bots. Dit zijn stukjes software die zijn ontwikkeld om bepaalde taken over te nemen in het proces van kopen en verkopen.

Dergelijke tools worden vooral ingezet door ervaren handelaren en zijn minder geschikt voor beginners.

Deribit NL website bezoeken >

Fees en tarieven

Naast het handelen in futures en opties is het ook van belang om te weten wat de fees zijn die je moet betalen bij Deribit. Net als andere platforms hanteert ook Deribit (website) een eigen fee-structuur. Hierdoor weet je exact wat je moet betalen. Vanwege de verschillende opties die het platform aanbiedt, is ook het aantal fees groot.

De hele lijst vindt je terug op de applicatie van Deribit onder het kopje ‘fees’. De fees lopen echter uiteen van 0.2 to 0.25% voor de verkopers en 0.05 tot 0.075% voor de kopers. Deribit hanteert naast een fee per transactie, ook een fee voor het uitbetalen.

Deze fee is afhankelijk van de snelheid waarmee je een uitbetaling wilt laten afhandelen.

Hiervoor zijn er vijf opties: medium, high, very high, extremely high en insane. De uiteindelijke fee is afhankelijk van de gekozen optie en bedraagt bijvoorbeeld bij de optie ‘high’ zo’n, 0.0006 BTC.

deribit account aanmaken
John en Marius Jansen zijn eigenaar van Deribit Nederland Bitcoin exchange optiebeurs.

Bezoek Deribit website >