ERC20 token uitleg en waarom deze crypto-token belangrijk is voor cryptocurrency exchanges

Wat is ERC-20 token? Als we het over ERC20 hebben, dan bedoelen we daar de standaard mee die wordt geïmplementeerd in bepaalde tokens. In die zin is het dus geen aparte technologie of software, maar een protocol met een aantal commando’s. Elk token wat gebruik maakt van die specifieke standaard noemen we een ERC20-token.

Eigenschappen ERC20 protocol:

Een belangrijke eigenschap van een ERC20-token is dat het gebruik maakt van het Ethereum netwerk en dus geen eigen blockchain heeft. De standaard bevat tal van functies welke het mogelijk maken dat elk token wat deze set aan functies heeft geïmplementeerd, verhandeld kan worden.

Voorbeelden van die functies zijn:

  • Verzenden van tokens
  • Saldo-informatie opvragen van een willekeurig adres
  • Aantal beschikbare tokens vermelden

Vanwege de kosten van het onderhouden van een eigen blockchain, kiest men voor het gebruik van de Ethereum Blockchain. Dit komt de efficiëntie ten goede en zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing.

Veranderingen dankzij ERC20

Voordat er sprake was van een algemene standaard voor tokens, was het gebruikelijk dat elke ICO de bovenstaande functies zelf realiseerde in een eigen code.

Dit lijkt logisch, maar zorgde wel voor talloze complexe situaties. Gelijke functies hadden zelden identieke namen waardoor de onderlinge communicatie lastig was.

In dergelijke gevallen moest een stukje maatwerk zorgen voor een vlotte communicatie wat weinig efficiënt bleek te zijn.

ERC20 voordeel voor crypto exchanges

Met de ontwikkeling van het ERC20 protocol werd dat probleem opgelost. Cryptocurrency exchanges kunnen nu eenvoudig tokens toevoegen aan hun platformen. Hierdoor zijn ze verhandelbaar en kunnen ze onderling worden uitgewisseld.

De komst van het ERC20 protocol heeft daardoor bijgedragen aan een grote mate van uniformiteit waardoor het veiliger en minder complex is om verschillende tokens te verhandelen.