ERC721 token uitleg en voorbeelden in de praktijk (Crypto Kitties en Enjin Coin)

Wat is een ERC721 token? Een ERC-721-token is een zogenaamde non fungibel token (NFT). Dit type tokens worden gebruikt om waarde toe te kennen aan unieke voorwerpen (assets). Deze benadering maakt een ERC721 token bijzonder geschikt voor de gaming-industrie. Met deze toepassing wordt het mogelijk om items en karakters die in verschillende games worden gebruikt, onderling te ruilen of te verkopen.

ERC-721 versus ERC-1155

NFT’s zijn per definitie niet aan elkaar gelijk. Dit wordt duidelijk als we het ERC721 token gaan vergelijken met het ERC1155 token. Laatst genoemde token wordt ook toegepast in de gaming industrie en is het token wat bij Enji Coin ENJ hoort.

De ERC-1155- en ERC-721-tokenstandaarden zijn twee wezenlijk verschillende protocollen, ieder met hun eigen toepasbaarheid.

Het ERC-1155-protocol is ontwikkeld om op een slimme en efficiënte manier ontwikkelaars in staat te stellen dit protocol in een smart contract te implementeren. Dit kan vervolgens worden gebruikt om onbeperkt fungibele (identieke) tokens en niet-fungibele (unieke) tokens te genereren.

Het ERC-721-protocol daarentegen, wordt gebruikt om niet-uitwisselbare tokens te genereren en dwingt ontwikkelaars daarmee om voor elk nieuw token een nieuw slim contract te implementeren.

Uitleg video over de ERC-721 token

Blockchain gaming

Er zijn inmiddels al aardig wat op de blockchain gebaseerde games waarbij je cryptocurrencies kunt verdienen door te spelen. Sommige game-platformen zijn zelfs volledig gedecentraliseerd (Dapps). In veel gevallen dien je beschikken over een beperkt saldo Ethereum ETH om de games te kunnen spelen.

Daarnaast wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van MetaMask wallets om de ERC-tokens te ontvangen en te verzenden.

Crypto Kitties

Hoe werkt crypto kitties? Een bekend voorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van ERC-721-tokens is Crypto Kitties. Elke ERC-721-token in dat spel is een unieke digitale kat.

Deze kun je fokken met behulp van een andere digitale kat en zo nieuwe katten maken. De nieuwe katten kunnen vervolgens op het platform worden gekocht en verkocht.

Dit is slechts een simpel voorbeeld van de mogelijkheden en in feite niet echt een game, de katten hebben immers geen andere functie.