RSI (Relatieve Sterkte Index) cryptocurrency indicator uitleg en voorbeelden

Zo werkt Relatieve Sterkte Index bij cryptocurrency trading: Als het gaat om het bepalen van de beste beleggingsstrategie zijn er tal van manieren die je kunt gebruiken. Natuurlijk kun je puur op je gevoel afgaan, maar de kans dat je daarmee erg succesvol wordt is minimaal. Juist door gebruik te maken van verschillende tactieken en methodes kun je het risico beperken en het rendement een flinke boost geven. De grote vraag is waar moet je op letten. Een van de belangrijkste indicatoren is de RSO, ofwel, de Relatieve Sterkte Index.

RSI: overbought en oversold

De Relative Strength Index (RSI), ontwikkeld door J. Welles Wilder, is een indicator die de snelheid en verandering van prijsbewegingen meet. De RSI schommelt normaal gesproken tussen nul en 100. Traditioneel wordt de RSI beschouwd als ‘overbought’ als hij boven de 70 is en ‘oversold’’ als hij onder de 30 is. Signalen kunnen worden gegenereerd door te zoeken naar afwijkingen en faalschommelingen. De RSI kan ook worden gebruikt om de algemene trend te identificeren.

Hoe deze indicator werkt

Zoals hierboven vermeld wordt een RSI als overbought beschouwd als het boven de 70 is en oversold als het onder de 30 is. Deze traditionele niveaus kunnen indien nodig ook worden aangepast om een accurater beeld te geven. Als een waarde bijvoorbeeld herhaaldelijk het overbought-niveau van 70 bereikt, dan kan het verstandig zijn om dit niveau mogelijk aan te passen naar 80.

Opmerking: tijdens sterke trends kan de RSI gedurende langere perioden overbought of oversold blijven. In dat geval heeft het aanpassen van de niveaus voor beide situaties geen meerwaarde.

Ondersteuning en weerstand

RSI vormt ook vaak voor als grafiekpatronen die mogelijk niet worden weergegeven op de onderliggende prijsgrafiek, zoals dubbele tops en bodems en trendlijnen. Zo kun je ook zoeken naar ondersteuning of weerstand op de RSI.

In een uptrend- of bull-market blijft de RSI meestal in het bereik van 40 tot 90 met de 40-50-zone als ondersteuning. Tijdens een neerwaartse trend of bearmarket blijft de RSI tussen de 10 en 60, waarbij de 50-60 zone als weerstand fungeert.

Deze bereiken variëren afhankelijk van de RSI-instellingen (bijvoorbeeld afhankelijk van de candlestick time frames) en de sterkte van de onderliggende trend van de beveiliging of de markt.

Top Swing & Bottom Swing

Als de onderliggende prijzen een nieuw hoogtepunt of dieptepunt bereiken, dat niet wordt bevestigd door de RSI, kan deze divergentie een prijsomkering betekenen.

Als de RSI een lagere high aangeeft en vervolgens volgt met een neerwaartse beweging onder een eerdere low, dan is er een Top Swing Failure opgetreden.

Als de RSI een hogere low aangeeft en vervolgt met een opwaartse beweging boven een vorig high, dan is er sprake van een Bottom Swing Failure.

Berekening van de RSI

De RSI is een vrij simpele formule, maar kan in afwijkende gevallen moeilijk identificeerbaar zijn.

De basisformule voor het berekenen van de RSI is:
RSI = 100 – [100 / (1 + (gemiddelde van opwaartse prijswijziging / gemiddelde van neerwaartse prijswijziging)]