Cryptocurrency: Top 5 ontwikkelingen om in de gaten te houden

Cryptocurreny, je kunt er eigenlijk niet meer om heen. Al jaren hoor je misschien hier en daar over dit fenomeen, maar écht mainstream is het tot dusver nog niet. Maar er zijn indicaties dat hier snel verandering in gaat komen. Waar 2018 een waar rampjaar was voor de cryptomunten, krabbelde deze digitale valuta in 2019 weer omhoog. Hoe ver kan cryptocurrency geraken? Zal het een valide valuta worden? Er zijn ontwikkelingen die een zonnige toekomst voor cryptovaluta kunnen indiceren. Hieronder worden een vijftal zaken op een rijtje gezet die van belang zijn voor de toekomst van cryptocurrency.

De ontwikkeling van stablecoins

Cryptocurrency, waarvan Bitcoin nog altijd het bekendste voorbeeld is, heeft niet de beste reputatie onder reguliere consumenten. Vaak wordt deze digitale valuta als onbetrouwbaar gezien. Dit komt onder meer door de volatiliteit van cryptomunten. Met volatiliteit wordt de beweeglijkheid van de koers van een munt bedoeld. Bij cryptocurrency is deze vaak nog te extreem: munten kun op een dag zomaar meer dan 10% stijgen of dalen qua waarde. Dit maakt cryptovaluta erg interessant voor speculanten, maar gewone consumenten willen kunnen vertrouwen op de valuta die ze gebruiken. De huidige koers van vele cryptomunten is hier echter nog te onzeker voor.

Cryptocurrency is natuurlijk nog altijd relatief nieuw. En omdat het nog zo recent pas ontwikkeld is, zijn nog niet alle kinderziektes verholpen. Daarom is het ook lastig om de echte waarde van cryptovaluta te bepalen. Inmiddels is er echter een oplossing gevonden tegen te hevig wisselende koersen: de stablecoin. Hierbij kan een relatief vaste waarde gegarandeerd worden doordat deze vorm van cryptovaluta gekoppeld is aan een fiat valuta zoals bijvoorbeeld de euro of de dollar.

Hierdoor beschik je over het beste van beide werelden: cryptocurrency behoudt zijn eigen unieke eigenschappen maar daarnaast is deze digitale valuta wel een stuk stabieler. Dit maakt de stablecoin tot een ontwikkeling om in de gaten te houden. Inmiddels gaan er geruchten dat Facebook bezig is om een eigen Libra stablecoin te ontwikkelen die gebruikt kan worden via WhatsApp. Wie weet maken miljoenen mensen binnen afzienbare tijd gebruik van stablecoins. Daarom is de stablecoin één van de 5 ontwikkelingen om in de gaten te houden.

Het project Bakkt

De stablecoin is dus een manier om cryptocurrency toegankelijker te maken voor een groot publiek. Maar er is tevens een ander project dat als hoger doel heeft om cryptovaluta toegankelijker te maken voor een groter publiek: Bakkt. Wanneer dit platform toegankelijk wordt, is nog niet bekend. De lancering is al twee keer uitgesteld. Echter zijn de verwachtingen desalniettemin hoog voor dit project.

Dit komt onder meer omdat grote bedrijven zoals Microsoft en Starbucks betrokken zijn bij het project. De interesse van Microsoft is verklaar, maar misschien denk je bij Starbucks: waarom is deze koffieketen hierin geïnteresseerd? Deze interesse is echter eenvoudig te verklaren: de meest gebruikte betaalapp in Amerika is die van Starbucks. Een nieuwe valuta biedt hen dus mogelijkheden.

Het idee achter Bakkt is dat het publiek behoefte heeft aan een toegankelijk en overzichtelijk handelsplatform voor cryptocurrency. Niet alleen is dit platform open, maar het zal tevens gereguleerd worden. Mensen willen immers wel veilig kunnen handelen aan de hand van deze valuta. Via dit platform krijg je als gebruiker de mogelijkheid om te handelen in cryptocurrency en assets. Daarnaast zul je jouw cryptovaluta kunnen bewaren om deze op een later tijdstip te spenderen.

Dit idee kan cryptocurrency helpen om meer mainstream te worden. De kans hierop is ook groter door de betrokkenheid van Microsoft en Starbucks. Bovendien wordt het project geleid door de eigenaar van de New York Stock Exchange. Als iemand er verstand van heeft, is hij het wel. Dit zou een ware revolutie binnen de beurswereld kunnen ontketenen. Als het goed is, zal het niet lang meer duren voordat dit platform beschikbaar is. Daarom is Bakkt één van de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrency om in de gaten te houden.

De ontwikkeling van een indextracker

Eén van de grootste nadelen van cryptocurrency is het feit dat het onmogelijk is om de koers van de verschillende digitale valuta te volgen zonder ook daadwerkelijk in het bezit te zijn van deze munten. Hierdoor haken vele speculanten vooral al af. Immers willen beleggers weten waar ze aan toe zijn. Ze willen immers ook wat kunnen verdienen aan cryptovaluta. Er zijn diverse plannen voor een Exchange Traded Fund, maar nog geen enkele is tot op heden goedgekeurd.

Wanneer deze er wel is, kan de officiële koers van een cryptomunt makkelijker gevolgd worden zonder dat je deze in je bezit dient te hebben. Als de eerste ETF eenmaal is goedgekeurd, zal dit een aanzuigend effect hebben op vele beleggers. Hierdoor zal er meer geld omgaan in cryptocurrency en zal de waarde van het huidige aanbod aan cryptomunten significant stijgen.

Blockchain blijft zich ontwikkelen

Blockchains worden gebruikt om gegevens vast te leggen. De bekendste vorm van blockchain is Bitcoin. Net als cryptocurrency is blockchain nog relatief nieuwe, waardoor er nog volop ruimte is voor verbetering. Maar dat deze verbetering er zal komen, moge wel duidelijk zijn. Ten eerste zal er op zoek gegaan worden naar cases waar blockchain echt het verschil maakt. Dit is ook nodig om het negatieve imago van blockchain te verbeteren.

Wat echter wel opvalt, is dat vele overheden blockchain projecten hebben opgezet. Er wordt dus potentie gezien. Dit zal dan ook helpen om blockchain meer mainstream te maken. Interessante projecten blijven in ontwikkeling, wat tevens een positief effect kan hebben op cryptocurrency. Daarom blijft de verdere ontwikkeling van blockchain een interessant aspect om in de gaten te houden.

Instituties maken steeds meer gebruik van cryptocurrency

Voor de acceptatie van cryptovaluta is het van belang dat je deze valuta niet alleen in de meer obscure hoeken van het internet kan gebruiken. Door de munten toegankelijk te maken voor het publiek, zal de interesse in cryptocurrency vanzelf groeien. Inmiddels is het bij meerdere instanties al mogelijk om bijvoorbeeld middels Bitcoin af te rekenen voor producten. Hierdoor zal cryptocurrency eerder een geaccepteerd betaalmiddel worden.

Plaats een reactie