Marktkapitalisatie

De cryptocurrency waarde van een bedrijf, wordt ook wel marktkapitalisatie genoemd. De Engelse benaming hiervoor is Market Cap. Dit is de totale waarde waarop het bedrijf wordt gewaardeerd. Op deze manier kunt u dus exact de BTC of dollar prijs uitrekenen van één coin of token.

Voor een cryptocurrency zoals Bitcoin (BTC) is de marktkapitalisatie, of market cap, de totale waarde van alle cryptomunten samen in circulatie. Deze waarde wordt berekend door het aantal munten dat op dat moment in circulatie is te vermenigvuldigen met de huidige Bitcoin prijs die voor één munt betaald wordt.

Deze waarde wordt uitgedrukt in een fiat munt. Een fiat munt is een munteenheid die in het traditionele financiële stelsel gebruikelijk is, bijvoorbeeld de dollar, euro of yen.

De term marktkapitalisatie wordt ook gebruikt voor ‘normale’ bedrijven of aandelen op klassieke beurzen. Marktkapitalisatie is een handig hulpmiddel om te bepalen hoe stabiel een aandeel, of in dit geval cryptocurrency, zal zijn in de toekomst.

Een cryptocurrency die een grote marktkapitalisatie heeft, is een stabieler investeringsdoel dan een crypto met een kleine marktkapitalisatie. Ook zijn crypto’s met een kleine market cap gevoeliger voor prijsschommelingen op de markt. Aan de ene kant kan dit gunstig zijn. Je kunt immers gebruik maken van spontane stijgingen, maar het kan ook tot dramatische verliezen leiden bij sterke dalingen van de prijs van een crypto.

Een voorbeeld van hoe een market cap werkt

De prijs is dus één manier om de waarde van een crypto currency vast te stellen. Investeerders gebruiken de market cap om een completer beeld te krijgen van de waarde van een crypto. Deze kunnen ze daarna dan vergelijken met andere crypto’s waarin ze overwegen te investeren. Als statistisch gegeven kun je met een market cap dus makkelijker bepalen of het veilig is een bepaalde asset te kopen. Dit illustreren we met het onderstaande voorbeeld van twee fictieve cryptocurrencies:

  • Crypto A heeft 400.000 munten in circulatie en iedere munt is €1 waard. Dit betekent dat de market cap van munt A dus €400.000 is.
  • Crypto B heeft 100.000 munten in circulatie en iedere munt is €2 waard. De market cap van munt B is dus €200.000.

Hoewel de individuele muntprijs van crypto B dus hoger is dan die van crypto A, is de totale waarde (de market cap) van crypto A hoger dan die van crypto B. We kunnen echter niet blijven herhalen dat de market cap van iedere cryptocurrency extreem volatiel is en iedere dag weer anders kan worden.

Wat heb je aan een market cap als investeerder in crypto?

Zoals we al zeiden kun je met een market cap dus de totale waarde van een crypto vergelijken met concurrerende crypto’s om zo tot een afgewogen beslissing te kunnen komen. Er zijn drie categorieën van market caps waaronder cryptocurrencies geclassificeerd kunnen worden. We zullen per categorie aanduiden of het wel of niet verstandig is om erin te investeren. –

  • Large cap crypto’s: Deze crypto’s kunnen we omschrijven als de grote vissen. Denk dan bijvoorbeeld aan Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Alle crypto’s die onder deze categorie vallen hebben een market cap van 10 miljard dollar of hoger. Investeerders beschouwen deze crypto’s als assets met een laag risico. Ze hebben namelijk laten zien dat ze groeipotentie hebben alsook een hoge liquiditeit. Daarmee wordt bedoeld dat ze grotere aantallen investeerders die uitbetaald willen worden aankunnen, zonder dat de prijs daardoor al te drastisch daalt.
  • Mid cap crypto’s: Dit zijn crypto’s met een market cap van tussen de 1 en 10 miljard dollar. Deze zijn met name interessant voor investeerders. Er zou namelijk maar zo een nieuw project tussen kunnen zitten met zo’n geniaal idee dat het de cryptowereld gaat veroveren. Dit is in het verleden al een aantal keer voorgekomen. Denk bijvoorbeeld aan Polkadot (DOT), Solana (SOL) of Cardano (ADA), die nu grote vissen zijn, maar ooit zijn begonnen als mid cap crypto.
  • Small cap crypto: Dit zijn crypto’s met een markt cap dat onder de 1 miljard dollar zit. Dit zijn vaak de coins die het meest te lijden hebben onder de volatiliteit van de markt. Dit zijn de meest risicovolle crypto’s om in te investeren.

Waar kun je de market caps van verschillende crypto’s vinden?

De website die de meeste crypto handelaren gebruiken om de market caps van hun crypto’s in de gaten te houden is Marktkapitalisatie.nl. Dit is een gebruiksvriendelijke website waarop eigenlijk alle nieuwe cryptomunten direct na lancering te zien zijn. Naast ‘normale’ cryptomunten kun je er bijvoorbeeld ook de koersen van NFT’s (Non Fungible Tokens) volgen. Verder kun je ook een eigen portfolio aanmaken op de website en hebben ze een app voor op je mobiele telefoon. Een absolute aanrader voor iedere beginnende trader.