Binance Coin BNB

Binance is één van de grootste exchanges ter wereld en heeft een naam hoog te houden als het gaat om de verschillende cryptocoins die je kunt kopen en verkopen. Bijna elke gangbare munt is verkrijgbaar, maar Binance is ook interessant vanwege de eigen munt: Binance (BNB). De cryptocoin kun je uiteraard via de eigen Binance exchange aanschaffen, maar wat maakt deze munt nu zo bijzonder?

BNB, de digitale munt van Binance

De Binance Coin (BNB) is de cryptocoin van de gelijknamige Binance exchange en wordt onder andere gebruikt om de transactiekosten te verlagen voor handelaren.

BNB werd gelanceerd via een Initial Coin Offering (of ICO) in de periode 26 juni tot 3 juli 2017. Dat was 11 dagen voordat de Binance Exchange werd geopend.

De uitgifteprijs destijds was 1 Ethereum ETH voor 2.700 of 1 Bitcoin BTC voor 20.000 Binance Coins.

Binance ERC20-token

BNB werd uitgegeven als een ERC-20-token, draaiend op het Ethereum-netwerk, met een totale voorraad van 200 miljoen munten. 100 miljoen BNB’s werden aangeboden tijdens de ICO, maar het huidige totale aanbod is lager vanwege het periodieke ‘burnen’ van de coins. Zo’n ‘coin burn’ is geen ongebruikelijke actie van Binance, men doet dit elk kwartaal. Het aantal coins wat wordt ‘verbrand’ is overigens afhankelijk van de marktsituatie. Normaliter kijkt men naar het handelsvolume over een bepaalde periode om zo de omvang van de coin burn te bepalen.

Ethereum netwerk

Hoewel de cryptocoin aanvankelijk was gebaseerd op het Ethereum-netwerk, zullen de ERC-20 BNB-tokens worden verwisseld met BEP2 BNB in ​​een verhouding van 1:1. De nieuwe BNB is de munt van de Binance Chain en de lancering van het mainnet hiervoor werd aangekondigd op 18 april 2019.

Waar wordt Binance coin BNB voor gebruikt?

BNB kent talloze gebruiksmogelijkheden heeft. Primair gaat het om het verlangen van de transactiekosten, maar ook andere toepassingen zoals het betalen van een product of dienst via internet, het betalen van virtuele cadeaus etcetera.

Zoals gezegd fungeert BNB primair als tool om de handelskosten te verlagen. Terwijl de standaardvergoeding – de fee – bij transactie op de Binance exchange ‘slechts’ 0.1% bedraagt (men is daarmee een van de goedkoopste), kunnen die kosten nog lager uitvallen door ze met BNB te betalen.

Binance tip!
Door de fee niet te betalen vanuit de activa, maar met BNB, heb je als handelaar recht op een speciale korting.

Korting Binance coin niet voor altijd

Uit bovenstaande volgt de conclusie dat het verstandig kan zijn om een voorraad BNB aan te houden als je regelmatig op Binance cryptocoins verhandeld. Houd er wel rekening mee dat de aftrek van de handelskosten een specifiek schema volgt. De korting op de fees blijft overigens niet tot in lengte der dagen bestaan. Binance heeft al aangekondigd dat deze korting langzaam wordt afgebouwd zodat er in 2022 geen sprake meer is van een korting.