Bitcoin futures uitleg + video

Wil je een beetje serieus aan de slag gaan met cryptocoins, dan krijg je al snel te maken met een stortvloed aan vaktermen. Een van de meest gehoorde termen is ‘Bitcoin futures’. In de meest letterlijke vertaling betekent het ‘Bitcoin toekomst’ en eerlijk gezegd zit dat niet zo heel ver af van de waarheid. Met Bitcoin futures kun je namelijk gokken, of liever gezegd, speculeren op de toekomstige koers van de munt. Doe je dat goed, dan kun je een mooie winst pakken zonder in feite veel te investeren in de munt.

Zo werken futures

Terwijl je als investeerder normaal gesproken investeert in cryptocoins zoals Bitcoin of in aandelen, daar gaat het bij futures er iets anders aan toe. Je gaat dan speculeren op de koersontwikkeling. Dat kan een voordeel zijn als je actief bepaalde munten zoals de Bitcoin in de gaten houdt en je een koersstijging of een koersdaling verwacht. Het gaat er dus niet om dat je op de laagste koers instapt. Wat het investeren in futures interessant maakt zijn de leverages. Daarmee kun je niet alleen speculeren op een koersstijging of juist een koersdaling, maar kun je het uiteindelijke resultaat ook vermenigvuldigen. Geheel risicoloos is dat overigens niet, een verkeerde gok kan je behoorlijk veel geld kosten.

Bitcoin futures

Bij het gebruik maken van futures sluit je in feite een contract af. Hierin spreek je af dat je op een afgesproken datum Bitcoin koopt of verkoopt tegen een vastgestelde prijs. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat mee. Uiteindelijk gaat het om de positie die je kiest op het moment van het afsluiten van het contract. Futures zijn dus geen producten op zich, maar eerder een toezegging van een voorgenomen aan- of verkoop.

Uitleg video Bitcoin futures

Leverages

Een van de interessantste optie bij Bitcoin futures is de mogelijkheid om te werken met leverages. Letterlijk vertaald is dit het hefboomeffect. Dit kun je gebruiken om je positie die je hebt ingenomen te versterken met een factor 2, 5, 10, 25, 50 of 100. Behaal je bijvoorbeeld een winst van 15 euro, dan kan die winst verhoogd worden afhankelijk van het hefboomeffect waar je voor hebt gekozen. Kies je voor een factor 10 en is je winst 300 euro, dan win je in feite 3000 euro.

Werken met leverages heeft echter ook een keerzijde. Pakt je gok verkeerd uit en verlies je bijvoorbeeld 150 euro terwijl je hebt gekozen voor een hefboomeffect van 50, dan ben je in een keer 7500 euro kwijt. Ook al kun je met futures met een beperkte inzet een hoog rendement halen, echt vrij van risico is deze vorm van beleggen niet. Het is dan ook niet zonder reden dat dit enkel wordt geadviseerd aan zeer ervaren investeerders cq. beleggers.

Overigens biedt niet elke cryptocurrency exchange de mogelijkheid tot het investeren in futures aan. In veel gevallen is er zelfs sprake van een garantstelling zodat je nooit een positie kunt innemen die niet betaalbaar is.

Plaats een reactie