Bollinger Bands uitleg en voorbeelden van deze veel gebruikte trading indicator

Een Bollinger Band® is een hulpmiddel voor technische analyse. Het wordt gedefinieerd door een reeks trendlijnen die twee standaarddeviaties (positief en negatief) hebben uitgezet, weg van een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA) van de prijs van een cryptocoin, maar wat kan worden aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker.

Bollinger Bands®: een bijzonder hulpmiddel

Bollinger Bands® zijn ontwikkeld en auteursrechtelijk beschermd door John Bollinger, een grootheid op het gebied van technisch handelen. De Bollinger Bands® zijn ontworpen om de kans voor investeerders te vergroten om tijdig trends te identificeren als er sprake is van een overbought of oversold situatie.

Belangrijkste details van de Bollinger Bands®:

  • Bollinger Bands® is een technische analyse-tool ontwikkeld door John Bollinger voor het genereren van oversold of overbought signalen.
  • Er zijn drie lijnen waaruit Bollinger Bands bestaan: een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (middenband) en een boven- en onderband.
  • De bovenste en onderste banden zijn typisch 2 standaarddeviaties +/- van een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde over 20 dagen, maar kunnen worden gewijzigd.


De Bollinger Bands beginnershandleiding.

Bollinger Bands® berekenen

De eerste stap bij het berekenen van Bollinger Bands® is het berekenen van het eenvoudige voortschrijdend gemiddelde van het waardemiddel in kwestie. In de meeste gevallen gaat het om een SMA van 20 dagen. Een voortschrijdend gemiddelde over 20 dagen zou het gemiddelde van de slotkoersen voor de eerste 20 dagen als eerste gegevenspunt kunnen zijn. Het volgende gegevenspunt zou de vroegste prijs verlagen, de prijs op dag 21 toevoegen en het gemiddelde nemen, enzovoort. Vervolgens wordt de standaarddeviatie van de prijs van het waardepapier verkregen.

De meerwaarde van Bollinger Bands®

Bollinger Bands® zijn een zeer populaire techniek. Veel handelaren geloven dat hoe dichter de prijzen naar de hogere band gaan, hoe meer de markt overbought raakt, en hoe dichter de prijzen naar de lagere band gaan, hoe meer de markt wordt oversold. John Bollinger heeft een set van 22 regels die moeten worden gevolgd bij het gebruik van de bands als handelssysteem.

The Squeeze

De squeeze is het centrale concept van Bollinger Bands®. Wanneer de banden dicht bij elkaar komen (waardoor het voortschrijdend gemiddelde wordt beperkt), wordt dit een squeeze genoemd. Een squeeze duidt op een periode van lage volatiliteit en wordt door handelaren beschouwd als een potentieel teken van toekomstige verhoogde volatiliteit en mogelijke handelskansen.

Omgekeerd geldt dit ook: hoe verder van elkaar de banden bewegen, hoe groter de kans op een afname van de volatiliteit en hoe groter de kans dat een transactie wordt verlaten. Deze voorwaarden zijn echter geen handelssignalen. De banden geven geen indicatie wanneer de wijziging kan plaatsvinden of richting welke koers de prijs zich zou kunnen verplaatsen.

Pimples

Ongeveer 90% van de prijsactie vindt plaats tussen de twee banden. Elke uitbraak boven of onder de bands is een groot evenement. De uitbraak zelf is geen handelssignaal. De fout die de meeste mensen maken, is door te geloven dat de prijs die een van de bands raakt of overschrijdt, een signaal is om te kopen of verkopen.

Belangrijk om te weten: Breakouts geven geen inschatting over de richting en omvang van toekomstige prijsbewegingen.

Beperkingen van Bollinger Bands®

Bollinger Bands® zijn geen op zichzelf staand handelssysteem. Ze zijn slechts één indicator die is ontworpen om handelaren informatie te geven over prijsvolatiliteit. John Bollinger stelt voor om ze te gebruiken met twee of drie andere niet-gerelateerde indicatoren die meer directe marktsignalen geven. Hij vindt het cruciaal om indicatoren te gebruiken op basis van verschillende soorten data.

Enkele van zijn favoriete technische technieken zijn voortschrijdend gemiddelde divergentie / convergentie (MACD indicator), volume op de balans en de relatieve sterkte-index (RSI indicator).