Dogecoin kopen

De iconische meme cryptocurrency is gecrasht. Is het verstandig om Dogecoin te kopen? Ooit was de prijs van 1 Dogecoin (DOGE) $0,74. Op moment van schrijven is dat stukken minder. Dat komt waarschijnlijk doordat de hype waardoor de coin het in eerste instantie vrij goed deed inmiddels over is en door concurrerende meme coins.

In dit artikel kijken we naar de kenmerkende eigenschappen van Dogecoin en schatten we in of het nog de moeite waard is DOGE te kopen. Maar eerst vertellen we uiteraard waar je het kan kopen.

Waar kan je Dogecoin kopen?

Investeren in Dogecoin met iDEAL kan bij verschillende crypto brokers en exchanges:

  • Bitvavo: Biedt DOGE en 200+ andere crypto’s aan met iDEAL
  • Bybit: Biedt meer dan 800 munten aan (iDEAL via SATOS)

De voordelen van Dogecoin:

Dogecoin is origineel

Dogecoin werd in 2013, in eerste instantie als grap, gelanceerd en is de allereerste ‘meme coin’. Dit is een zijtak van cryptocurrencies. Het idee van een meme coin is dat een humoristisch plaatje, een meme, populair (viral) wordt op het internet en dat je daar als investeerder geld aan kunt verdienen. Je investeert in een meme coin als je verwacht dat andere mensen er in de toekomst meer van zullen willen kopen. Dit noemen ze de ‘greater fool’ theorie. Dogecoin was hier dus de eerste van. Met een geschiedenis van zo’n acht jaar is de coin ouder dan andere crypto’s als Ethereum, Cardano en Solana. Doordat de coin al wat langer mee gaat, is de merkbekendheid groter dan bij andere crypto’s het geval is. Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan 1900 bedrijven die Dogecoin als betaalmiddel accepteren.

Dogecoin heeft een sterke achterban

Omdat meme coins afhankelijk zijn van hypes, is het erg belangrijk dat ze een sterke achterban hebben; een groep mensen die geloven in de coin en de toekomst daarvan. Volgens coinmarketmap.com, waar je verschillende coins met elkaar kunt vergelijken, zijn er 1.3 miljoen gebruikers die Dogecoin op hun watchlist hebben staan.

Ter vergelijking: Bitcoin heeft er 2.7 miljoen, maar dat is dan ook de meest bekende en allereerste cryptocurrency ooit.

Dit laat zien dat veel investeerders interesse hebben in DOGE. Ook heeft het Dogecoin forum op Reddit.com 2.2 miljoen deelnemers. Dat doet ertoe omdat je op Reddit namelijk memes kunt maken en het een belangrijk forum is om een meme viral te laten worden. Ook het feit dat de CEO van Tesla, Elon Musk, fan is Dogecoin en dit ook kenbaar maakt aan zijn volgers op twitter, helpt de achterban en populariteit van de coin te versterken.

De nadelen van Dogecoin:

Concurrerende meme coins

Hoewel Dogecoin de eerste echte meme coin is, komt er steeds meer concurrentie van rivaliserende memecoins die op dezelfde manier zijn ontworpen. De voornaamste van die concurrenten is Shiba Inu.

De coin komt pas uit augustus 2020 en noemt zichzelf zelf de ‘Dogecoin Killer’, echt wel een soort oorlogsverklaring dus. Gek genoeg is Elon Musk ook fan van deze cryptocurrency. Na een tweet ten gunste van de nieuwe memecoin kwam er enorm veel interesse. De prijs van 1 Shiba Inu steeg met 60.000.000%. Omdat memecoins zo hypegevoelig zijn, zijn investeerder altijd op zoek naar de nieuwste coin. Dit is nadelig voor Dogecoin.

Dogecoin gaat niet mee in de tijd

Bij het ontstaan van Dogecoin werd vastgelegd dat de coin een ingebouwde inflatie heeft. Er is geprogrammeerd dat er jaarlijks 5 miljard nieuwe munten bij komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bitcoin, waarvan vast staat dat het plafond bij 21 miljoen munten bereikt wordt. Dit gebrek aan schaarste zorgt ervoor dat Dogecoin op de lange termijn behoorlijk aan waarde zou kunnen gaan verliezen.

Ook biedt Dogecoin niet de optie aan op gedecentraliseerde applicaties te kunnen maken, zoals Ethereum wel doet bijvoorbeeld. Op deze manier kunnen gebruikers zonder inmenging van een derde partij met elkaar crypto’s uitwisselen. Nieuwe memecoins hebben die stap inmiddels al wel gemaakt en bouwen op blockchain gebaseerde ecosystemen voor hun eigen tokens. Een voorbeeld is grote concurrent Shiba Inu, die een eigen gedecentraliseerde exchange hebben ontworpen (ShibaSwap). Hiermee kunnen gebruikers hun Shiba tokens inwisselen voor andere assets zonder een gecentraliseerde tussenpersoon. Het feit dat Dogecoin niet meegaat in deze nieuwe ontwikkeling is geen goede ontwikkeling. Bitcoin doet dat ook niet, maar met hun staat van dienst kunnen ze zich dat wel veroorloven. Dat geldt niet voor Dogecoin.

Conclusie: Wel of niet investeren in Dogecoin?

De cryptocurrency markt is berucht om hoe extreem moeilijk het is voorspellingen te doen. We kunnen na de bovengenoemde ontwikkeling van Dogecoin wel stellen dat het behoorlijk risicovol is om nu Dogecoin te kopen. Ondanks het feit dat Dogecoin de eerste in zijn soort was, zijn ze niet meegegaan met hun tijd en worden ze langzamerhand ingehaald door nieuwe meme coins, Shiba Inu in het bijzonder.