Het Lightning network en de verschillende wallets

Mensen die bekend zijn met Bitcoin en met de blockchain in het algemeen zullen vast wel eens gehoord hebben van het Lightning network. Deze term zien we de laatste tijd steeds vaker terugkomen, van het nieuws tot aan de verschillende forums onder de cryptocurrency community. Wij zullen je in dit artikel wat meer laten zien over het Lightning network. Wat is het precies? Wat zijn de voordelen en nadelen? En wat voor wallets kan je gebruiken voor het Lightning network? Om hier achter te komen zal je snel verder moeten lezen, we laten het vandaag allemaal zien!

Schaalbaarheid van Bitcoin

Toen Bitcoin in 2008 voor het eerst werd voorgesteld door Satoshi Nakamoto, bevatte de allereerste reactie op het systeem van James A. Donald het volgende: “The way I understand your proposal, it does not seem to scale to the required size”. Tien jaar later is schaalbaarheid nog steeds het grootste probleem voor Bitcoin en voor alle andere projecten die draaien op de Blockchain. Wat betekent schaalbaarheid precies? Gedurende het hele bestaan van Bitcoin is het project slechts in staat geweest om ongeveer 7 transacties per seconde te verwerken. Hoewel dit in het begin vaak wel genoeg was, is het systeem nu al een paar jaar verstopt. Het gevolg is dat de verwerking van transacties veel tijd in beslag neemt en dat de transactiekosten enorm hoog zijn.

Als Bitcoin ooit een volwaardig alternatief wil worden voor de bestaande betaalsystemen, dan zal het uiteraard met deze systemen moeten kunnen concurreren. Op dit moment is dit gewoon nog niet mogelijk. Om de omvang van de situatie wat beter in kaart te brengen is het handig om het volgende in gedachten te houden: Visa hanteert 24.000 transacties per seconden, dit is wel even wat meer dan de 7 transacties van Bitcoin.

Wat is het Lightning Network?

Simpel gezegd is het idee achter het Bitcoin Lightning Network ook wel het volgende: we hoeven echt niet van iedere transactie in de blockchain vast te leggen. In plaats daarvan voegt het Lightning Network een extra laag toe aan de blockchain van Bitcoin en stelt het gebruikers in staat om betalingskanalen te creëren tussen twee partijen op die extra laag. Deze kanalen kunnen zo lang bestaan als nodig is. Omdat ze tussen twee personen zijn opgezet, zullen de transacties bijna onmiddellijk plaatsvinden en zullen de kosten extreem laag of zelfs gratis zijn.

De voordelen van het netwerk

Zoals we al even kort hebben vermeld is het Lightning Network nog erg nieuw. Het is nog volop in ontwikkeling, en of het daadwerkelijk zal werken zoals de ontwikkelaars het zich voorstellen is nog maar de vraag. Als het wel werkt dan brengt de komst van het Lightning Network de volgende voordelen met zich mee:

  • Veel hogere transactiesnelheid – Zodra het netwerk live is, hoef je niet te wachten op een aantal bevestigingen van elke transactie die je probeert te maken. De transacties zullen vrijwel onmiddellijk plaatsvinden, hoe druk het netwerk ook is. Als dit gebeurt, zal de markt voor cryptomunten grote stappen zetten om te kunnen concurreren met traditionele betaalsystemen zoals Visa, MasterCard en PayPal.
  • Super lage transactiekosten – Aangezien de transacties daadwerkelijk zullen plaatsvinden binnen de Lightning Network kanalen en buiten de blockchain, hoef je vrijwel niets te betalen. Dit is een van de belangrijkste voordelen van het Lightning Network omdat dit Bitcoin volledig in staat zal stellen om te worden gebruikt als een vorm van betaling in winkels, cafés, bars en op veel meer plekken als geldig betaalmiddel.
  • Betere schaalbaarheid – Het Lightning Network zou in staat zijn om de transacties per seconde van Bitcoin en andere crypto valuta’s tot ongekende hoogten van ten minste 1 miljoen transacties per seconde te brengen.
  • Meer veiligheid en anonimiteit – Het overgrote meerderheid van de munten die er zijn op dit moment, zijn niet volledig anoniem. De transacties zijn nog steeds te traceren van de ene wallet naar de andere. Maar bij het Lightning Network gebeurt het merendeel van de transacties buiten de blockchain. Hierdoor zijn alle microbetalingen die via het Lightning Network worden gedaan bijna niet meer te traceren.

Nadelen van het netwerk

Je kent het spreekwoord wel: elk voordeel heeft zijn nadeel. Dit is ook het geval voor het Lightning Network. Hoewel het een project is wat aanzienlijk veel voordelen zal kunnen bieden is het ook een project wat enkele nadelen met zich mee weet te brengen. Wij hebben de belangrijkste weer voor jou op een rijtje gezet:

  • Niet volledig operationeel – Het grootste nadeel van het Lightning Network op dit moment is misschien nog wel het feit dat het nog niet volledig operationeel is. Het concept ziet er op papier goed uit, maar het is vooralsnog onmogelijk om te zien of het ook echt allemaal zal gaan werken.
  • Complexe kanalen – Het Lightning Network is ontworpen als een soort web van kanalen die in theorie naadloze transacties mogelijk moeten maken. Er is echter niet te zeggen wat er zal gebeuren als de betaling een te ingewikkelde route moet nemen. Wat gebeurt er namelijk wanneer je ruim tien kanalen moet gebruiken voor een transactie? Dit is nog maar de vraag.
  • Lage hoeveelheid channel caps – Een ander nadeel van het netwerk is het feit dat in de huidige versie van het netwerk de kanalen zijn gemaximeerd. Dat wil ook wel het volgende zeggen: de hoeveelheid Bitcoins opgeslagen in de wallet van de twee gebruikers bij de oprichting van een kanaal is de maximale hoeveelheid geld in dat kanaal. Het lastige hiervan is dat mensen hun liquide middelen moeten opsplitsen, je kunt namelijk niet alles in het kanaal laten staan.

Lightning Network Wallets om te gebruiken

Als je zelf gebruik wit maken van het Lightning Network is het verstandig om te kiezen voor een van de volgende wallets. Deze wallets komen het beste uit de test en zijn allemaal het beste beoordeeld, door te kiezen voor deze wallets weet je zeker dat jouw munten veilig zijn en dat alle transacties vlekkeloos zullen verlopen:

  • Bitcoin Lightning Wallet (Android en iOS)
  • Eclair (Android)
  • Zap (iOS, Windows, Mac, Linux)
  • Bluewallet (Android en iOS)
  • Breez (Android en iOS)

Plaats een reactie