Wat is cryptocurrency traden? Tips en hoe start je met crypto traden

Misschien heb je wel eens van het fenomeen crypto traden gehoord. Dit hangt waarschijnlijk samen met de mate waarmee je bekend bent met cryptocurrency in het algemeen. Deze digitale vorm van valuta heeft een hoop potentie. Alhoewel het van oorsprong de bedoeling was dat cryptocurrency een nieuwe gedecentraliseerde manier van betalen zou worden, is gebleken dat velen cryptocurrency als aandelen interessanter blijken te vinden. Hierdoor is het zogenaamde crypto traden ontstaan. Wat is crypto traden precies en waarom is dit voor speculanten en beleggers een interessante optie gebleken? Hieronder kun je er meer over lezen. Ook wordt uitgelegd waarom velen eerder kiezen voor crypto traden in plaats van cryptovaluta gebruiken als betaalmiddel.

crypto traden voorbeeld

Meer info over crypto traden

Cryptotrading is ontstaan nadat er meerdere cryptocurrency waren. Hierdoor kon er onderlinge uitwisseling plaatsvinden. Het begon allemaal met Bitcoin, maar inmiddels zijn er veel meer soorten cryptovaluta op de markt zoals Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Stratis (STRAT) en nog veel meer. Deze zogenaamde altcoins voegen een nieuwe dimensie toe aan cryptocurrency, waardoor het traden kon ontstaan. Omdat er behoefte was aan traden, zijn er inmiddels vele exchanges opgezet. Hier kun je onderling handelen met cryptocurrency. Dit is vooral interessant voor speculanten en beleggers. En als je het spelletje slim speelt, kun je hier nog flink aan verdienen ook.

Is crypto traden aan te raden?

In feite geldt voor crypto traden wat voor iedere vorm van beleggen geldt: er is een risico aan verbonden. Je loop het risico dat je geld verliest. Maar er is ook een kans dat, als je het slim speelt, je een hoop geld kunt verdienen aan crypto traden. Cryptocurrency is namelijk bijzonder volatiel. Dit houdt in dat de koersen, welke vooral afhankelijk zijn van vraag en aanbod, per dag bijzonder veel kunnen variëren. De ene dag stijgt de waarde met 20%, de volgende dag daalt deze weer met 10%. Deze volatiliteit maakt cryptocurrency interessant voor speculanten. Er valt ermee te verdienen, maar ook te verliezen.

Net zoals bij beleggen moet je jezelf bij crypto traden afvragen of het iets voor je is. Kun je er überhaupt wel genoeg tijd insteken om er echt goed in te worden? Heb je genoeg geld om het te doen? Neem je niet een te groot financieel risico? Wat ben je van plan er mee te doen? Kun je goed omgaan met de stress en geef je niet meteen op als je een keer wat geld verliest? Jouw antwoorden op deze vragen zullen voor een groot deel bepalen of je wel geschikt bent voor crypto traden.

Hoe start je met crypto traden?

Als je besloten hebt je geluk te beproeven op de cryptocurrency exchange, is het tijd om te beginnen. Binnen een aantal stappen kun je beginnen met crypto traden. Ten eerste maak je een profiel aan bij één van de vele exchanges die online te vinden. Lees je hierbij eerst goed in, om op deze manier de algehele betrouwbaarheid van de site te peilen. Ook zaken zoals veiligheid zijn van belang, want er is veel interesse in cryptocurrency waardoor gehackt worden een mogelijkheid is.

Om de veiligheid te kunnen vergroten, is stap twee over het algemeen het nemen van een wallet om je cryptocurrency in te bewaren. Net zoals je jouw contant geld en pinpas in je portemonnee bewaart, zal je ook je cryptocurrency in een digitale wallet moeten bewaren. Deze biedt bescherming en daarnaast heb je zo al jouw cryptomunten op één overzichtelijke plek. Je kunt een mobiele wallet nemen voor je smartphone, een software wallet voor de pc of laptop of een hardware wallet. Deze kost een beetje, maar is wel de veiligste manier om je cryptocurrency te bewaren. De Ledger Nano S is een aanrader op dit gebied

Het werd al eerder aangestipt: de beveiliging van je cryptocurrency is van groot belang. Je zult niet de eerste noch de laatste zijn wiens account gehackt wordt om op deze manier de cryptocurrency te stelen. Cryptovaluta is in trek. Daarom is een goede beveiliging van groot belang. Naast een wallet kun je gebruik maken van 2FA. Dit staat voor Two Factor Authorization. Hierdoor ben je nog eens extra beveiligd tegen digitale inbraken. Wanneer je dit allemaal geregeld hebt, kun je overgaan tot de orde van de dag. Je kunt beginnen met crypto traden. Koop coins, wissel ze uit en sla je slag als je een koopje ziet!

Waarom crypto traden interessanter is dan cryptocurrency als betaalmiddel

Van oorsprong werd cryptocurrency, Bitcoin (BTC) in het bijzonder, ontwikkeld als een alternatief betaalmiddel. Zo werd zowel voldaan aan de behoefte aan een online, digitaal betaalmiddel als aan de behoefte aan een gedecentraliseerde valuta waar geen banken aan te pas komen. Echter is in de loop der jaren gebleken dat cryptocurrency voor vele mensen simpelweg interessanter is als aandeel dan als betaalmiddel. Een aantal verklaringen zijn voor deze ontwikkeling te vinden.

Ten eerste is cryptocurrency voor velen niet aantrekkelijk als betaaloptie vanwege de flink schommelende koersen. De volatiliteit van cryptocurrency is hoog. Alhoewel er innovaties worden uitgevonden om deze volatiliteit tegen te gaan (bijvoorbeeld stablecoin), is er desalniettemin nog altijd sprake van snel wisselende koersen. Dit verkleint de betrouwbaarheid van digitale valuta en dus vertrouwen mensen cryptocurrency minder snel als regulier betaalmiddel. Door deze snel wisselende koersen is cryptocurrency echter wel zeer interessant voor speculanten. Het is dan ook mogelijk om flink wat geld te verdienen op de cryptovaluta exchanges die je op diverse sites kunt vinden. Hierdoor blijft crypto traden een interessante optie.

Daarnaast blijft crypto traden als optie interessanter dan betalen met cryptocurrency omdat vele bedrijven, apps en instanties simpelweg niet de optie bieden om te betalen middels cryptomunten. In Nederland is het percentage aan webshops waar je kunt betalen met cryptocurrency lager in vergelijking met andere landen: maar 1,6% van de webshops bied je deze optie. Alhoewel er in de toekomst zeker nog potentie is op dit gebied (het wordt wel vaker een optie), is het percentage desalniettemin te laag om van cryptocurrency echt een mainstream fenomeen te maken. Dit kan natuurlijk in de toekomst veranderen. Desalniettemin is dit nog een reden waarom cryptocurrency op het moment nog altijd interessanter is in vergelijking met cryptocurrency als betaalmiddel.

Plaats een reactie