Met deze technische analyse strategieën boek je succes

Er is de afgelopen jaren veel geschreven over technische analyse. Dit is een gevolg van de grote behoefte van beleggers aan technische analyse strategieën om patronen te ontdekken. Een deel van de beleggers boekte er echter succes mee. In dit artikel bespreken we 5 technische analyse strategieën waardoor binnenkort ook tot deze groep behoort.

Wat is technische analyse?

Technische analyse is simpelweg het evalueren van economische markten gebaseerd op eerdere koersgedrag. De gedachte is om goede tradingsacties uit te voeren, zowel op de lange als korte termijn. Je kunt verschillende interpretaties overwegen. De essentie van technische analyse is dat een handelaar bij het kopen van aandelen kijkt naar de koers en op basis daarvan handelt.

Waarom technische analyse essentieel is

Veel investeerders kijken naar winsten, evaluatie of marktgrillen. Deze fundamentele variabelen worden echter niet constant weerspiegeld op de marktkoers. Technisch onderzoek helpt handelaren en financiers de kloof tussen intrinsieke waarde en marktwaarde te overbruggen door technieken als analytische evaluatie en gedragseconomie te gebruiken. Heel wat investeerders maken er vandaag de dag gebruik van.

Welke strategieën kun je gebruiken bij technische analyse?

Je kunt verschillende strategieën gebruiken bij technische analyse. Denk bijvoorbeeld aan grafieken, indicatoren, candle sticks en bijstand- en weerstand. Technische analyse zonder het tekenen van een trendlijn is gebruikelijk. Dit is minder ingewikkeld dan het klinkt. Patronen worden in de vorm van lijnen “op het oog” geconstrueerd. Bij een opwaarts patroon wordt gezocht naar factoren die omhoog klimmen en op basis daarvan wordt een lijn getrokken.

Het gebruik van patronen en trendlijnen

Vrijwel elke technische analyse besteedt aan de techniek van patronen en trendlijnen. Het is echter moeilijk om daadwerkelijk een techniek te ontwikkelen die honderd procent werkt. De markt blijft immers onvoorspelbaar. Feit is wel dat naarmate de koersbeweging verder gaat, er zowel dalingen als stijgingen zullen plaatsvinden. Het is de kunst om de koersbeweging zo goed mogelijk te voorspellen.

Verschillende indicatoren waar je op kunt letten

Vanwege de opmars van computersystemen zijn indicaties een zeer belangrijke functie gaan vervullen bij technische analyse. Denk aan trending indicatoren, oscillatoren, volume-indicatoren, enzovoort. Elke indicatie (oscillator) is gebaseerd op vijf factoren:

 • De koersopening
 • De koerssluiting
 • Het volume
 • Het maximum
 • Het minimum

Waarom metingen zo belangrijk zijn

Metingen vormen de basis van handelsmethoden op basis van technische analyse. Zo is er het principe van “overbought” en ook van “oversold”. Als een oscillator in de ‘oversold’ zone terecht is gekomen, zullen analisten de de tegenovergestelde richting aanmoedigen. Vaak biedt het een plus, maar soms ook een min.

Technische analyse en trendlijnen: onlosmakelijk met elkaar verbonden

Technische analyse en trendlijnen zijn sterk met elkaar verbonden. Ze worden ‘op het oog’ in lijnen verwerkt. In het geval van een trend omhoog proberen investeerders oplopende stijgende minima te vinden. Vervolgens trekt men er een lijn mee. Het is best lastig om echt succesvol te handelen op basis van trendlijnen. Dit komt omdat de lijn zich baseert op koersen, en die zijn niet altijd te voorspellen.

Bottom-up methode of toch top-down?

Er zijn in feite twee methodes om tot een technische evaluatie te komen: de top-down techniek en ook de bottom-up methode. Vaak zullen tijdelijke beleggersgebruik maken van een top-down strategie. Beleggers voor op de lange termijn zullen zeker gebruik maken van een bottom-up benadering. Zoals de naam al zegt werken beleggers met een top down strategie van boven naar beneden op basis van grote gebeurtenissen. Bij een bottum-up strategie is het tegenovergestelde het geval.

Zo maak je van technische analyse een succes

Beleggers gebruiken allerlei vormen van technische evaluatie. Day traders kiezen bijvoorbeeld voor standaard trendlijnen, terwijl swing traders gebruik maken van zou grafiek patronen en technische indicatoren. Beleggers die geautomatiseerde oplossingen opzetten hebben weer andere eisen. Gebruik hoe dan ook dit stappenplan om met technische analyse te beginnen:

<

ul>

 • Bepaal een technische evaluatiebenadering of stel een handelssysteem op.
 • Kies verhandelbare effecten die passen bij jouw technische analyse.
 • Kies een geschikte broker om de trades bij uit te voeren.
 • Selecteer een gebruikersinterface om trades in de gaten te houden.

  <

  h2>Hoe kies je een geschikte broker?
  Kies de juiste broker bij het handelen, waar je een veilig trading account met verschillende opties, zoals aandelen en futures, kunt creëren. Bovendien moet je bij een broker de gekozen technologische indicaties gemakkelijk kunnen bijhouden. Een goede interface hangt daar zeker mee samen. Handelaren hebben verschillende eisen, afhankelijk van hun vermogen en methodes. Zo vragen daghandelaren vaak om marge opties. Behoor jij tot deze groep? Kijk dan of je broker dit heeft.

  Wanneer je gaat handelen in cryptocurrencies raad ik Bitvavo aan (Nederlands) of Binance (Engels). Bij de Bitvavo exchange ontvang je 1000 euro gratis handelstegoed.

  <

  h2>Bedenk welke functies je nodig hebt
  Identificeer eventuele andere toepassingen die nodig zijn om jouw methode van technische analyse te kunnen toepassen. Zo kunnen er andere functies nodig zijn om ten volle te profiteren van traden. Zo kunnen sommige beleggers mobiele meldingen nodig hebben om onderweg te kunnen handelen, terwijl anderen gebruik willen maken van geautomatiseerde handelssystemen om namens hen transacties uit te voeren. Brokers moeten rekening houden met elk van deze behoeften.

  <

  h2>Zo trade je met succes
  Iedere dag traden kan best zwaar zijn. Het is dus essentieel om je huiswerk te doen. Bij deze nog een paar handige tips:

  • Begrijp de redenering en onderliggende logica achter technische analyse.
  • Begin klein in het begin en breid uit naarmate je meer ervaring opdoet.
  • Oefen met trading technieken om precies te zien hoe ze zouden hebben uitgevoerd in het verleden.
  • Oefen de handel met een demo voordat je echt begint.
  • Houd rekening met de beperkingen van de technische evaluatie om kostbare blunders te voorkomen.
  • Wees bedachtzaam, flexibel en laat je niet meeslepen door paniek op de markt.
 • 2 gedachten over “Met deze technische analyse strategieën boek je succes”

  Plaats een reactie