Tezos (XTZ) coin

Tezos XTZAlles over Tezos xtz cryptomunt. De cryptomarkt is nog altijd volop in beweging en een van de meest opvallende cryptocoins van dit moment is Tezos (XTZ). De munt maakt gebruik van een blockchain-netwerk, waarbij de coin liefkozend ook wel een tez of een tezzie wordt genoemd.

Tezos is niet gebaseerd op het minen van tez. In plaats daarvan ontvangen tokenhouders een beloning voor deelname aan het consensusmechanisme (Proof of Stake).

Na een veelbelovende start en een zeer succesvolle Initial Coin Offering (ICO), had Tezos last van een aanzienlijk aantal vertragingen en juridische problemen.

Tezos overleefde echter de bearmarkt van de cryptocurrency, deels vanwege het unieke proof-of-stake-mechanisme.

Tezos uitleg

Net als Bitcoin en Ethereum is Tezos een gedecentraliseerd systeem dat gebruikmaakt van de blockchain-technologie. Net als Ethereum is Tezos ontworpen om gebruik te maken van smart contracts ofwel slimme contracten.

De term “Tezos” is daar ook van afgeleid: het is namelijk oud-Grieks voor “smart-contract”, aldus de ontwikkelaars.

Tezos onderscheid zich echter van andere cryptocoins door zijn toegevoegde waarde. Het gaat namelijk verder met het concept van de smart contracts door de deelnemers in staat te stellen om rechtstreeks de regels van het netwerk te laten beheersen.

Zie het als een vorm van ‘next level smart contracts.

Complete Tezos XTZ video handleiding:

Evolutie

Tezos is ontworpen om als netwerk zichzelf te evolueren. Deze flexibiliteit wordt gezien als een cruciaal aspect van het systeem.

Met name het gebrek aan flexibiliteit en schaalbaarheid bij Bitcoin laat zien dat er duidelijk pijnpunten zijn als het gaat om de verdere ontwikkeling van een cryptocoin.

Zo heeft Ethereum ETH laten zien dat het noodzakelijk is om dergelijke knelpunten aan te pakken en kan die munt juist verder groeien vanwege zijn flexibiliteit. Tezos gaat verder op die ingeslagen weg.

Tezos is anders

Een van de onderscheidende elementen van Tezos is het bestuur. De meeste blockchains vertrouwen op ontwikkelteams en de feedback van miners om nieuwe keuzes te maken bij het verder ontwikkelen van een cryptocoin. Tezos probeert echter het besluitvormingsproces in het netwerk van gebruikers zelf in te bouwen.

Governance code

Tezos kiest voor een fundamenteel andere benadering door governance-regels te creëren voor belanghebbenden. Op die manier worden protocol upgrades goedgekeurd die vervolgens automatisch op het netwerk worden geïmplementeerd, zo verwoorden de ontwikkelaars het.

Wanneer een (groep) ontwikkelaar(s) een protocol upgrade voorstelt, kunnen ze een factuur bijvoegen. Deze moet worden uitbetaald via hun crypto-adres na goedkeuring en acceptatie van hun voorstel voor een upgrade.

Tezos XTZ gebruikers

Als gevolg van deze benadering creëert Tezos in feite prikkels voor de gebruiker om actief deel te nemen aan het ontwikkelingsproces van de coin.

Dat vertaald zich in de praktijk door een grote mate van democratisch bestuur. Dit heeft direct invloed op het ontwikkelingsproces en decentraliseert daardoor het onderhoud.

Tegelijkertijd zijn de ontwikkelaars van Tezos zich ervan bewust dat specifieke kritieke eigenschappen in de loop van de tijd moeten worden gehandhaafd.

Tezos gebruikt bijvoorbeeld formele wiskundige berekeningen om te garanderen dat deze eigenschappen behouden blijven.

Gedecentraliseerde blockchain

Dit betekent in feite dat het Tezos-netwerk gedecentraliseerd blijft. Terwijl andere blockchains gedecentraliseerd zijn, bevat Tezos ook een mechanisme dat collectieve besluitvorming mogelijk maakt.

Tezos-tokenhouders mogen bijvoorbeeld stemmen over lopende protocolontwikkelingen en voorgestelde wijzigingen accepteren of afwijzen.

Plaats een reactie