Cryptocurrency uitlenen en rente ontvangen

Alle blockchains hebben één ding gemeen: transacties moeten worden gevalideerd. Bitcoin doet dit bijvoorbeeld door een proces wat we kennen onder de naam ‘mining’. Het nadeel is dat dit behoorlijk veel energie kost (Proof-of-Work). Er zijn ook andere vormen van validatie, het consensusmechanisme. Proof-of-Stake (PoS) is zo’n consensusmechanisme dat in verschillende variaties en hybride modellen kan voorkomen.

Dit is bijvoorbeeld het ‘staken’ ofwel ‘staking’ van cryptocoins. In gewoon Nederlands: het vasthouden van de coins die je bezit. Doe je dit op een slimme manier, dan genereer je hiermee, afhankelijk van de hoeveelheid coins, een aardig inkomen.

Het principe is vrij simpel: door het vasthouden van de munten versterk je het netwerk en beperk je de hoeveelheid coins die in roulatie zijn.

Hierbij geldt dus de wet van vraag en aanbod: een beperkt aanbod verhoogt de prijs. Je krijgt dus een beloning van het staken van coins, iets wat je kan vergelijken met het ontvangen van dividend of rente op een spaarrekening.

Crypto uitlenen voor rente, waar kan het?

Er zijn verschillende platformen die crypto rente aanbieden met interessante jaarlijkse rentes. Een aantal platformen vind je hieronder:

 • Bitvavo (tot wel 7.50% per jaar, flexibele staking)
 • Binance (tot wel 100% per jaar, flexibele en locked staking)
 • Crypto.com (tot wel 14.5% per jaar, flexibele en locked staking)
 • KuCoin (variabele staking o.b.v. vraag en aanbod, locked staking)

Bij flexibele staking kan je altijd je crypto opnemen wanneer je wil. Bij locked staking staat je crypto vast voor een bepaalde periode (die je zelf kiest). Eerdere opname is dan niet mogelijk of je moet een “boete” betalen.

Hoe kan ik crypto uitlenen?

Hoe je aan crypto uitlenen kan doen hangt af van het platform. Bij vrijwel de meeste platforms moet je je crypto apart toewijzen. Afhankelijk van het platform is dit vaak een Earn of Staking sectie waar je apart munten kan toewijzen en de voorwaarden kan bepalen.

Voorbeeld hoe je cryptocurrency staked bij Binance:

 1. Ga naar Binance Earn
 2. Zoek de munt die je wil uitlenen
 3. Je kan dan vaak kiezen tussen Locked of Flexible staking (deze keuze is aan jou, bij Locked zijn er hogere rentes)
 4. Klik op Stake Now
 5. Selecteer hoelang je je crypto wil uitlenen
 6. Selecteer hoeveel crypto je wil uitlenen. Let op: je kan je crypto niet meer gebruiken voor trading tijdens cryptocurrency uitlenen
 7. Je ziet een volledig overzicht van hoeveel crypto je ontvangt, hoelang het duurt en de rentes
 8. Lees de voorwaarden en klik op Confirm

Voordelen crypto uitlenen voor rente

Een van de belangrijkste voordelen van het uitlenen van coins is dat het de noodzaak wegneemt om voortdurend dure hardware aan te schaffen en energie te verbruiken. In tegenstelling tot het zelf minen van coins is het uitlenen een aantrekkelijk alternatief.

Het systeem biedt een gegarandeerd rendement en een voorspelbare inkomstenbron, in tegenstelling tot het proof-of-work-systeem waarbij de beloning wordt geïncasseerd als het minen succesvol is. Dat laatste is namelijk niet altijd het geval. Een andere voordeel is dat de waarde van de coins niet daalt in tegenstelling tot ASIC’s en andere Mining Hardware. Het kan hooguit worden beïnvloed door schommelingen in de huidige marktprijzen. Dit maakt het ‘staken’ een stuk milieuvriendelijker en energiezuiniger dan het gangbare minen van cryptocoins.

Hoe werkt het uitlenen?

In tegenstelling tot het gewoon vasthouden van munten in je wallet of ze vergrendelen door middel van een smart contract (masternodes), maken sommige coins gebruik van een bepaalde mate van willekeur als het gaat om het bezitten voegden sommige munten willekeur toe aan het proces van het staken. Dit doet men om te voorkomen dat bepaalde deelnemers de resultaten kunnen manipuleren.

Als je namelijk coins gaat uitlenen, krijg je ook zeggenschap en stemrecht waardoor je dus een behoorlijk sterke positie kunt verwerven.

Het proces is vergelijkbaar met een loterij waarbij het aantal cryptomunten dat je bezit gelijk is aan het bezit van een bepaald aantal loten. Staking-systemen kunnen ook delegatie toestaan ​​waarbij elk individu zijn stemrechten en verdiende inkomsten delegeert aan een andere partij. Die zogeheten afgevaardigden (delegates), ontvangen vervolgens alle beloningen voor de blokvalidatie en betalen hun deelnemers een vorm van dividend uit in ruil voor hun stemrecht.

Voorbeelden Staking Coins

Lijkt het je wat om cryptocurrency uit te lenen voor hoge rentes of dividenden.

Eigen onderzoek

Alhoewel het staken van coins een interessante mogelijkheid biedt om een extra inkomen te genereren, is het zeker geen ‘slapend rijk worden’ methode. Je zult zelf gedegen onderzoek moeten uitvoeren om te bepalen wat de meest interessante coin is voor je. Onderzoek naar minimale hoeveelheden, stakingbeloningen en bepaalde stakingprotocollen is absoluut noodzakelijk.

Daarnaast is het ook van belang om voldoende indicaties te hebben dat een coin op lange termijn zal overleven. De stabiliteit van een coin kan dus zeker een belangrijk gegeven zijn.

Zelf vind ik persoonlijk de laatste indicatie het belangrijkste. Overleeft de cryptocoin het op de lange termijn?

Kijk als cryptocurrency bedrijf van een coin kun je wel 70% rente geven (te mooi om waar te zijn) maar dat ga je natuurlijk niet lang volhouden en is ook niet realistisch.

Het is van belang dat je zelf dus goed onderzoek doet alvorens je gaat investeren in het staken (staking) van cryptomunten.

Plaats een reactie