Traden op een exchange: tips en weetjes

Dagelijks traden honderdduizenden mensen uit de hele wereld op een exchange. Ben jij er een van? Gebruik dan onze handige tips en weetjes!

Dagelijks beginnen duizenden mensen over de hele wereld met traden op een exchange. Dit betekent dat ze op een digitale handelsplaats cryptovaluta gaan kopen, verkopen en verhandelen. Digitale valuta biedt investeerders een aantal voordelen. Zo worden de transacties op het netwerk beveiligd met cryptografie. Dit voorkomt dat het digitale geld verdwijnt door hackers of manipulatie. Daarnaast zijn transacties van sommige cryptomunten, zoals Monero, volledig anoniem. Het is verstandig om je goed in te lezen voordat je begint met traden op een exchange. Gebruik bijvoorbeeld de volgende tips en weetjes in dit artikel.

De blockchain technologie

Iedere transactie wordt toegevoegd aan een zogeheten blockchain. Dit is een netwerk waarin transacties aan elkaar gekoppeld zijn. Iedere transactie moet door het bestaande netwerk worden goedgekeurd om fraude te voorkomen. Dit is mogelijk door zogeheten miners, die de blockchain berekenen. Crypto minen vraagt veel rekenkracht van de computers. De hoge energiekosten die dit soms met zich meebrengt is een van de kritiekpunten op cryptocurrencies

Interesse van bedrijven en industrieën in de blockchain technologie
De cryptocurrency markt en de blockchain technologie zijn relatief jong. Op dit moment zijn er allerlei ontwikkelingen gaande. Zo experimenteren diverse grote technologie bedrijven en banken met de blockchain technologie. Met de nieuwe techniek willen ze bijvoorbeeld sneller transacties laten verzenden en ontvangen. Diverse grote namen werken inmiddels met elkaar samen om de blockchain technologie te implementeren. Zo heb je misschien wel iets opgevangen over de Enterprise Ethereum Alliance. Daarbij komen innovators en blockchain startups bij elkaar om te werken aan de ontwikkeling van een op Ethereum gebaseerde blockchain technologie voor industrieën, bedrijven en corporaties.

Decentraal beheerd
Complexe berekeningen
Aan de andere kant wordt het controleren van transacties en het berekenen van de hashrate ingewikkelder wanneer er meer gebruikers zijn. De snelheid waarmee de miner berekeningen kan uitvoeren wordt aangeduid met de Engelse term ‘hashrate’

Traden op een exchange: waar moet je op letten?

Misschien overweeg je vanwege de bovenstaande kenmerken om te gaan handelen op een cryptocurrency exchange. Of wie weet hebben positieve verhalen van andere investeerders je over de streep getrokken. Voordat je deze stap neemt is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

1. Wat wil ik er mee doen? Experimenteren of kopen en langere tijd wachten totdat de waarde van de cryptomunt toeneemt?
2. Hoeveel tijd wil ik er in steken? Wanneer je van plan bent om actief te gaan handelen zul je elke dag actief moeten zijn op de exchange. Wanneer je de munten voor langere tijd wil laten staan hoeft dit niet.
3. Hoeveel geld ben ik bereid om te verliezen? Investeer alleen geld dat je kunt missen.
4. Ben ik stressgevoelig? De cryptomarkt staat bekend als volatiel, dus je zult waarschijnlijk te maken krijgen met winsten en verliezen.

Lees reviews
Heb je de knoop doorgehakt en wil je actief worden op een exchange? Kies dan voor een betrouwbare en veilige plek. De beste manier om daarachter te komen is het lezen van een aantal reviews over specifieke cryptocurrency exchanges. Gebruikers geven doorgaans een eerlijk oordeel over bekende en minder bekende exchanges. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Coinbase, GDAX, Binance, Changelly en het Nederlandse Bitvavo.

Waar moet je op letten tijdens het lezen van een review?
Let tijdens het lezen van een review onder andere op de volgende punten:
1. Hoe lang bestaat een exchange al?
2. Hoe werkt de exchange?
3. Is de exchange ook gebruiksvriendelijk voor beginners?
4. Welke ervaringen hebben andere handelaars? Hebben ze vaak te maken gehad met transactieproblemen of verloopt alles meestal vlotjes?

Let op het aanbod van cryptocurrency platforms
Let bij het kiezen van een cryptocurrency exchange altijd op het aanbod. Op sommige platforms vind je alleen Bitcoin en Ethereum, terwijl andere tientallen cryptocurrencies tot hun beschikking hebben. Zo staat de exchange Binance bekend om haar grote aanbod aan digitale munten. Het is dan ook een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld. Daarnaast hoef je op deze plek niet lang te wachten op je crypto’s, aangezien het naar eigen zeggen 1.4 miljoen transacties per seconde verwerkt.

Kijk naar de betaalmethoden
Minstens zo belangrijk als het aanbod van een exchange zijn de betaalmethoden. Op sommige plekken is het mogelijk om alleen te betalen met een creditcard of debitcard. Deze betaalmethoden zijn echter duurder dan wanneer je iDeal of PayPal gebruikt. Aan de andere kant koop je met een creditcard vrij snel een bepaalde cryptomunt. Dit terwijl een betaling via een bank soms enkele werkdagen in beslag kan nemen.

Oefenen met cryptocurrencies
Kijk ook of een exchange de mogelijkheid biedt om te oefenen met cryptocurrencies. Het voordeel van even oefenen is dat je vertrouwd raakt met de vele termen uit de cryptocurrency wereld en weet je beter wat je kunt verwachten. Een populaire plek om te oefenen is het Plus500 platform. Het biedt de optie om een demo rekening te openen. Ook beschermt de website je tegen een negatief saldo en is het mogelijk om betalingen te doen met iDeal.

Exchanges waar je kunt betalen met fiat

Het is belangrijk om te weten of je bij een cryptocurrency exchange kunt betalen met fiat geld, zoals de euro en dollar. Dit geeft je de mogelijkheid om snel aankopen te doen. Op sommige handelsplaatsen is het echter alleen mogelijk om met digitale valuta aankopen te doen. Meestal staat informatie over fiat geld vermeldt op de website van de exchange, dus lees je altijd goed in.

Grote aankopen doen
Bedrijven waar je met fiat digitale munten kunt kopen zijn onder andere LiteBit en BTCDirect. Misschien ben je van plan om een grote aankoop te doen. In dat geval is vaak een extra verificatie nodig. Ook dien je even contact op moeten nemen met de handelaar. Ook heb je een beetje geduld nodig. Hou er rekening mee dat je na het plaatsen van een order voor een groot bedrag som een halfuur tot een uur moet wachten voordat het is verstuurd. Dit heeft te maken met het feit dat alle overschrijvingen goedgekeurd moeten worden door de blockchain.

Handelen in CFD’s

Sommige exchanges bieden handel aan via ‘brokers’. Denk bijvoorbeeld aan eToro en Plus500. Dit houdt in dat de handel in digitale munten aangeboden wordt via ‘Contracts For Difference’s’, simpelweg afgekort tot CFD’s. Het betekent dat je als investeerder niet daadwerkelijk cryptocurrencies koopt en verkoopt, maar dat je het verschil tussen het openen en sluiten van de positie verrekend.

Wees je bewust van de risico’s
Sommige investeerders er voor om te handelen met een CFD in cryptovaluta omdat je er meer mee kunt verdienen dan dat je inlegt. Onthoud echter wel dat je net zo goed veel kunt verliezen. Wees je altijd bewust van de risico’s die een CFD met zich meebrengt en handel veilig en bewust.

Kennis is macht: veelvoorkomende trade termen

‘Kennis is macht’ is een bekende uitspraak. Dit geldt ook voor het traden op een exchange. Lees alles over cryptocurrencies dat los- en vast zit. Daardoor kom je goed beslagen ten ijs en voorkom je onaangename verrassingen. Dit zijn bijvoorbeeld enkele belangrijke termen van een cryptocurrency exchange:

Wallet: Dit is het adres waar je een digitale munt op ontvangt. Wanneer iemand bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid Ethereum stuurt, vult hij of zij jouw zogeheten wallet addres in. Je kunt dit vergelijken met een bankrekeningnummer. Een wallet addres bestaat uit 26 tot 35 unieke tekens. Zodra je een transactie doet, herkent de exchange je adres. Vervolgens wordt het geld aan je balans toegevoegd. Je dient de reeks nummers altijd correct in te vullen. Wanneer dit niet gebeurt, mislukt de verzending.

 • Daytrade: Je kijkt naar stijgers- en dalers op de korte termijn.
 • Weektrade: De investeerder zet automatische limieten voor koop- en verkoopprijzen.
 • JBF: De afkorting van ‘Jan-Boeren-Fluitjes-methode. Dit betekent dat je handelt vanuit je intuïtie.
 • Trading bot: Dit betekent dat investeerders bots gebruiken die automatisch traden.
 • Lending: Bij ‘lending’ deel je een bedrag uit tegen een bepaald tarief.
 • Margin: Dit betekent dat je belegt met het geld van iemand anders.
 • Fiat: Een ander woord voor fysiek geld. Denk bijvoorbeeld aan de euro, dollar of Japanse yen. Sommige exchanges bieden de mogelijkheid om met fiat digitale valuta te kopen en beginnen met traden. Na het handelen kun je de digitale munten opslaan in je wallet.
 • Altcoin: Met altcoins worden alle munten behalve Bitcoin bedoelt. Het zijn ‘alternatieve munten’, zoals Litecoin, Ethereum en NEO. Tegenwoordig heb je op een gemiddelde exchange de keuze uit tientallen altcoins.
 • Whale: Een zogeheten ‘whale’ is een investeerder of een partij die grote hoeveelheden van een cryptocurrency kan kopen of in het bezit heeft. Dit kan veel invloed hebben op de waarde van een cryptocurrency. De prijs kan bijvoorbeeld sterk dalen wanneer hij of zij besluit de munt te verkopen.
 • Pump and Dump: Op een exchange vindt soms een ‘pump en dump’ plaats. Dit betekent dat een groep investeerders snel de prijs van een bepaalde munt laat stijgen door samen een grote hoeveelheid te kopen. Op een bepaald punt verkopen ze de munt tegelijkertijd, waardoor de prijs weer daalt. Zie je dat er op een exchange duidelijk sprake is van een Pump and Dump? Probeer je hier dan buiten te houden. Door het plotselinge dalen van de prijs kan je veel geld kwijtraken.
 • HODL: Misschien ben je deze term wel eens tegengekomen. Het is de afkorting van ‘Hold On For Dear Life’ en betekent dat je een coin langere tijd in bezit hebt. Tijdens het traden op een exchange zul je soms behoorlijk stressbestendig moeten zijn. Ook wanneer de cryptomunt in waarde daalt zul je het blijven houden. HODL’ers zijn er van overtuigd dat hun cryptomunt op de lange termijn zal gaan stijgen.

Aanmelden op een exchange: hoe gaat het in zijn werk?

Nadat je een keuze voor een bepaalde cryptocurrency exchange hebt gemaakt is het tijd om je aan te melden. Uiteraard is het ook mogelijk om actief te zijn op meerdere crypto exchanges.

Aanmelden in zes stappen
Het aanmelden op een exchange is over het algemeen niet ingewikkeld. Volg voor het aanmelden op een exchange de volgende stappen:

1. Ga naar de website van de exchange en klik op ‘registreren’.
2. Voer je e-mailadres en wachtwoord in. Gebruik een uniek wachtwoord die je nergens anders gebruikt.
3. Vul andere persoonlijke gegevens in wanneer dat gevraagd wordt.
4. Lees de voorwaarden door, ga ermee akkoord en klik op ‘registreren’.
5. Bij de meeste exchanges volgt een bevestigingsmail om je e-mailadres te verifiëren. Klik op deze bevestigingsmail.
6. Log in op je account en ontdek de mogelijkheden van de exchange.

Hoeveel tijd zit er tussen aanmelden en handelen?
Ga er vanuit dat er tussen het aanmelden en het daadwerkelijk handelen op een exchange een tot twee dagen kan duren. Dit heeft onder andere te maken met verschillende tijdzones en diverse beveiligingsmaatregelen.

Veiligheid van exchanges

Op een exchange dien je jouw identiteit te verifiëren. Dit is bijvoorbeeld het geval op exchanges zoals Bittrex, Poloniex en Binance. Meestal krijg je de vraag om een foto van je paspoort op te sturen. Dit is misschien niet heel privacy-vriendelijk, maar garandeert wel de veiligheid van de exchange.

Gebruik een hardware wallet
Exchanges vinden veiligheid zeer belangrijk. Zodoende beschermen ze transacties met cryptografie en is het voor hackers lastig om je portemonnee te hacken. Toch zijn er in het verleden problemen geweest met exchanges. Daardoor is het verstandig om niet alleen een exchange portemonnee te gebruiken. We raden je aan om een deel van je digitale valuta in een hardware wallet op te slaan.

Bewaar je code op een veilige plek
Een hardware wallet is niet verbonden met het internet, en kunnen zodoende niet het slachtoffer worden van exchanges. Bovendien dien je voor een hardware wallet een eigen code te verzinnen die niemand kan raden. Bewaar deze code altijd op een veilige plek die onbevoegden niet kunnen raden, want het geeft toegang tot je digitale munten.

Voor welke hardware wallet moet je kiezen?
Een hardware wallet is een goede keuze wanneer je veel geld hebt geïnvesteerd in de cryptocurrencies. Kies voor een exemplaar van goede kwaliteit. De Ledger Nano S en de Trezor staan bekend als veilig en betrouwbaar.

Controleer je wallet addres
Het gebruik van een hardware wallet betekent niet dat je niet meer kunt traden op een exchange. Vanaf het adres van je wallet address kun je eenvoudig geld versturen naar je wallet address van je exchange. Controleer het ontvangstadres altijd meerdere keren. Door het invullen van het verkeerde adres kan je geld verdwijnen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Schakel 2FA in
De beveiliging van je cryptocurrencies is niet alleen de verantwoordelijkheid van de exchange, maar ook van jezelf. Zo heb je als investeerder de keuze om Two-Factor-Authorization (2FA) in te schakelen. Het is niet verplicht, maar wel verstandig om te doen. Bij 2FA wordt er een extra beveiligingslaag toegevoegd bij het inloggen. Dit betekent dat je na het invullen van het wachtwoord een extra code ontvangt per sms. Deze code dient vervolgens in het schermpje te worden ingevuld. Vervolgens kun je inloggen. Download voor het genereren van een 2FA code de ‘Google Authenticator’ app op je smartphone.

Hou het nieuws over cryptocurrencies goed in de gaten

Op een exchange staat de huidige waarde van een cryptocurrency vermeldt. Deze kan binnen enkele seconden anders zijn. Of het omhoog of omlaag gaat wordt bepaald door de markt. Op het moment dat een digitale munt wordt toegevoegd op een grote exchange ontstaat er vaak meer volume. Dit kan een prijsstijging tot als resultaat hebben.

Markt reageert direct
Het is belangrijk om het nieuws rondom cryptocurrencies goed te volgen. Elke dag vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats. Een cryptocurrency bedrijf kondigt bijvoorbeeld een ‘fork’ aan van een bepaalde munt. Dit betekent dat er een afsplitsing komt. Onthoud dat de markt vrijwel altijd direct reageert op bepaald nieuws. De afgelopen jaren hebben laten zien dat tijdzones geen rol spelen op de cryptocurrency markt. Probeer zo snel mogelijk te reageren op een bepaald nieuwtje, of je nu in Australië of de Verenigde Staten woont.

Websites met laatste cryptocurrency evenementen
Niemand weet wat het effect van de aankondiging op de prijs precies zal zijn. Wel is het aan te raden om het nieuws rondom cryptocurrencies scherp in de gaten te houden. Aan de hand daarvan zou je wel of niet een investering kunnen doen. Kijk bijvoorbeeld elke dag op websites zoals Coindar en Coin Calendar, waar de laatste cryptocurrency evenementen overzichtelijk staan vermeldt. Zo ben je altijd up-to-date.

Invloed van nieuwe producten of samenwerkingen
Het uitbrengen van een nieuw product of een samenwerking met een groot bedrijf heeft meestal invloed op de waarde van een munt. Meestal worden deze gebeurtenissen op aangekondigd door het bedrijf achter de cryptocurrency, bijvoorbeeld met een persbericht of op social media. Zorg ervoor dat je geabonneerd bent op de nieuwsbrief van het bedrijf achter jouw cryptocurrency. Meld je ook aan op hun social media kanalen, zoals Facebook, Twitter en Instagram.

Telegram groepen
Wist je bovendien dat veel cryptocurrency bedrijven actief zijn op Telegram? Deze berichtendienst wordt steeds populairder. Je kunt er snel berichten versturen en ontvangen in een groep. Meld je bijvoorbeeld aan bij een Telegram groep van investeerders die actief zijn op een bepaalde exchange. Na het lezen van de berichtjes ben je weer helemaal up-to-date. Wist je bovendien dat Telegram een van de beste kanalen voor start-ups is om aandacht voor hun coin te genereren?

Wees je bewust van de volatiliteit van de cryptomarkt

Traden op een exchange is een avontuur vol pieken en dalen. De basisregel is simpel: koop een munt wanneer het laag staat en verkoop het op zijn hoogtepunt. Dit klinkt simpeler dan het is. In de praktijk weet niemand wanneer een digitale munt in waarde omlaag en omhoog gaat. Zoals we eerder in dit artikel opmerkten is dit afhankelijk van de markt. Ook het sentiment van investeerders speelt een rol. Wanneer positief nieuws is over een cryptomunt neemt de kans dat het in waarde stijgt toe. Slecht nieuws heeft juist een negatief effect. Wees je dan ook bewust van de volatiliteit van de cryptomarkt.

Minder stabiele koersen
Tijdens het traden op een exchange zul je te maken krijgen met veel volatiliteit. Koersen kunnen snel stijgen en dalen. Dit heeft te maken met de onafhankelijkheid van crypto. Normaliter is de koers van een valuta verbonden met de economie. Deze verandering verloopt over het algemeen vrij langzaam. Daardoor blijft de koers stabiel. De cryptocurrency markt werkt anders omdat het niet verbonden is met een bank of andere financiële instelling.

Spreid je kansen
Wie succesvol wil traden op een exchange, kan het beste niet alles op één munt inzetten. De kans dat je geld verliest is veel groter wanneer je op slechts een paard wedt. Probeer je kansen altijd zo veel mogelijk te spreiden. Het kan gebeuren dat je met een cryptomunt verliest, terwijl je met de andere winst boekt. Ondanks het verlies blijft je saldo in balans.

Samenvatting: hoe trade je succesvol op een exchange?

Als beginnende handelaar kan het best schrikken zijn wanneer de waarde van jouw cryptocurrency plotseling flink daalt. Probeer kalm en rationeel te blijven. Hoeveel handige tips en strategieën je ook gebruikt om te traden op een exchange, je loopt altijd een zeker risico. Je investering kan positief en negatief uitvallen. Probeer jezelf altijd goed te informeren om de risico’s van het handelen in cryptocurrencies zoveel mogelijk te verkleinen. Pas kort samengevat de volgende tips toe:

 • Begin nooit zomaar met het kopen van een digitale munt. Lees je eerst in.
 • Investeer alleen geld dat je kunt missen.
 • Kies voor een betrouwbare exchange of broker en lees altijd enkele reviews.
 • Ga er niet vanuit dat je snel rijk wordt met cryptocurrency. Wees geduldig en HODL desnoods enkele jaren.
 • Wees rationeel en handel niet vanuit emoties. Verkoop bijvoorbeeld niet meteen bij een waardedaling.

Bekijk en lees ook de meest populaire cryptocurrency exchanges wereldwijd.

Plaats een reactie