Risico’s Cloud Mining

Cloud Mining zorgt ervoor dat de gebruikers cryptocurrencies, als bijvoorbeeld Bitcoin, kunnen minen. Hierbij hoeven zij zich geen zorgen te maken over de hardware die daarachter zit, dit wordt namelijk allemaal al geregeld. Onlangs is er nog een miningservice geweest, die zich terugtrok van de markt, Hashflare. Dit is natuurlijk een extreem geval en hierbij is er niet juist gehandeld door hashflare. Dit kan natuurlijk voorkomen, en dat is niet wat je verwacht als klant. Deze terugtrekking van de markt, komt door het feit dat er aan cloudmining risico´s verbonden zitten. Hoewel we nog niet weten wat de gevolgen van het voorval van Hashflare zijn, hebben wij hieronder een aantal tips opgeschreven die de risico’s van cloud mining verminderen. Daarbij ga ik per risico een paar hints geven waardoor jij deze risico´s kunt minimaliseren.

Wil je over het algemeen weten hoe mining werkt in crypto? Lees dan dit artikel

Risico nummer 1: Oplichting

Zoals met alles op het internet, kijk uit voor oplichting! Ook in de wereld van cloudmining, is het grootste deel van de services een oplichter. Ze gebruiken een frauduleus investeringssysteem met de naam ‘ponzi scheme’. Hierin betalen ze de oude investeerders met het geld wat ze hebben verkregen van de nieuwe investeerders. Je kunt je voorstellen dat dit op een gegeven moment niet meer werkt. De services raken failliet en sluiten hun website. Als jij dan hebt geïnvesteerd met een cryptocurrency, kun je wel wuiven naar je geld. Gelukkig kun je deze oplichters vrij makkelijk herkennen, dus kun je dit vermijden. Hier zijn een aantal herkenningspunten:

  • Als er geen video/foto van de precieze mining faciliteit op de site staat, dan is er een grote kans dat het een oplichter is.
  • Vermijd cloudmining services die korter dan een jaar actief zijn.
  • Overweeg bedrijven ALLEEN als ze een redelijke prijs hanteren, en als ze fijn in de miningcommunity liggen.
  • Als er geen ‘over ons’ of ‘klantenservice’ pagina op de site is, is dat dat best wel zorgwekkend.
  • Vermijd het betalen met cryptocurrency. Als er namelijk iets fout gaat, kun je dat niet terugkrijgen.

Risico nummer 2: Hoeveelheid coins kan dalen

Het is bijna onmogelijk om erachter te komen wat het resultaat zal zijn van jouw investering in cloudmining. Ookal zou jouw contract ervoor moeten zorgen dat jij een constante gegevensverwerking hebt, kan het aantal coins dalen of (hopelijk) stijgen. Dit ligt natuurlijk helemaal aan de waarde van de coin. Dit is een onzekerheid die bij het cloudminen hoort en die je toch zal moeten overwegen, voordat je hier überhaupt aan begint. Om de kans op dit risico zo klein mogelijk te houden, kun je het beste kiezen voor korte-termijn contracten in tegenstelling tot die voor de lange termijn. Nog een tip om dit risico te verminderen: stop niet al je geld in 1 coin, verdeel het over meerdere cryptocurrencies.

Risico nummer 3: Cryptocurrencies zijn heel fluctuerend

Zoals je waarschijnlijk wel zal weten, is de markt van cryptocurrencies erg volatiel. Het gaat alle kanten op, in no-time. In een paar dagen kan de kapitalisatie van welke cryptocurrency dan ook worden vermenigvuldigd met of gedeeld door twee. Dat betekent dat dat ook gebeurt met de waarde van jouw favoriete munt, maar dan sneller. Wetende dat de meeste cloudminingservices jou uitbetalen in de cryptocurrency die jij hebt gemined, is het waarschijnlijk handig om jouw aanwinsten te variëren zodra je ze ontvangt. Zo voorkom je zoveel mogelijk de korte-termijn risico’s van de fluctuerende markt.

Risico nummer 4: Veranderingen van het protocol

Alle munten hebben een kans op verandering, in sommige gevallen kan een munt in zijn geheel veranderen. Zoals in het geval van Monero kan ook het algoritme van de mining veranderen. Maar in een extremere situatie zou het zo zijn dat het hele protocol verandert. Zo eist de cryptocurrency bijvoorbeeld geen mining. Dat zou dan betekenen dat er geen miners meer nodig zijn en dan ben je als miner dus verloren. Jouw geld net zo hard. Natuurlijk kun je dit niet altijd voorspellen, maar in sommige gevallen is het van te voren al aangegeven dat dit gaat gebeuren. Bijvoorbeeld bij Ethereum, die over een aantal jaar zal veranderen van POS naar POW. Let hier dus goed op voordat je gaat minen. Dit valt dus wel soms te voorkomen!

Risico nummer 5: Kleine lettertjes in het contract

Als je een contract aangaat, staan er natuurlijk kleine lettertjes. Niet iedereen leest dit, wat begrijpelijk is. In het geval van Hashflare stond er in het contract dat als mining op 21 opeenvolgende dagen niet winstgevend was. Dat wil zeggen, de opbrengst is minder dan de onderhoudskosten. dan wordt het contract per definitief geëindigd. Voor de onbewuste gebruikers is dat een zeer onaangename situatie. Maar dit hadden ze kunnen voorkomen door het contract geheel te lezen. Gelukkig is dit maar een voorbeeld, maar het kan dus wel gebeuren. Wil je dit voorkomen? Lees dan altijd het hele contract goed door!

1 gedachte over “Risico’s Cloud Mining”

  1. Hasflare is tijdelijk stilgezet ivm de kosten. Momenteel heeft Hasflare wel weer een paar dagen gedraaid en staat volgens mij nu weer stil. Het is niet rendabel om Bitcoin te minen momenteel, hiervoor moet BTC eerst weer stijgen. Wanneer dit gebeurt gaat Hasflare gewoon weer verder!

    Beantwoorden

Plaats een reactie