Wat is cryptocurrency staking?

Tegenwoordig wordt er door steeds meer cryptohandelaren aan crypto staking gedaan. “Cryptocurrency staken” hoor je steeds vaker onder beleggers, maar nog lang niet iedereen weet wat het precies inhoudt. Want wat is cryptocurrency staking precies?

Wat is cryptocurrency staking?

Cryptocurrency staking houdt in dat je cryptomunten voor een onbepaalde periode vasthoudt in je wallet, om zo de operaties en veiligheid van het gebruikte blockchainnetwerk te ondersteunen. Dit vasthouden wordt beloond met rente op je crypto’s.

Deze rente is per coin verschillend. Echter, de meeste cryptovaluta keren de rente uit in crypto. Het is altijd aan te raden eerst uit te zoeken in welke vorm je de rente krijgt voordat je begint met staking. Let ook goed op of de coin überhaupt wel te staken is; bij sommige coins is dit namelijk niet mogelijk (maar wel bij een kredietmarktplaats).

Waarom cryptocurrency staking?

Velen beschouwen cryptocurrency staken als een makkelijke en minder risicovollere wijze om met crypto geld te verdienen. Dit komt doordat je over een bepaalde periode een vast percentage rente krijgt. Als de munt in de stakingsperiode meer geld waard wordt, dan kan jij dubbel zoveel plezier beleven.

Het stakingspercentage verschilt per cryptocoin en wordt gebaseerd op het risicofactor, de liquiditeit van de activa tijdens je stakingsperiode en de complexiteit van het proces. Kies je er dus bijvoorbeeld voor om een coin te staken die stabiel is en weinig risico heeft, dan kan je met minder risico meer rendement behalen.

Waar kan je aan crypto staking doen?

Je kan bij verschillende platformen aan crypto staking doen en ze bieden allen verschillende jaarlijkse rentes. Een kleine greep van de populairste platformen zijn:

Lees goed de voorwaarden om te zien of je altijd je crypto weer kan opnemen of dat het een bepaalde periode vaststaat. Wanneer het vaststaat ontvang je vaak een hogere rente.

Cryptocurrency staking doe je door cryptomunten te kopen bij een van bovenstaande partijen en ze toe te wijzen aan het staking platform.

Zijn er meerdere brokers die je aanspreken, of worden je gewenste munten niet door één broker aangeboden, dan is het ook mogelijk meerdere accounts aan te maken. Je kunt altijd kijken of je de crypto’s dan misschien in één gezamenlijke wallet kan staken.

Cryptocurrency staken: wat zijn de nadelen?

Crypto staking is zeker niet zonder risico’s.

Zoals eerder vermeld werd, kan je munt tijdens de stakingsperiode meer waard worden, wat een stevig rendement kan opleveren. Echter, dit werkt andersom precies hetzelfde. Vindt er een (flinke) daling in waarde plaats van je gestaakte coin, dan kan je dus geld verliezen.

Een ander nadeel is dat je niet direct in kan spelen op koersontwikkelingen; daytraders kunnen dus bijvoorbeeld niet aan staking doen, aangezien je je crypto niet meer kan gebruiken als dit in staking staat.

Als laatste moet je je crypto dus op een platform laten staan. Zo’n platform kan in financiële problemen raken en failliet gaan. Het is dan maar de vraag of zij jou als gebruiker terug kunnen betalen. Ook bij een hack kunnen je munten gestolen worden.

Crypto staking en kredietmarktplaats: wat is het verschil?

Kredietmarktplaatsen zijn plekken waar je geld kan lenen, zonder dat er een bank aan te pas komt. Investeerders kunnen hierbij ook een lening financieren tegen een rendement. Dat betekent dus dat je je crypto kan uitlenen op het platform en dat andere mensen (vaak traders) jouw crypto weer kunnen lenen. De lener betaalt een rente om het te mogen lenen, waarvan een groot deel naar jou gaat en een klein deel naar het platform.

Door deze kredietmarktplaatsen kan je ook aan Bitcoin staking doen, terwijl dit eigenlijk niet wordt ondersteund door deze blockchains. Crypto.com is een voorbeeld van zo’n kredietmarktplaats.

Voorbeeld:

  • De lener betaalt 8% rente om Bitcoin te mogen lenen.
  • 6% gaat naar jou als uitlener van Bitcoin.
  • 2% gaat naar het platform.

Om klanten aan te trekken zie je nu vaak dat platformen geld toeleggen. Dit is natuurlijk niet houdbaar op langer termijn. De verwachting is dus dat de rentepercentages in de toekomst snel zullen dalen.

Wat is flexibele crypto staking?

Flexibele crypto staking is elke vorm van staking zonder gebondenheid aan een bepaalde vastgestelde periode of termijn. Oftewel, je kan er op elk moment voor kiezen de holdings op te nemen die je staked.

Dit kan bijvoorbeeld erg in je voordeel werken als je merkt dat de koers omhoogschiet van een munt die jij staakt. Je kunt hem dan namelijk gelijk je gestakede coins opvragen en met winst doorverkopen.

Wat is vaste crypto staking?

Vaste crypto staking, ook wel fixed staking genoemd, werkt het tegenovergestelde. Hierbij worden je munten voor een bepaalde, langere periode vastgehouden. Je kunt ze dan niet zomaar opvragen. Veel stakers vinden dit niet fijn omdat je niks met de munten kan doen, terwijl de koers juist tot actie oproept.

Echter, daar staat tegenover dat je beloning hoger is dan wanneer je aan flexibele staking doet. De meeste investeerders nemen de eerste jaren hun coins toch niet op, dus voor hen zou dankzij het hogere rendement vaste crypto staking veel voordeliger zijn.

Wat is Proof of Stake?

Proof of Stake, vaak PoS genoemd, is een algoritme dat transacties valideert en nieuwe blocks aan een blockchain toevoegt. Deelnemers op het netwerk die aan het staken zijn, maken deze blocks. Wanneer de coins voor een onbepaalde periode vastgehouden worden, wordt er namelijk een nieuw block gevalideerd.

Wil je helpen met het valideren van deze blocks, dan kan je validator worden. Hiervoor dien je eerst een bedrag aan crypto’s in te zetten als borg; mocht je de werkafspraken niet nakomen, dan wordt je borg ingehouden.

Dit borgbedrag is de stake. Doorgaans worden de deelnemers met de grootste stakes het vaakst geselecteerd als validator; wanneer je meer crypto’s vasthoudt, wordt je macht om transacties te valideren groter.

Wat kan ik verdienen met crypto staking?

Per munt en crypto exchange verschilt het stakingspercentage, omdat ze elk hun eigen tarieven en regels hanteren. Om uit te rekenen hoeveel crypto je terugkrijgt voor het staken, zijn voor nagenoeg alle staking coins inmiddels rekenmachines te gebruiken.

Een exchange als Bitvavo berekent je rendement bijvoorbeeld dagelijks. Bovendien worden de opbrengsten daar elke maandag uitbetaald. Zo heb je beter oog op wat je met je cryptocurrency staking verdient.

Conclusie: moet ik aan crypto staking doen?

Nu je alles weet over cryptocurrency staking, luidt er natuurlijk nog maar één vraag: moet ik het ook doen of niet? Dat ligt eraan, kan jij een aantal munten opzij zetten om rendement te verdienen, of blijf je liever actief bezig met bijvoorbeeld daytraden?

Daarnaast is het ook handig om te kijken of flexibele of juist vaste staking beter bij jou past? Wil je in kunnen springen op de veranderende koers? Dan kan je beter flexibel staken. Wil je de eerste jaren toch niks met de coins doen en liever een steviger rendement opbouwen? Dan is vast staken meer voor jou weggelegd.

Uiteindelijk komt alles neer op wat voor soort handelaar je bent, welke broker je gebruikt, en natuurlijk welke munt je staken wil. Zodra je dit weet, is het tijd om te bepalen of cryptocurrency staking wat voor jou is.