Wat zijn stablecoins?

Stablecoin: het is een term die je de laatste tijd meer en meer hoort. Als je er over gehoord hebt, weet je waarschijnlijk wel dat deze term te maken heeft met cryptocurrency. Maar wat betekent het nu precies? Hieronder kun je meer lezen over de stablecoin en wat het belang hiervan kan zijn voor cryptocurrency in het algemeen. Waarvoor worden deze cryptomunten gebruikt? En wat is het nut hiervan? Dit en meer komt hieronder aan bod. Het is namelijk niet zonder reden dat steeds meer grote bedrijven geïnteresseerd zijn in een eigen stablecoin.

Wat is een stablecoin nu eigenlijk?

Aan het begin van 2019 kwamen er twee nieuwsfeitjes naar voren waardoor de term ‘stablecoin’ weer even in het nieuws was. Ten eerste waren er de geruchten dat Facebook bezig was met het ontwikkelen van een eigen cryptomunt die gebruikt kon worden voor aankopen en betalingen via WhatsApp. Daarnaast was er de ontwikkeling van de stablecoin Tether. Hierdoor steeg de algemene interesse in de stablecoin wederom. Maar nu blijft de vraag: wat is een stablecoin nu eigenlijk precies?

De term stablecoin bestaat uit twee delen: ‘stable’ wat voor stabiel staat, en coin wat voor ‘munt’ staat. Een stabiele munt is dan ook een ietwat simpele definitie van de term stablecoin. Een stablecoin is een vorm van cryptocurrency waarbij een vaste waarde gegarandeerd kan worden. Dit komt omdat de waarde van de munt gelinkt is aan bijvoorbeeld regulier geld. Hierdoor bezit een stablecoin de stabiliteit van een fiat valuta zonder hierbij de unieke eigenschappen van cryptocurrency te verliezen. En dit is juist wat stablecoins zo interessant maakt.

Waarom wordt de stablecoin gebruikt?

Eén van de meest genoemde grote nadelen van cryptocurrency is de zogenaamde volatiliteit. Dit is een weergave van de beweeglijkheid van de koers van een valuta. De prijzen van deze munten stijgen of dalen kunnen per dag bijzonder veel stijgen. Zo kan cryptocurrency op een dag tot wel 10% stijgen of dalen in waarde. Deze onzekere koers zorgt er voor dat velen huiverig zijn om te investeren in cryptomunten. Mensen willen toch in bepaalde mate weten waar ze aan toe zijn. Daarom is er gezocht naar een manier om in te dekken tegen de beweeglijkheid van de koersen.

Extreme volatiliteit schaadt het vertrouwen in een valuta. Het helpt hierbij ook niet dat cryptocurrency nog in de kinderschoenen staat. Het is een relatief nieuwe inventie die, alhoewel het inmiddels een bekender fenomeen is, nog steeds niet geheel als mainstream omschreven kan worden. Dit maakt het lastiger om de waarde van de digitale valuta te bepalen.

De volatiliteit maakt cryptomunten aantrekkelijk voor speculanten die goed willen verdienen aan een flinke waardestijging, maar voor reguliere consumenten is cryptocurrency nog te onbetrouwbaar. Het is aan de stablecoin om dit te veranderen.

Er moet dus een oplossing gevonden worden voor deze volatiliteit. Stablecoins zijn deze oplossing. Niet alleen zullen de waardes van cryptomunten minder op en neer gaan, maar hierdoor wordt deze currency ook aantrekkelijker voor gewone consumenten. De stabiliteit vergroot het vertrouwen in de munten, waardoor deze eerder geaccepteerd zullen worden. Niet alleen wordt cryptocurrency dankzij de stablecoin interessanter voor dagelijks gebruik, maar ook worden de munten interessanter voor bijvoorbeeld lenen, sparen en het uitbetalen van je salaris. Immers zitten, behalve speculanten, weinig mensen te wachten op een valuta waarvan je per dag niet zeker weet of deze zijn koopkracht weet te behouden.

Naast de volatiliteit zijn er nog andere redenen om te kiezen voor stablecoins. Ten eerste is de stablecoin goed geschikt voor het transporteren van waarde. Door de link met fiat valuta schaf je stablecoins over het algemeen aan middels reguliere valuta zoals de euro of de dollar. Dit doe je middels een exchange. Vervolgens kun je bij een andere exchange de stablecoins gebruiken om andere vormen van cryptomunten aan te schaffen.

Als het ware transporteer je de waarde van de euro’s die je gebruikt hebt om de stablecoins aan te schaffen over naar de andere cryptocurrency. Je hemelt de euro’s over naar de exchanges waar je eigenlijk geen gebruik kunt maken van euro’s (of andere vormen van fiat valuta).

Tot slot maakt een stablecoin cryptocurrency een interessant alternatief voor mensen uit armere landen waar de valuta onderhevig is aan inflatie. Een cryptomunt zoals Bitcoin is nu nog minder interessant voor deze mensen vanwege de volatiliteit. Stablecoins verhelpen dit probleem. Middels stablecoins zouden zij zichzelf ook toegang tot andere fiat valuta kunnen geven. Al met al maken stablecoins cryptocurrency dus vele malen interessanter voor mensen. Cryptomunten zijn hierdoor minder onderhevig aan volatiliteit, ze kunnen beter gebruikt worden voor het transporteren van waarde en al met al wordt cryptocurrency hierdoor aantrekkelijker voor meer mensen. En dat is alleen maar goed voor cryptocurrency, toch?

Zijn stablecoins wel cryptocurrency?

Door de specifieke functie van stablecoins zijn er mensen die zich afvragen of je stablecoins wel tot de cryptovaluta van deze wereld mag rekenen. Echter is de stablecoin natuurlijk wel gewoon cryptocurrency. Het grootste verschil zit hem vooral in het doel van de valuta. Stablecoins zijn er op gericht om de waarde van de valuta zoveel mogelijk te behouden. Extreme schommelingen moeten tegengegaan worden om zo cryptocurrency voor meer mensen aantrekkelijker te maken. Het verschil zit hem dus vooral in de functie van de munt.

Welke stablecoins zijn er zoal?

Inmiddels wordt de stablecoin steeds populairder. Inmiddels zijn er al bijna 25 verschillende vormen van stablecoins op de markt. Daarnaast zijn er in totaal zo’n 60 stablecoin projecten in ontwikkeling. Het is dus een markt die zichzelf snel aan het ontwikkelen is, waardoor deze valuta steeds interessanter wordt. Hierdoor zijn er een aantal stablecoins die boven de rest uit springen.

Ten eerste is er Tether (USDT), de bekendste stablecoin van dit moment. Inmiddels is deze coin zo stabiel dat de koers louter 1 à 2 eurocent verschilt per koers. Dat is een groot verschil in vergelijking met de cryptocurrency die soms wel 10% van hun waarde per dag verliezen. Steeds meer mensen gebruiken Tether, waardoor het met afstand de grootste stablecoin is. Andere stablecoins komen nog niet in de buurt qua gebruik.

Investeren in een stablecoin zoals USDT kan via Bitvavo.

Plaats een reactie