Crypto kopen met een creditcard

Een manier om crypto te kopen is met een creditcard. Het wordt handelaars steeds makkelijker gemaakt om dit te doen. In dit artikel leggen we je uit hoe en waar je op deze manier aan crypto’s kunt komen. Ook leggen we je uit waar je op moet letten om dit op een zo veilige manier te kunnen doen.

De meeste huidige crypto platforms maken het mogelijk om met je creditcard crypto’s aan te schaffen. Het goede nieuws is dat hoe meer handelaars op deze manier hun coins verkrijgen, hoe betrouwbaarder het systeem wordt. Het proces of via credit card crypto te kopen, is voor bijna elk platform hetzelfde. Hieronder volgt een algemeen stappenplan.

Stappenplan voor het kopen van crypto met een creditcard

Crypto kopen met een creditcard doe je op een zogenaamde cryptocurrency exchange. Dit is een online handelsbeurs voor digitale valuta als bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Er zijn meerdere van deze exchanges te vinden. We raden je aan om je vooraf goed in te lezen over welke exchange het beste bij jou en je crypto portfolio past.

De grootste en bekendste exchange is waarschijnlijk Binance. Dit is een goede keus voor elke beginner. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Bitvavo, een in Nederland gevestigde en zeer gebruiksvriendelijke exchange (maar heeft creditcard nu even uitgeschakeld).

Stap 1: Maak een account aan bij Binance

Maak bij Binance een gratis account aan. Hou er rekening mee dat iedere exchange zogenaamde ‘KYC requirements’ heeft. Dit staat voor Know Your Custumer en betekent in feite niets meer dan dat je jezelf moet kunnen identificeren. Dit geldt alleen voor de exchange zelf.

Transacties met andere handelaars kun je volkomen anoniem doen. Vrijwel alle handelaars gebruiken dan ook een schuilnaam op deze exchanges.

Stap 2: Maak een crypto wallet aan in je account of offline

In een crypto wallet (of crypto portemonnee) bewaar je je ‘keys’, oftewel de sleutels/wachtwoorden die je toegang geven tot jouw cryptocurrencies. Deze wallets komen in allerlei soorten en maten.

Van Binance ontvang je voor iedere munt een eigen wallet. Na aankoop met een creditcard worden je munten hiernaartoe verstuurd.

Er zijn ook mensen die dit niet veilig genoeg vinden en een extern apparaat, bijv. een ledger, gebruiken. Er zijn zelfs mensen die kun sleutels op een papiertje opschrijven en in een oude sok onder hun bed bewaren (die sok is misschien wat overdreven, maar je snapt wat er bedoeld wordt).

Stap 3: Crypto kopen met je creditcard

Nu je een account en een wallet aangemaakt (optioneel), kun je aan de slag. Je bent geverifieerd geregistreerd bij Binance en kunt veilig onder je zelf verzonnen schuilnaam gaan handelen in crypto. Dit doe je rechtstreeks met een andere gebruiker. Er is dus geen tussenkomst van een andere persoon.

Iedere cryptobeurs heeft een eigen interface, maar als je eenmaal je account en wallet hebt opgezet wordt vrij duidelijk aangegeven waar je je creditcard gegevens in kunt vullen. Je kiest de crypto die je wilt kopen en voilà.

Bij Binance vind je deze optie linksboven in het menu.

Is het veilig om crypto te kopen met je creditcard?

Als je overweegt om crypto te kopen met je creditcard, moet je wel met een paar dingen rekening houden. Het is belangrijk dat je je van tevoren altijd goed inleest voor je besluit in een crypto te investeren of een exchange gaat kiezen. De cryptowereld is grotendeels niet gereguleerd en is dus een soort wilde westen voor hackers. Veel van de grotere cryptobeurzen hebben inmiddels een behoorlijk degelijke beveiliging ingebouwd, maar het kan geen kwaad om eens te kijken wat de hackgeschiedenis van een coin of exchange is.

Dan is er nog de koers van de crypto. Die kan binnen een dag tot grote hoogten stijgen en diezelfde dag volledig instorten. Weet dus welk risico je neemt.

Specifiek voor betalingen met creditcard: bekijk van tevoren welke extra kosten hieraan verbonden zijn. Bijna alle crypto exchanges rekenen een commissie voor transacties via creditcard. Deze percentages verschillen per exchange, maar we kunnen wel stellen dat hoe meer coins je koopt, hoe lager de commissie zal zijn.

Last but not least, wanneer je gebruikmaakt van een creditcard moet je dit in veel gevallen terugbetalen aan de creditcardmaatschappij. Zorg er dus voor dat je dit bedrag klaar hebt staan voor terugbetaling. Hoop niet op winst, zodat je het later kan terugbetalen. De cryptomarkt beweegt ZEER snel.

Een alternatief voor het gebruik maken van een exchange is een broker. Dit is dus wel een tussenpersoon. Sommige crypto beleggers kiezen hiervoor omdat ze ervan uitgaan dat deze tussenpersoon meer verstand heeft van crypto investeringen. Een nadeel is dat zo’n broker vaak hogere commissies rekent dan wanneer je zelf een account en wallet aanmaakt.

Plaats een reactie