In een bear market dalen de prijzen van crypto, aandelen en andere financiële producten sterk. Wanneer een markt zich exact in zo’n bear market bevindt hangt af van verschillende factoren. Wat zijn deze factoren en hoe ontdek je of er sprake is van een bear market? In dit artikel leggen we het haarfijn voor je uit.
Een korte geschiedenis van de term bear market
De term bear market zelf gaat bijzonder genoeg terug naar de achttiende eeuw. Zo waren er verkopers van berenvellen die hoopten dat de kostprijs zou dalen. Zij spraken toen van een ‘bear en waren dus niet positief over de toekomst. Iemand die zegt bearish te zijn over de markt zegt dus dat hij of zij verwacht dat de markt en de crypto prijzen op korte termijn gaan dalen. In het Duitse Frankfurt staat een standbeeld van stier en een beer. Die staan natuurlijk voor het gevecht tussen de investeerders die ‘bullish ‘en bearish zijn.
Wanneer is er sprake van een bear market?
Vaak wordt gezegd dat wanneer een product meer dan twintig daalt er sprake is van een bear market. De crypto markt kan van nature flink dalen en stijgen en dus is het beter de percentages hier wat ruimer te nemen voordat er echt sprake is van een bear market. Op het moment dat een beer aanvalt slaat hij met zijn klauwen naar beneden. Daarom heet deze markt de bear market en kun je hem dus goed vergelijken met de manier waarop een beer zijn prooi aanvalt.
Verschillende fases van een bear market
Een bear market kent meestal vier verschillende fases, te weten:
1. De beginfase wordt gekenmerkt door hoge koersen en een positief sentiment. Tegen het einde van deze fase beginnen investeerders hun winsten te nemen.
2. In de tweede fase beginnen de prijzen sterk te dalen, net als de handelsactiviteit. Bepaalde financiële signalen die eerst positief leken raken onder het gemiddelde. Sommige investeerders beginnen te stressen omdat het geloof in en bepaalde cryptomunt begint te dalen. Dit wordt capitulatie genoemd.
3. In het derde stadium beginnen speculanten in de markt te stappen, waardoor sommige koersen en handelsvolumes stijgen.
4. In de vierde en laatste fase blijven de aandelen dalen, maar langzaam. De lage koersen van cryptomunten en goed nieuws trekken opnieuw investeerders aan. Uiteindelijk begint de bear market een bull market te worden.
Negatieve houding van investeerders
Een bear market doet zich voor wanneer de prijzen in een markt met meer dan 20% dalen. Dit gaat gewoonlijk samen met een negatieve houding van investeerders en minder positie economische vooruitzichten. Bearmarkten kunnen zowel kort als lang duren, variërend van een aantal weken of een aantal maanden tot een jaar of langer. Shorten en omgekeerde ETF’s zijn enkele methoden waarmee investeerders inkomsten kunnen genereren tijdens een neerwaartse spiraal op de aandelen- en/of cryptomarkt.
Daling van de prijs van Bitcoin
Van een bear market is sprake wanneer de prijzen aan het dalen zijn en steeds minder investeerders vertrouwen hebben in de cryptomarkt en de bijbehorende prijzen. In 2017 daalde bitcoin van een recordhoogte van bijna 16.000 dollar naar ongeveer 3000 dollar, een enorme daling dus. In mei 2021 daalde de prijs van Bitcoin van over de 60.000 dollar is gedaald naar rond de 35.000 dollar. Er is momenteel onzekerheid wat de koers gaat doen en er wordt dus veel gesproken over bearish investeerders en een bear market.
Wanneer zitten we in een bear market?
Een bear market en een bull market wisselen elkaar af. Zo zijn er periodes waar er voornamelijk sprake is van een bull market, maar zijn er ook periodes met een bear market. Een langdurige daling hoeft namelijk niet per se te betekenen dat we in een bear market zitten. Alles hangt af van hoeveel procent bijvoorbeeld de crypto prijzen dalen en ook hangt dit weer af van de stijgingen die we voor die tijd zagen.
Wat zijn de oorzaken van een bear market?
De oorzaken van een bearmarkt lopen uiteen. Over het algemeen draagt een zwakke economie bij aan bearishness. De indicatoren van een zwak presterende economie zijn vaak minder werkgelegenheid, een lager besteedbaar inkomen en een daling van de bedrijfswinsten. Daarnaast kan elke vorm van ingrijpen door de overheid in de economie een bear market in gang zetten.Zo kunnen aanpassingen van de belastingtarieven leiden tot dalende crypto- en aandelenkoersen. Ook een daling van het zelfvertrouwen van investeerders kan het begin van een bear market inluiden. Stel je voor dat een grote groep investeerders het idee heeft dat er een negatieve gebeurtenis op de financiële markt gaat plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een Chinees verbod op crypto. In dat geval verkoopt men aandelen om verliezen te voorkomen.
Wat is het verschil tussen een bear market en een prijscorrectie?
Een bear market kan meerdere jaren duren of slechts enkele weken. Lage rendementen kunnen zich soms wel een paar jaar voordoen. Crypto aandelen veren soms weer op, maar dit is slechts tijdelijk en de prijzen dalen naar lagere niveau’s. Een bear market moet echter niet verward worden met een correctie. Dit is vaak tijdelijk en duurt over het algemeen minder dan twee maanden. Het is een goed moment voor inesteerders om in een bepaald (crypto) aandeel te stappen. Het is wel lastig om een geschikt instapmoment te vinden. Hoe bepaal je het perfecte moment op een dalende markt? Pogingen om verliezen terug te verdienen kunnen vruchteloos zijn, tenzij je short gaat of andere strategieën gebruikt om winst te maken in een bear market.
Bear en bull wisselen elkaar af
Goed om te weten is dat een bear market en een bull market elkaar soms afwisselen in dezelfde periode. 2017 is een goed voorbeeld van een bear market én een bull market. Destijds waren er periodes waarin Bitcoin structureel daalde. Maar wanneer je op lange termijn keek naar de koersen dan zal je zien dat deze wel degelijk toenamen. De periode wanneer je kijkt naar een bepaalde markt is belangrijk om te bepalen of er sprake is van een bear market of een bull market. Ook is het belangrijk om te weten dat er veel verschillende cryptomunten zijn die allemaal hun eigen fundamenten hebben en dus ook hun eigen koersen. Ook in een bear market kan de prijs van een cryptomunt sterk stijgen. Toch is er over het algemeen sprake van een negatief sentiment.