Wat betekent een Bull Market?

Voor aandelen, crypto en beleggingen is er sprake van een bull of bear market. Dit zijn twee termen die telkens weer terugkomen. Wat betekenen ze precies en hoe speel je er als investeerder handig op in? Je leest het antwoord op deze vragen in dit artikel.

Wat is de betekenis van bull market?

De term ‘bull market’ wordt gebruikt om de groei van een bepaalde aandeel, cryptomunt, en ook de gehele markt te omschrijven. De term bull market betekent dat er een langere periode van groei aankomt in de waarde van crypto. Een bull market kenmerkt zich dan ook door een optimisme waarin veel mensen besluiten om in te stappen in de crypto markt met als gevolg dat de prijzen snel gaan stijgen.

De betekenis van de naam ‘bull market’

De naam ‘bull market’ betekent letterlijk ‘bull’, in het Nederlands vertaald als ‘stier’. Dit heeft te maken met de manier waarop de stier zijn prooi aanvalt. Een stier sleurt namelijk zijn prooi met de hoorns omhoog om de prooi aan te vallen. Aangezien deze beweging omhoog is kun je dit vergelijken met een koersstijging. Op het moment dat er zo’n koersstijging plaatsvindt in crypto zijn veel investeerders erg positief.

Wanneer is er sprake van een bull market?

Meer vraag en aanbod naar bepaalde cryptomunten kan ervoor zorgen dat de prijs snel gaat stijgen en dat investeerders in een bull market terechtkomen. Denk bijvoorbeeld maar aan cryptomunten zoals bitcoin waar de vraag de laatste tijd enorm veel is gegroeid. Dit is ook terug te zien in grafieken. De bull market betekent dus dat de prijs van cryptomunten voor een langere periode stijgt.

Wanneer is iemand bullish?

Wanneer iemand heel positief is over de gehele crypto markt of over bepaalde cryptomunten dan noemen we diegene ‘bullish’. Hij of zij heeft immers vertrouwen erin dat de prijzen zullen gaan stijgen, op korte of op lange termijn. Op het moment dat de crypto snel stijgen, wat we al vaak hebben gezien, is er sprake van een zogenaamde bull run.

Een korte geschiedenis van bull markets

De gehele crypto markt heeft flinke koersstijgingen gezien. Veel experts zeggen dan ook dat we op dit moment nu in een positieve bull market zitten. In 2017 zagen we ook een flinke bull market en enorme stijgingen in de prijs. Zo kwam er steeds meer media attentie voor crypto en besloten zelfs Bill Gates en Warren Buffett om mee te doen en informatie te geven over deze flinke bull market. Veel mensen waren bang om de boot van crypto te missen en daarom ging iedereen in crypto investeren.

De bull market van 2020 en 2021

Bitcoin kende de afgelopen jaren een aantal bull runs. Zo steeg het van duizend euro eind 2013 naar een absoluut record van maar liefst 20.000 dollar in 2017. Veel investeerders profiteerden destijds van crypto omdat de markt maar bleef groeien. Op 17 december 2020 verbrijzelde Bitcoin via de vorige all-time high van 20.000 dollar en steeg naar 24.000 dollar. Een moment dat we niet snel zullen vergeten!

Bull run in tijden van crisis

Wat het prijsrecord van Bitcoin extra bijzonder maakte was het feit dat er in maart 2020 vanwege de Corona crisis een zeer sterke prijsdaling op de gehele cryptomarkt had plaatsgevonden. Toen Bitcoin de grens van 20.000 dollar wist te doorbreken vonden er een paar prijsdalingen van 10 tot 15 procent. Binnen een paar minuten werden die weer opgekocht.

Bull runs en psychologie

Verschillende factoren spelen een rol bij de prijsbewegingen van Bitcoin. Psychologie speelt zeker een belangrijke rol. In 2012 was de buzz de Bitcoin zelf. Het bereiken van de grens van 1 dollar zorgde er psychologisch voor dat mensen digitaal geld steeds serieuzer begonnen te nemen. Het grote verhaal van 2017 was de ‘ICO-boom’. Er ontstonden tal van projecten die meenden dat ze ‘hetzelfde waren als Ethereum, maar dan beter/sneller/veiliger. Een kort overzicht van de meest succesvolle ICO’s sinds 2014 tot nu:

  • Ethereum: Oorspronkelijke prijs van een token was 0.14 dollarcent.
  • IOTA: Oorspronkelijke prijs van een token was 0.63 dollarcent.
  • NEO: Oorspronkelijke prijs van een token was 0.032 dollarcent.
  • Stratis: Oorspronkelijke prijs van een token was 0.007 dollarcent.
  • EOS: Oorspronkelijke prijs van een token was 0.925 dollarcent.
  • NXT: Oorspronkelijke prijs van een token was 0. 0000168 dollarcent.
  • ARK: Oorspronkelijke prijs van een token was 0.04 dollarcent.
  • LISK: Oorspronkelijke prijs van een token was 0.076 dollarcent.

Institutionele investeerders en de bull run van 2020/2021

De institutionele investeringen en interesse van beursgenoteerde bedrijven speelden een grote rol bij de bull run van crypto in 2020 en 2021. Zo kocht MicroStrategy meer dan 70.000 BTC, voor een totaalbedrag van 1,6 miljard dollar. In november had Grayscale, een van de grootste hedgefondsen van de Verenigde Staten, meer dan 2,6% van het aanbod van Bitcoin in handen. Daarnaast is Grayscale begonnen met het kopen van Ethereum, en heeft naar schatting 2 procent van het totale aanbod van de cryptomunt in handen. Met zoveel interesse om te kopen worden dips in een mum van tijd opgekocht. Dit zijn momenteel de zes grootste bedrijven die in het bezit zijn van Bitcoin:

  • MicroStrategy
  • Galaxy Digital Holdings
  • Tesla
  • Grayscale
  • Ruffer Investment Company
  • CoinShares

Hoe lang duurt een bull market gemiddeld?

We vallen maar meteen met de deur in huis: een bull market duurt niet voor altijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat het maximaal 4 jaar kan duren. Volgens marketing onderzoeksbureau InvesTech study duurt een booming markt om precies te zijn 3,8 jaar. Er zijn echter uitzonderingen op de regel. De langste periode van groei vond plaats tussen 2009 en 2020, maar liefst 11 jaar. Volgens een onderzoek van Ned Davis Research zijn er sinds 1928 26 bull markets geweest.

Plaats een reactie