Beste Trading Tips op een rijtje voor Beginners

Deze trading tips zijn geschreven voor zowel beginners als gevorderde cryptocurrency traders. Er zijn wel honderden tips over trading, ik heb de beste opgeschreven vanuit mijn eigen ervaringen en hieronder kort maar krachtig uitgewerkt. Veel plezier er mee en heb jezelf nog opmerkingen of aanvullende tips? Laat dan gerust een reactie achter zodat andere hier ook weer van kunnen leren.

Trading Tips

Doelen stellen
Alle mensen die aan traden doen zouden doelstellingen op papier moeten schrijven. Wat wil je bereiken? Hoe werk je er naar toe? Doelen stellen over het algemeen zijn super belangrijk om jezelf naar een hoger niveau te tillen en gemotiveerd te blijven.

Hard werken
Trading is toch relax werk? Dat zou je denken, een professionele trader kan het nog wel eens zwaarder hebben dan een bouwvakker. Er komen zoveel verschillende emoties en prikkels bij kijken en dat kost enorm veel energie. Met hard werken wil ik mee aangeven dat je continu jezelf door moet blijven ontwikkelen en dat is gewoon hard-werken. Niet voor niets zeggen velen dat traden topsport is.

Creatief denken
Wees creatief met traden. De cryptomarkt waarin je handelt verandert continu en geen dag is het zelfde. Volg daarom ook niet altijd de technische patronen in de boeken als er bijvoorbeeld belangrijk nieuws van een bepaalde coin of token gemeld wordt. Vergeet dan maar even de TA’s en maak dan gebruik van creativiteit.

De beste cryptocurrency exchange
Wanneer en hoe vaak je ook trade per dag, week of maand. Maak gebruik van een goede en betrouwbare cryptocurrency exchange. Het belangrijkste met traden vind ik dat de gebruiksvriendelijkheid enorm hoog moet liggen. Wat simpelweg inhoud dat je met één simpele klik kunt kopen of verkopen. De Binance-exchange is een goed voorbeeld van een gebruiksvriendelijke cryptobeurs.

Positiviteit
Dit is ook een belangrijk element als je trades gaat plaatsen: positiviteit! Je kunt voorstellen als je chagrijnig bent of je hebt jou dag niet, dat je sneller geneigd bent om fouten te maken. Dit komt puur omdat je je gedachten er niet bij hebt. Mijn advies is dan ook: trade een dag of langer niet en voorkom verlies wat dat zou zonde zijn.

Gelijkgestemden
Tegenpolen trekken elkaar vaak niet aan, wel worden we aangetrokken door gelijkgestemden. Het is daarom goed om je te omringen met andere cryptocurrency liefhebbers en het liefst natuurlijk day-traders (mensen die dagelijks handelen). Zo hou je jezelf scherp en gemotiveerd, wat weer ten goed zal komen met trading.

Winst- en verlies trades uitrekenen
Wanneer je serieus met traden gaat beginnen en hier eventueel je beroep van wilt maken is het belangrijk om al je trades te noteren. Zowel winst- als verlies trades en eventueel met een opmerking erbij. Waarom ging het goed of fout? Na 100 trades reken je het gemiddelde uit. Kijk naar het algehele plaatje en niet per trade in de scenario.

Zelf keuzes (leren) maken
Er wordt zoveel gezegd en geschreeuwd door iedereen, zelfs door de bekende media. Bitcoin is een bubbel, koop nu die Altcoin, dit is het laagste punt.. etc. Wat belangrijk met traden is dat je je eigen keuzes leert te maken. Doe wat jij denkt dat goed is en wat een ander er van vind, allemaal leuk en aardig maar trek je er niet teveel van aan.

Lange termijn resultaten
Kijk niet naar de korte termijn, maar ga altijd uit van de lange termijn. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Nou met day-traden wordt je ook niet in één dag miljonair. Geef het de tijd, leer van je fouten en bekijk het grote plaatje. Als je bijvoorbeeld 2 slechte dagen met traden hebt, haal dan geen gekke capriolen uit om je verlies goed te maken. Het verleden leert ons dat het dan alleen nog maar slechter gaat. Een betere optie is; trade een paar dagen niet en ga er lekker op uit met je familie en ontspan.

Stop loss order
Een vaste regel met het handelen in cryptocurrency; maak altijd gebruik van een stop loss-order waarmee je een waarde aangeeft vanaf wanneer een koop- of verkooporder in de markt geplaatst moet worden. Je geeft dus ook een stop-limit waarde op. Deze kun je gebruiken voor aankooporders en verkooporders. Als de koers van een bepaalde cryptomunt de stop loss-limiet order bereikt, dan wordt deze actief en automatisch geplaatst.

Trade niet omdat het moet
Wanneer je een keer geen trades ziet waarmee je eventueel winst kunt maken, trade dan niet. Zelf heb ik hier veel geld mee verloren omdat ik geen goede instapmomenten zag maar toch perse wilde traden. Dit werkt averechts en gegarandeerd dat je domme fouten maken. In veel gevallen verlies je nog meer dan dat je eigenlijk wilde. Dus mijn advies is; ga niet traden als er naar jouw mening geen winstgevende trades voordoen.

Overmoedig worden
Het geluk kan niet op!? Wanneer je 8 winstgevende cryptotrades maakt binnen een tijdsbestek van 4 uur, dan kan het zijn dat je overmoedig wordt. Wat betekent dat je zo lekker gaat met traden dat niemand je meer tegen kan houden. Dat kan natuurlijk.. maar vaak omdat je winst naar winst maakt ga je steeds meer denken dat je niet meer te stoppen bent en gaat dan vaak onnodig fouten maken en dat is zonde. Mijn trading-tip hiervoor is, neem even rust, drink een victory biertje of wat dan ook. Vier in ieder geval je succes, dat zal je goed doen.

Investeer in jezelf
Investeren in jezelf geeft meer zelfvertrouwen wat weer ten goede komt bij het traden. Als je een investering doet hoeft dat niet altijd direct te leiden tot meer geld. Het kan ook dat je geld uitgeeft aan een sportschool of goede voeding. Maar dat kost toch geld? Ja maar doordat je je fitter en beter voelt ben je ook weer scherper.

Emoties uitschakelen
Wanneer je gaat traden, schakel dan al je emoties uit. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dit is het beste advies wat ik ooit heb gekregen. Vergeet niet dat er 27 verschillende soorten emoties zijn. Waarom zo belangrijk bij cryptocurrency trading? Wanneer emotie een rol gaat spelen bij het traden dan ga onherroepelijk fouten maken en dat is niet nodig als je deze kunt uitschakelen. Zie elke trade als een nieuwe wedstrijd.

Stel risico’s vooraf
Vermijd grote risico’s en dek jezelf goed in. Dit kan om vooraf verliezen te bepalen. Bijvoorbeeld door een stop-loss order plaatsen die je instelt om maximaal 1% verlies op een bedrag van 1000 euro. Dit geeft direct ook weer rust als je gaat stoppen met traden omdat je weet welke risico je loopt.

Wat werkt wel en wat werkt niet
Test allemaal verschillende trading-strategieën uit en je zult zien dat sommige wel en andere weer niet werken. Hier kom je snel genoeg achter door het gewoon te doen en niet altijd klakkeloos uit het boekje te volgen. Ikzelf leer het beste door alles in de praktijk uit te voeren en niet uit de boeken. Maar dat zijn wel mijn eigen ervaringen, misschien werkt het bij jou net andersom. Doe in ieder geval dingen die voor jezelf werken en wat niet werkt, stop daarmee.

Blijf bij jezelf
Laat je niet meeslepen door de hype en blijf dicht bij jezelf dat werkt vaak het beste. Tips hoe je dicht bij jezelf kunt blijven? 1) Niet alles met iedereen bespreken. 2) Bepaal wat jij belangrijk vind. 3) Vraag jezelf regelmatig af wie je bent. 4) Probeer niet te oordelen over anderen. 5) Accepteren en loslaten, soms is het niet anders.

Kijk vooruit
Blijf altijd vooruit kijken en niet achteruit. Wat gebeurd is kun je niet meer terug draaien. Wel kun je van het verleden leren, doe dat ook. Maar blijf zeker niet hangen in de fouten die je hebt gemaakt. Dat je daarover gaat piekeren, het kost je alleen maar energie en levert hoogstwaarschijnlijk ook stress op. Kijk vooruit en blijf positief, het zal je verder brengen.

Trading als werk zien
Beschouw het handelen in cryptovaluta als werk en niet als hobby. Traden is geen kinderspel maar serieuze business, althans zo bekijk ik het. Handel hier dan ook naar.

Geld wat je kunt missen
Je hebt het zeker vaker gelezen of gehoord maar het is enorm belangrijk dat je het met geld doet wat je kunt missen. Dit scheelt al een hoop stress en voorkomt emotionele schade. Je moet er toch niet aan denken dat je geen geld meer hebt om je huur, hypotheek of eten niet meer te kunnen betalen. Want als het zover is dan is het moeilijk om er uit te komen en vaak gaat dan alleen nog maar bergafwaarts en dat wil toch niemand, ook jij niet!

Begin klein
Trade je nog niet dagelijks of helemaal niet begin dan klein om het te leren. Als je start met 100 euro dan ‘maakt het niet zoveel uit’ als je grove fouten maakt. Ik weet nog goed toen ik net begon met traden begon ik met 250 euro en nog geen 4 dagen later was het bedrag bijna gehalveerd. De pijn was wel aanwezig maar lange na niet zo groot als ik dit had gedaan met 25.000 euro.

Discipline
Maak een trading-bijbel en stel daar jouw regels in op en hou je daar aan. Dat laatste vergt discipline en dat is niet altijd even makkelijk maar is wel enorm van belang.

Cryptocurrency en nieuws
Een gouden tip is cryptocurrency nieuws volgen, ik doel op de announcements van een bedrijf. Het is best riskant maar kun je er veel geld mee verdienen en al helemaal in de cryptomarkt want daar is nieuws enorm belangrijk en doorslaggevend of een munt wel- of niet gaat stijgen. Volg bijvoorbeeld Telegram channels of Twitter accounts van coins of tokens waarmee jij aan het handelen bent.


De trading tips worden continu verbetert en vernieuwd om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. De bovenstaande tips zijn geschreven uit eigen ervaringen. Als je mij langer volgt dan weet je wat ik nog wil zeggen.. Investeren of handelen in cryptocurrency is op eigen risico, ik ben geen crypto adviseur, expert of guru. Ik deel mijn ervaring met diegene die het leuk vinden om het te lezen of mij te volgen.

Plaats een reactie