Betalen met cryptocurrency en waarom dat steeds interessanter wordt

Cryptocurrency wordt nog altijd groter en groter. Bijna iedereen is inmiddels wel bekend met Bitcoin, maar er zijn vele vormen van cryptocurrency die veel potentie hebben. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum of Stratis, vormen van cryptocurrency waar bedrijven en investeerders veel interesse in tonen. Het is dus goed mogelijk dat cryptocurrency nog behoorlijk kan groeien de komende jaren. Hierdoor zal deze digitale valuta waarschijnlijk ook een stuk interessanter worden voor de gewone consument. De interesse in cryptocurrency lijkt dan ook weer te groeien. Het zou dus goed kunnen dat binnen afzienbare tijd cryptocurrency echt mainstream gaat.

Er zijn vele toepassingen mogelijk aan de hand van cryptocurrency. Op het moment is deze digitale valuta vooral interessant voor investeerders en speculanten. Dit komt, onder meer, omdat de koersen van cryptocurrency nog behoorlijk volatiel zijn. Dit houdt in dat de koersen van cryptovaluta nog steeds behoorlijk op en neer gaan. Hierdoor is deze digitale valuta vooral nog interessant voor speculanten, maar niet voor gewone consumenten die willen kunnen bouwen op een betaalmiddel. Dit kan echter niet als je niet zeker weet of jouw cryptocurrency de volgende dag misschien wel de helft minder waard is of niet. Echter wordt betalen met cryptocurrency meer en meer mogelijk. Hieronder kun je meer lezen over betalen met cryptocurrency.

cryptocurrency betaalmiddel

Waarom wordt betalen met cryptocurrency steeds interessanter?

2018 was een rampjaar voor cryptocurrency in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder. Niet alleen waren de koersen bijzonder onbetrouwbaar, maar daarnaast kwam Bitcoin slecht in het nieuws omdat vele criminelen gebruik maakten van deze digitale valuta om geld wit te wassen. Inmiddels zijn er maatregelen tegen misbruik getroffen, waardoor cryptocurrency weer aan een opmars bezig is. Nu deze groei is ingezet, proberen verschillende bedrijven hierop in te haken. Dit wordt onder mee gedaan door apps op te zetten aan de hand waarvan je met cryptocurrency kunt betalen. Niet alleen wordt het voor iedereen hierdoor eenvoudiger om met cryptocurrency te betalen, maar daarnaast wordt cryptovaluta in zijn geheel hierdoor toegankelijker voor iedereen.

Daarnaast zijn de koersen van cryptocurrency tegenwoordig minder instabiel. De wisseling van koersen wordt ook wel volatiliteit genoemd. Hoe meer volatiel een koers is, hoe meer deze te maken heeft met extreme schommelingen. Cryptocurrency is een behoorlijk volatiele valuta. Hierdoor is deze digitale valuta dan ook minder interessant voor gewone consumenten, die wel willen kunnen bouwen op een betaalmiddel. Echter is er een oplossing gevonden om de extreme volatiliteit van cryptocurrency tegen te gaan: stablecoin.

Stablecoin is een vorm van cryptocurrency waarbij de waarde van de cryptomunt gelinkt is aan een fiat valuta zoals bijvoorbeeld de euro. Niet alleen kan deze stablecoin gebruikt worden om waarde te transporteren, maar de volatiliteit van de stablecoin is laag. Niet voor niets heet het de ‘stable’ coin. Door de koppeling aan een andere valuta zijn er minder extreme schommelingen qua koers, wat de algehele betrouwbaarheid van cryptocurrency vergroot. Dit maakt cryptocurrency dan ook tot een interessanter alternatief op het gebied van afrekenen. Desalniettemin heeft cryptocurrency nog een lange weg te gaan.

Twijfels over cryptocurrency als betaalmiddel

Echter is niet iedereen even optimistisch over de toekomst van cryptocurrency als betaalmiddel. Tot op de dag van vandaag zijn cryptovaluta voor velen toch nog steeds meer aandelen dan betaalmiddel. Een extra wijze om geld te verdienen middels speculatie. Dit is een opvallende ontwikkeling, aangezien Bitcoin van nature ontwikkeld werd om als gedecentraliseerd betaalmiddel te dienen. Er kwam geen centrale instantie aan te pas en online betalen zou hierdoor een stuk makkelijker worden. Echter wordt er tot op de dag van vandaag weinig met Bitcoin betaald. Is er dus wel een toekomst voor Bitcoin, en cryptocurrency in het algemeen, als betaalmiddel?

Ten eerste wordt er tot op de dag van vandaag nog weinig betaald met Bitcoin en andere cryptovaluta omdat de optie er simpelweg niet is. Vele online winkels kiezen er toch voor om zich te beperken tot opties zoals iDeal, PayPal, AfterPay of betalen middels je creditcard. Hierbij moet wel gesteld worden dat dit in de toekomst nog kan verbeteren. Immers kan er zomaar een tipping point zijn. Als genoeg grote bedrijven de optie beschikbaar maken, zal dit cryptocurrency als betaalmiddel ook vanzelf aantrekkelijk maken. Eén van de grotere bedrijven van dit moment waar Bitcoin al een betaaloptie is, is Thuisbezorgd.nl. Dit bedrijf zou zomaar een trendsetter op dit gebied kunnen zijn. Echter is het percentage aan webwinkels waar je met Bitcoin kunt betalen in Nederland nog altijd zeer laag: 1,6%.

Dit is een reden waarom Bitcoin als betaalmiddel nog altijd niet populair is. Er zijn mensen die dan ook niet meer geloven in de toekomst van Bitcoin als middel om te betalen. Ze wijzen hierbij op het feit dat de kosten van transacties hoog zijn. Dit komt door de administratiekosten. Deze zitten bij allerlei betalingen inbegrepen, maar veelal zijn deze kosten verwaarloosbaar. Dit is bij Bitcoin wel anders: zelfs als je met Bitcoin voor een waarde van 12 euro betaalt kan dit je 25 euro aan administratiekosten opleveren. Vele bedrijven zijn hiertoe niet bereid, wat een reden is waarom Bitcoin geen optie is als betaalmiddel. Kan het nog goedkomen met cryptocurrency als betaalmiddel in de toekomst?

Waarom het misschien toch nog goed gaat komen met cryptovaluta als betaalmiddel

Toch zijn er ontwikkelingen gaande die de analisten op dit gebied positief stemmen. 2019 is het jaar van het optimisme gebleken. Zo zijn er inmiddels betaalapps aan de hand waarvan je bij diverse online shops kunt betalen aan de hand van cryptocurrency. Goede voorbeelden hiervan zijn apps zoals TenX en Pundi X. Alhoewel deze apps pas in de kinderschoenen staan en nog verder ontwikkeld moeten worden, is er absoluut wel sprake van optimisme op dit vlak. Met technologie geldt immers altijd: het kan zomaar snel gaan.

Daarnaast zal veel afhangen van bedrijven en instanties. Hoe vaker het een optie is om met cryptocurrency te betalen, hoe aantrekkelijker deze optie zal worden voor consumenten. Inmiddels is er in Zwitserland al een vijfsterrenhotel waar je kunt betalen met cryptocurrency. Bij huisbezorgd.nl kun je betalen met Bitcoin. Hoe meer zich dit ontwikkelt, hoe interessanter cryptocurrency als betaalmiddel wordt.

Plaats een reactie