De meest gebruikte cryptocurrency van dit moment

Wat is de meest gebruikte cryptocurrency? Het blijft een hot topic onder de crypto investeerders. Wanneer je aan cryptocurrency, cryptovaluta of cryptomunten denkt, zul je waarschijnlijk denken aan Bitcoin. Dit is de meest bekende vorm van cryptocurrency. Het was dan ook de eerste vorm van digitale valuta. Al in 2009 werd de eerste transactie met deze cryptomunt uitgevoerd. Cryptocurrency bestaat dus al wat langer dan je misschien zou denken. Alhoewel Bitcoin de bekendste digitale valuta is, is het lang niet de enige vorm van cryptocurrency van dit moment. Hieronder worden een aantal van de meest gebruikte cryptocurrency van dit moment voor je op een rijtje gezet.

Bitcoin BTC

bitcoin btcNatuurlijk mag Bitcoin niet ontbreken in dit lijstje. Niet alleen was het de eerste vorm van cryptocurrency op de markt, maar het is nog altijd de meest bekende digitale valuta. Het is een digitaal betaalmiddel dat voor het eerst in 2009 gebruikt werd. De timing van deze ontwikkeling is achteraf gezien niet vreemd. Er ontstonden namelijk twee behoeften door ontwikkelingen in de wereld. Ten eerste gingen we meer en meer online transacties doen, bijvoorbeeld aankopen doen bij webshops. Inmiddels bestellen we bijna alles online, van koopjes bij Bol.com tot het kopen en laten bezorgen van onze boodschappen via de respectievelijke winkels. Hierdoor ontstond er een vraag naar een digitaal betaalmiddel. Ook kun je bij veel winkels in Nederland betalen met Bitcoin.

Een andere behoefte waar Bitcoin aan voldoet is de behoefte aan de decentralisatie. Ook hierdoor is het niet vreemd dat Bitcoin in 2009 voor het eerst gebruikt werd. Dit jaar volgde namelijk op het jaar 2008, een absoluut rampjaar in economisch opzicht. De beurzen stortten compleet in en er waren vele banken die dat jaar omvielen. Hierdoor verloren behoorlijk wat mensen hun spaarcentjes. Het wantrouwen jegens de banken groeide dan ook flink. Hierdoor ontstond een behoefte aan een valuta die gecentraliseerd was. Hierbij kun je van persoon tot persoon transacties uitvoeren zonder een bank of een ander centraal instituut als tussenpersoon. Ook aan deze behoefte voldoet Bitcoin. Het is geheel gedecentraliseerd.

Voor Bitcoin was 2018 een rampjaar, maar inmiddels is deze cryptocurrency weer aan een opmars bezig. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste wordt Blockchain steeds interessanter voor de regeringen van uiteenlopende landen. Hierdoor ontstaat regulatie, wat voor veel mensen cryptocurrency toegankelijker maakt. Daarnaast zijn er stablecoins. Deze vorm van cryptocurrency zijn qua waarde gelinkt aan een fiat valuta, waardoor deze munten minder te maken hebben met volatiliteit. Volatiliteit refereert naar de schommelingen van de koersen. Als deze te extreem zijn, zullen weinig mensen gebruik maken van een valuta. Stablecoins verminderen de heftigheid van de koersen van Bitcoin. Hierdoor lijkt de toekomst van Bitcoin er zonnig uit te zien.

Ethereum ETH

ethereum ethDe vaste nummer twee op het gebied van cryptocurrency is Ethereum. Inmiddels is dit van zichzelf een vrij bekend digitaal betaalmiddel. Dit software platform maakt gebruik van de Blockchain technologie die ook de achterliggende technologie voor Bitcoin is. Middels Blockchain worden de transacties vastgelegd. Deze kunnen door iedereen bekeken en gecontroleerd worden, maar ze kunnen niet meer aangepast worden. Dit maakt cryptocurrency zoals Ethereum zeer transparant. Net als bij Bitcoin is er geen tussenpersoon nodig. Er is geen centrale instantie, waardoor meerdere computers tegelijk Ethereum draaiende moeten houden. Door hier aan bij te dragen, kun je ethers verdienen. De brandstof van het Ethereum netwerk zijn deze ethers.

Het voordeel van Ethereum, ten opzichte van Bitcoin, is het feit dat Ethereum in een later stadium ontwikkeld is. Hierdoor is er meer mogelijk met de achterliggende technologie: blockchain. Het geeft Ethereum net wat meer flexibiliteit. Je kunt deze voor meerdere doeleinden gebruiken. Ook worden overboekingen aan de hand van ethers met een hogere snelheid verwerkt. Daarnaast kun je zelf applicaties maken op de Ethereum blockchain. Ook dit vergroot de flexibiliteit van deze cryptomunt. De prijs van deze cryptomunt is laag en relatief stabiel, wat het een interessant alternatief maakt voor de Bitcoin.

Bitcoin Cash BCH

bitcoin cash bchJe denkt nu misschien: huh, hebben we Bitcoin niet net besproken? Bitcoin cash is echter een afsplitsing van Bitcoin. Deze seperatie vond plaats in 2017. Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee vormen van cryptocurrency op te noemen. Alhoewel beide gebruik maken van transactieblokken voor het opslaan van diverse relevante info, is de capaciteit van deze blokken bij Bitcoin Cash groter in vergelijking met Bitcoin. Bij Bitcoin Cash is een blok 32 MB, bij gewoon Bitcoin maar 1 MB.

Daarnaast staat Bitcoin Cash los van het Lightning Network. Dit netwerk ontstond nadat Bitcoin zijn limieten bereikte qua transacties in 2017. Er ontstond behoefte aan een oplossing waarbij transacties razendsnel plaats konden vinden zonder hierbij de blockchain vol te laten lopen. De transacties vinden dan ook niet per se plaats op de blockchain, maar in een omringende laag hierbuiten. Het is dus een soort extra betaalnetwerk bovenop het blockchain netwerk. Bitcoin Cash maakt echter alleen maar gebruik van blockchain. Door de grotere blokken is er geen behoefte aan een ander netwerk.

Hoe gaat Bitcoin Cash precies in zijn werk? Aan de hand van deze cryptocurrency verzend en ontvang je waarde. Alle transacties worden dus vastgelegd in de blockchain, wat te zien is als een transactielogboek dat door iedereen in te zien valt. Dit maakt Bitcoin Cash bijzonder transparant. Ook deze vorm van cryptocurrency kun je gebruiken om te handelen, verzenden, ontvangen, betalen en investeren. Het grote verschil met Bitcoin zit hem dus vooral in de oplossing voor het schaalprobleem: grotere blokken binnen de blockchain in plaats van het Lightning Network.

Stratis STRAT

stratis stratDe meeste van de eerder genoemde vormen van cryptocurrency zijn gericht op consumenten, speculanten en dergelijken. Er is echter ook een cryptocurrency die vooral gericht is op het ondersteunen van bedrijven: Stratis. Het doel van Stratis is om blockchain technologie aantrekkelijker te maken voor bedrijven. Binnen deze vorm van cryptocurrency is het eenvoudig voor ontwikkelaars om nieuwe applicaties te maken. Dit biedt niet alleen een hoop flexibiliteit, maar het stelt de ontwikkelaars in staat om een hoop nieuwe toepassingen te maken. Hierdoor kan Stratis door de eigen gebruikers uitgebreid worden met nieuwe mogelijkheden. Hierdoor is Stratis tevens een interessante optie voor investeerders.

Plaats een reactie