Bitvavo versus Litebit, is dit een Litebit alternatief?

Nadat je hebt besloten om te gaan handelen in Bitcoins of andere cryptomunten, ga je kiezen op welke manier je dat gaat doen.

De makkelijkste manier is een gespecialiseerde broker in te schakelen. Dit is in feite iemand die namens jou in de gaten houdt welke crypto’s interessant zijn om in te investeren en dat dan ook doet.

Veel leuker (en ook wel risicovoller) is het om dat gewoon zelf te doen. Je gaat dan direct naar een crypto beurs, die worden meestal exchanges genoemd, om te handelen in de crypto’s van jouw keuze. Maar welke exchange moet je dan vervolgens kiezen? Er zijn sinds het ontstaan van de Bitcoin immers ontzettend veel van deze handelsplatformen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ook in Nederland zijn er meerdere exchanges opgericht. In dit artikel bespreken we er twee van en vergelijken we ze door de voor- en nadelen van beide platformen op te noemen. We gaan het hebben over Bitvavo vs Litebit en gaan we kijken of Bitvavo een Litebit alternatief is.

Overzicht verschillen Bitvavo en Litebit

BrokerLitebitBitvavo
Opgericht20132017
TypeBrokerExchange
Kosten2%0.25%
TransactiekostenJaGeen
Aantal munten65+160+
Geavanceerde ordersNeeJa
Built-in walletsJaJa
StakingNeeJa
DNB registratieJaJa
KlantenserviceNLNL
AppJaJa
Verschil Bitvavo en Litebit

Het Litebit alternatief is Bitvavo

Bitvavo is goedkoper, heeft meer munten en heeft meer crypto functies.

De missie van Litebit

Litebit is dus een Nederlandse broker. Het platform werd in 2013 opgericht door twee fanatieke crypto handelaren. Sindsdien zijn de exponentieel gegroeid. Het feit dat ze een van de eerste exchanges in Nederland waren, heeft ervoor gezorgd dat ze een grote en trouwe groep traders aan zich hebben weten te binden. De missie van Litebit als broker is met name het zo simpel mogelijk maken van handelen in cryptomunten. Verder wordt er ook veel aandacht besteed aan de veiligheid van het platform.

De missie van Bitvavo

Bitvavo is een (iets) jongere exchange dan Litebit die tevens is opgericht in Nederland. Het platform zag in 2017 het levenslicht en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste exchange van Nederland. Verderop in dit artikel zul je erachter komen waarom dat is. De missie van Bitvavo is ambitieus. Ze willen namelijk de kloof tussen de traditionele financiële wereld en de nieuwe manier van betalen met cryptomunten verkleinen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Litebit?

Voordelen:

  • Built in wallets: Het platform heeft eigen wallets beschikbaar voor handelaars. Dit betekent dat je je cryptokapitaal gewoon kunt bewaren op het Litebit platform. Zeker voor beginners is dit aantrekkelijk. Meer ervaren traders kiezen er overigens voor hun crypto’s op hardware wallets te bewaren.
  • Taal: Litebit is gewoon te gebruiken in het Nederlands. Dit is niet het belangrijkste voordeel van dit platform, maar wel handig voor de Nederlandse gebruiker.

Nadelen:

  • Transactiekosten: De kosten voor het doen van transacties zijn bij Litebit aan de hoge kant. Deze liggen namelijk tussen de 1% en 2% per transactie. Hoe hoger het bedrag waar het om gaat, hoe hoger het percentage zal zijn. Daarnaast moet je ook extra bij betalen wanneer je via iDEAL geld wilt storten op je account.
  • Hacks: Wat niet echt spreekt voor Litebit is dat het platform in het verleden al 3 keer is gehackt. Dit heeft er wel toe geleid dat ze meer geld hebben geïnvesteerd in de beveiliging, maar het blijft een smet op hun reputatie.
  • Overbelasting van het systeem: Een ander nadeel van Litebit is dat de exchange niet altijd de grote drukte aankan. Wanneer er veel handelaars tegelijkertijd transactie uitvoeren, kan het voorkomen dat het systeem overbelast raakt en zichzelf afsluit. Drukke periodes zijn vaak juist de momenten waarop je het meeste geld kunt verdienen..
  • Aanbod crypto’s: Litebit heeft met een assortiment van 60 crypto’s een vrij klein aanbod.

Wat zijn de voor- en nadelen van Bitvavo?

Voordelen:

  • Transactiekosten: Bitvavo staat bekend als de goedkoopste cryptobeurs van Nederland. De transactiekosten zijn namelijk maar 0,25% per transactie! Hoewel dit meer is dan een internationale exchange als Binance, is het in Nederland nog altijd het laagste tarief.
  • Simplistisch: Het simplistische ontwerp van de website en app zorgen ervoor dat je als gebruiker heel makkelijk erop kunt navigeren. Hierdoor is het ook voor beginnelingen een prima platform om in crypto’s op te gaan handelen. Een extra voordeel is dat ook Bitvavo volledig in het Nederlands te gebruiken is.
  • Klantenservice: De klantenservice van Bitvavo krijgt erg goede beoordelingen van klanten. Ze staan 24/7 tot je dienst en zijn via de chat of e-mail te bereiken.

Nadelen:

  • Aanbod crypto’s: Hoewel Bitvavo meer munten aanbiedt dan Litebit (meer dan 150) is dat nog altijd vrij weinig vergeleken met grote internationale exchanges. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. De belangrijkste crypto’s zijn namelijk wel gewoon te verhandelen en waarschijnlijk zullen er steeds meer munten bij komen.
  • Geen telefoondienst: Het enige minpuntje van de klantenservice is dat ze niet per telefoon te bereiken zijn.

Conclusie

Als je alle voor- en nadelen op een rijtje zet, is Bitvavo een uitstekend alternatief voor Litebit. Dat heeft met name te maken met de lagere transactiekosten en het grotere aanbod van cryptomunten waar je in kunt handelen. Ook de gebruiksvriendelijkheid van het platform en de extra functies zoals staking spreekt voor Bitvavo.