Blockchain, met in het kielzog bitcoin als bekendste cryptocoin, blijft in het nieuws. De technologie, en dan met name de vele toepassingsmogelijkheden, zorgen ervoor dat het bedrijfsleven met veel belangstelling kijkt naar de ontwikkelingen. In elke laag van de maatschappij zien investeerders, ondernemers en technologen de voordelen van de nieuwe technologie. Ook voor startups biedt de blockchain tal van mogelijkheden.
Blockchain als ondersteunende technologie
De blockchaintechnologie is een prima investering, maar het leent zich voor veel meer toepassingen. Voor startups betekent dit dat ze slagvaardiger kunnen optreden. In de loop van de tijd zijn er talloze voorbeelden geweest van jonge ondernemingen die succesvol gebruikt hebben gemaakt van verschillende toepassingen.
Voordelen voor startups
Het starten van een eigen bedrijf is voor veel mensen een droom. Slechts weinigen durven het uiteindelijk ook aan. Mocht je zelf overwegen om een onderneming is de cryptosector te beginnen, dan is dit mogelijk het juiste moment om de stap te zetten. Het grote voordeel is dat de blockchaintechnologie niet louter beperkt is tot cryptocoins. Ook op andere gebieden heeft het laten zien dat het waarde heeft. Zo kan het de productiviteit verhogen en maakt de blockchaintechnologie het sluiten van overeenkomsten een stuk eenvoudiger.
De vier voordelen van de blockchain voor startups
In grote lijnen kunnen we de volgende vier voordelen onderscheiden.
- Geld verzamelen
- Netwerken bouwen
- Efficiënte en veilige zakelijke transacties
- Naadloze bedrijfsvoering
Geld inzamelen
Startende ondernemers hebben vaak behoefte aan kapitaal omdat de inbreng van het eigen vermogen onvoldoende is. Uiteraard kun je als ondernemer met een goed onderbouwd bedrijfsplan proberen om bij de bank een lening te krijgen, maar vaak is dat een lastige weg om te bewandelen. Ben je echter al actief in de crypto community, dan is het vinden van investeerders vaak geen groot probleem. Weet je potentiële investeerders te overtuigen, dan is de kans groot dat je erin slaagt om voldoende kapitaal aan te trekken.
Netwerk opbouwen
Uit bovenstaande blijkt dat de crypto community vaak onmisbaar is voor startups. Het hoeft echter niet altijd te gaan om het verkrijgen van kapitaal. Het voordeel van dergelijke groepen is dat het juist vaak ondernemers zijn die er deel van uitmaken. Dat betekent vaak dat er al een behoorlijke hoeveelheid kennis aanwezig is. Het netwerken binnen zo’n community is dus minstens zo belangrijk. Door gebruik te maken van je netwerk kun je in een later stadium veel makkelijker je onderneming opschalen. Op die manier ben je eigenlijk vanaf het begin al bezig om kansen te creëren.
Efficiënte en veilige zakelijke transacties
Het gebruik van de blockchaintechnologie is een prima manier om transacties veilig te laten verlopen. Het zorgt voor meer efficiency en helpt bij het opzetten van een veilige manier van werken. Bijkomend voordeel is de transparantie: iedere betrokken partij weet exact wat er is vastgelegd, bovendien kan het niet eenzijdig worden aangepast. Er zijn echter meer redenen die pleiten voor het gebruik van de blockchain door startups.
- Snellere transacties: het verrichten van een transactie gaat razendsnel. Dit betekent dat je in feite niet hoeft te wachten op het voltooien van een transactie, maar dat je juist tijd bespaart. Je kunt je blijven richten op je gewone werkzaamheden.
- Internationale transacties: opereer je internationaal, dan is de blockchain perfect. De transacties worden niet alleen supersnel verwerkt, de kosten zijn ook minimaal.
- Decentralisatie: de blockchain werk decentraal. Je hebt dus niet te maken met een bank als tussenstap, maar alle transacties vinden plaats tussen jezelf en de ontvanger of afzender.
Bovenstaande factoren zorgen ervoor dat elke transactie bijzonder snel wordt voltooid tegen geringe kosten. Kortom, voor elke startup is dit ideaal.
Naadloze bedrijfsvoering
Binnen elke onderneming zijn zakelijke contracten van groot belang. Dan hoeft het niet direct te gaan om afspraken die je hebt gemaakt met leveranciers, het kan ook gaan om een overeenkomst voor een samenwerking of het uitbesteden van bepaalde zaken. Door die afspraken samen te vatten in een zogeheten smart contract, zorg je ervoor dat de transparantie is gewaarborgd. De blockchaintechnologie zorgt ervoor dat een smart contract veilig en transparant is. Een wijziging kan dan niet eenzijdig worden doorgevoerd waardoor de geldigheid van het contract nooit een punt van twist kan zijn.