Hard Fork en Soft Fork bij cryptocurrency

Wat is een hard fork? Forken is een begrip dat veel terugkomt in diverse informatica toepassingen. Wellicht heb je er zelf ook wel eens van gehoord. Deze techniek wordt ook gebruikt in de crypto industrie. Wat is het precies en waarom vindt er bij sommige cryptocurrencies een hard fork plaats? Lees snel verder voor het antwoord!

Hard fork en blockchain

In de snel groeiende crypto industrie wordt gebruik gemaakt van de blockchain. Blockchain is een soort van grootboek waarin alle transacties worden bijgehouden. Op het netwerk staan onder andere de regels van bepaalde cryptocurrencies opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van een block in de blockchain. Af en toe vinden er hard forks plaats. Je kunt ze het beste vergelijken met een afsplitsing van hoe de blockchain werkt. Het protocol van blockchain wordt gesteund door verschillende nodes en miners die zijn aangesloten op het gehele netwerk. Soms ontstaat er een verschil van mening of inzicht tussen groepen miners. Zo kan het dat een bepaalde groep een update accepteert terwijl een andere groep dit niet accepteert. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hard fork. De belangrijkste kenmerken van een hard fork zijn als volgt:

  • Het verwijst naar een radicale verandering in het protocol van een blockchain netwerk dat resulteert in twee takken: een die het vorige protocol volgt en een die de nieuwe versie volgt.
  • Een hard fork kan voorkomen in elke blockchain.
  • Bij een hard fork ontvangen houders van tokens in de oorspronkelijke blockchain ook tokens in de nieuwe fork. Miners moeten echter kiezen welke blockchain ze blijven verifiëren.

Hard fork van Bitcoin

Er zijn twee bekende hard forks, namelijk die van Bitcoin en Ethereum. De eerstgenoemde cryptocurrency kreeg een hard fork in 2017. Voordat de fork van Bitcoin werd gelanceerd, stelde een deel van het Bitcoin ontwikkelingsteam voor om nodige wijzigingen aan te brengen in de basis van Bitcoin. Voorgestelde veranderingen waren het vergroten van de maximale blokgrootte van 1 MB naar 8 MB. Dit zou de miners in staat stellen om nog meer aankopen aan het blok toe te voegen. Daardoor zouden de ‘fees’ die gebruikers moesten betalen voor Bitcoin transacties dalen.

Waarin verschillen Bitcoin en Bitcoin Cash van elkaar?

Helaas wilden veel mensen de veranderingen niet, dus moesten de ontwerpers iets nieuws verzinnen. Na verschillende stemrondes ontstond uiteindelijk Bitcoin Cash, dat officieel werd gelanceerd op 1 augustus 2017. Deze hard fork en Bitcoin verschillen op een aantal punten van elkaar:

  • De transactiekosten van Bitcoin Cash liggen lager dan die van Bitcoin.
  • De transactietijd van Bitcoin Cash is sneller. De verificatie van een Bitcoin transactie kost soms wel 10 minuten, maar bij BCH is dat niet het geval.
  • De transactietijd van BCH is sneller dan die van Bitcoin omdat het meer transacties per seconde kan verwerken. Daardoor kunnen meer mensen tegelijkertijd BCH gebruiken. Bij BTC ligt dit aantal lager.

Andere hard forks van Bitcoin

Overigens is Bitcoin Cash niet de enige hard fork van Bitcoin. Een overzicht van een aantal belangrijke hard forks die tot nu toe hebben plaatsgevonden:

Bitcoin XT

De Bitcoin XT was een van de eerste bekende hardforks van Bitcoin. De software werd eind 2014 uitgebracht door Mike Hearn en bevatte een aantal gloednieuwe kenmerken. Terwijl de vorige versie van Bitcoin ongeveer 7 transacties per seconde kon verwerken, werd Bitcoin XT ontwikkeld voor 24 transacties per seconde. Om dit te bereiken werd aanbevolen de blokgrootte te verhogen van 1 megabyte naar 8 megabyte.

Minder belangstelling

Bitcoin XT was aanvankelijk succesvol. Het softwareprogramma werd in de late zomer van 2015 op meer dan 1.000 nodes vrijgegeven. Niettemin verloor het project na enkele maanden de belangstelling van de gebruikers. Bitcoin XT is nog steeds beschikbaar, maar heeft nauwelijks aantrekkingskracht meer.

Bitcoin Classic
Toen Bitcoin XT op sterven na dood was, wilden sommige mensen nog steeds de blokdimensie verbeteren en vergroten. Zodoende werd Bitcoin Classic begin 2016 geïntroduceerd.

Interesse vervaagt

In tegenstelling tot XT, dat adviseerde om de blokdimensie te vergroten naar 8 megabyte, was het team achter Bitcoin Classic van plan om deze te vergroten naar slechts 2 megabyte. Net als de Bitcoin XT trok interesse voor Bitcoin Classic in de loop van 2016 binnen enkele maanden ongeveer 2000 nodes aan. Het project bestaat nog steeds met enkele ontwikkelaars die actief Bitcoin Classic ondersteunen. Desondanks lijkt de cryptocommunity te zijn overgestapt naar alternatieven.

Bitcoin Unlimited

Bitcoin Unlimited stelt miners in staat om de grootte van hun blokken te kiezen. Daarnaast beperken nodes en miners de grootte van de gekregen blokken tot 16 megabyte. Ondanks belangstelling aan het begin is Bitcoin Unlimited niet heel bekend.

SegWit

Bitcoin ontwikkelaar Pieter Wuille presenteerde eind 2015 Segregated Witness (SegWit). Simpel gezegd is SegWit bedoeld om de omvang van elke Bitcoin transactie te verkleinen, zodat er nog meer transacties tegelijk kunnen worden uitgevoerd.

Hard fork van Ethereum

Ethereum maakte de DAO hard fork mee. De geschiedenis van deze hard fork gaat terug tot juli 2016. Het ontstond nadat een DAO project werd gehackt. Een hard fork zorgt er als het ware voor dat er geen ruimte tussen verschillende onderdelen wordt gelaten, waardoor de kans op een hack of een bug eigenlijk niet bestaat. Meer dan 89% van de blockchain leden van Ethereum besloot na een hack in 2019 om weer gebruik te maken van deze fork. Omdat dit anders was dan de reeds bestaande bitcoin is er besloten dit een nieuwe naam te geven. De hard fork van Ethereum staat nu bekend onder Ethereum Classic.

Draagvlak vinden is lastig

Bij een hard fork kan het zo zijn dat één bepaalde blockchain overleeft, maar de andere niet. De reden hiervoor is dat er verschillende miners en nodes actief zijn. Wanneer bijvoorbeeld een grote hoeveelheid van de minders besluit om akkoord te gaan met nieuwe regels, dan is deze kans groot dat ze worden doorgevoerd. Miners moeten echter hard werken en krijgen te maken met veel kosten. Denk bijvoorbeeld maar aan het vinden van blokken en het ontvangen van transactie fees. Als er geen vraag zou zijn naar een specifieke munten, of meerdere, ontvangen de minders te weinig geld om hun rekeningen te betalen en is de kans groot dat ze naar een andere coin gaan.

Wat bepaalt de waarde van de hard fork van een cryptocurrency?

Een fork staat in verband met een cryptomunt. De waarde van een crypto is op zijn beurt gebaseerd op basis van de vraag en aanbod in een bepaalde markt. Een hard fork is soms nuttig, maar het is wel verstandig om jouw Bitcoin en andere crypto munten altijd te bewaren in een hardware cold wallet. Dit omdat de kans op een hack veel kleiner is bij een hardware wallet dan wanneer je jouw cryptomunten met een hard fork op een exchange bewaart.

Als het goed is heb je nu een goed beeld van wat een Hard Fork is. Ik leg nu uit wat een Soft Fork is.

Soft Fork

Wat is een soft fork? Cryptocurrencies maken onderdeel uit van een snelgroeiende industrie vol nieuwe technologieën. Soft forks zijn daar een goed voorbeeld van. Ze spelen een belangrijke rol in het onderhouden van diverse ICT systemen. Zo voegen ze nieuwe functionaliteiten toe om bijvoorbeeld bugs te verhelpen. Maar waarom ontstaat een soft fork en hoe werkt het precies? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Waarvoor wordt een soft fork gebruikt?

Een blockchain moet regelmatig een update krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt gebruik gemaakt van een soft fork. Hierdoor kan een reeds bestaande versie in de blockchain overgaan op een nieuwere versie. Dit wordt veel gedaan op het moment dat een grote groep ontwikkelaars het besluit neemt om een update uit te voeren. Tijdens zo’n update wordt de blockchain dan gekopieerd en gaat het als het ware lopen naast de oorspronkelijke blockchain. Deze wordt omgezet naar de nieuwe blockchain en tijdens dit proces zijn nodes en miners bezig met de overstap.

Nieuwe versie

Soms komt het voor dat er helaas een fout plaatsvindt en dat de oudere versie en nodes niet kunnen overstappen op de nieuwere versie. Het gevolg hiervan is dat er gewerkt moet blijven worden met de oude versie van de blockchain en op die manier ontstaat er dus een hard fork. Dit is echter niet het doel. Men wil graag het oude systeem vlekkeloos over laten lopen in de nieuwe blockchain. En daar komt een soft fork in beeld.

Onenigheid leidt tot hard forks en soft forks

Op het moment dat een update wordt gedaan in de blockchain kan het dus soms voorkomen dat er geen gelijkheid is in wie allemaal akkoord gaan met de update en wie niet. De ruzie die gemaakt wordt kan leiden tot twee forks: de hard forks en soft forks.

Wat zijn de verschillen tussen een hard fork en een soft fork?

Het belangrijkste verschil tussen een hard fork en een soft fork is hoe essentieel het is om de software van de knooppunten te upgraden om verder te kunnen gaan met het netwerk. De nodes in de gloednieuwe versie van de blockchain accepteren de richtlijnen van de oude blockchain voor een bepaalde hoeveelheid tijd. Het oude netwerk blijft, maar op basis van nieuwe richtlijnen ontstaat een nieuwe versie. Daarbij is het primaire verschil tussen een hard fork en een soft fork de manier waarop de aanpassing plaatsvindt. Bij een hard fork worden de regels in het protocol versoepeld, terwijl die bij een soft fork juist strenger worden.

Is het mogelijk om een hard fork uit een soft fork te maken?

Omdat de source van de blockchain technologie open is, is het meestal niet mogelijk om een hard fork uit een soft fork te laten maken. Denk bijvoorbeeld maar aan verschillende blockchains die volledig privé zijn of welke die zelfs onder begeleiding staan en worden aangestuurd door een overheid of instelling.

Draagvlak moet zorgen voor verandering

Zoals gezegd is blockchain openbaar. Dit houdt in dat niemand de eigenaar is van blockchain. In principe kan daarom iedereen een soft fork maken. Wel moet er een groot genoeg draagvlak zijn voor deze nieuwe fork om te zorgen voor een echte verandering. Een blockchain netwerk heeft verschillende deelnemers die kunnen stemmen over de toekomst van het netwerk. Op basis hiervan wordt er dus besloten wat de toekomstplannen zijn van een bepaalde coin, en ook wat voor een soort fork er gebruikt gaat worden. Zo zijn er ook verschillende visies en algoritmes binnen het systeem van de blockchain. Er kunnen dan weer verschillende soft forks ontstaan die een verschillende inhoud hebben en gebruik maken van verschillende nodes.

Compatibele blockchain

Na de toepassing van een soft fork kunnen gebruikers die volledige kopieën hebben van de blockchain zowel de oude als de nieuwe technieken gebruiken. De blockchain is in dat opzicht ‘omgekeerd compatibel’. Miners beslissen hoe lang de periode duurt dat ze beide versies gebruiken. Het eindresultaat is hoe dan ook één nieuwe geldige blockchain waarbij de meeste miners hun softwareprogramma hoeven te updaten.

Wat is de toekomst van hard forks en soft forks?

Er wordt niet verwacht dat forking snel zal stoppen. Aangezien het cryptolandschap blijft evolueren, denken wij dat er veel meer forking gaat plaatsvinden in de toekomst. Zo onthulde Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, kort geleden zijn eigen cryptocurrency project ‘Libra’.

I actually don’t know if Libra is going to work but I believe that it’s important to try new things, and as long as you’re doing so responsibly. That’s what has made America successful; and it’s why our tech industry has led the world.
Mark Zuckerberg in zijn openingsstatement over Libra

Forking en adoptie van crypto

Een belangrijke reden waarom forking niet weg te denken is uit de cryptowereld is dat het adoptie van digitale munten bevordert. Het is de bedoeling dat het gebruik van cryptocurrencies voor betalingen wereldwijd steeds normaler wordt. Verbeteringen aan blockchains van cryptocurrencies, zoals snellere transactietijden, helpen in dat geval zeker. Zowel hard forks als soft forks maken het mogelijk om nieuwe procedures en technieken te introduceren. Bovendien zorgen ze voor een snellere transactiesnelheid en lagere mining- en transactiekosten.

Plaats een reactie