Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies: ze zijn razend populair. Sinds de komst van Bitcoin in 2009 en de altcoins die daarna volgden is er sprake van een opmars die zijn weerga niet kent. Digitaal geld is een alternatief voor traditionele valuta, zoals de Dollar, Euro en Pond. Maar wat is cryptocurrency precies en wat kun je er mee? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat zijn cryptomunten?

Cryptocurrencies bestaan uit een reeks van getallen en cijfers en worden wereldwijd steeds meer gebruikt voor het uitvoeren van verschillende transacties. Het aantal cryptomunten is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Inmiddels bestaan er duizenden cryptomunten. Dit zijn momenteel de 10 grootste cryptomunten qua marktkapitalisatie op Coinmarketcap:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Tether (USDT)
 • Cardano (ADA)
 • Binance Coin (BNB)
 • XRP (XRP)
 • Dogecoin (DOGE)
 • USD Coin (USDC)
 • Polkadot (DOT)
 • Uniswap (UNI)
dit zijn afbeeldingen van verschillende soorten cryptocurrencies

Crypto en blockchain

Cryptomunten maken gebruik van de blockchain. Dit is een netwerk van meerdere computers (nodes) dat continu diverse rekensommen uitvoert. De computers zijn in handen van zogeheten miners. Zij zorgen ervoor dat de vaak complexe rekensommen worden uitgevoerd. De miner die als eerste de rekensom weet op te lossen, ontvangt een beloning in de vorm van crypto. Alle crypto transacties worden opgeslagen en gedaan op het blockchain netwerk, dat bekend staat als zeer veilig en betrouwbaar.

Wat zijn de voordelen van crypto?

Cryptomunten brengen allerlei voordelen met zich mee. Zo zijn ze niet te vervalsen en kunnen ze in tegenstelling tot cash geld niet kapot gaan. Iedere crypto investeerder maakt gebruik van een digitale portemonnee, een zogeheten ‘wallet’, waar men cryptocurrencies in kan bewaren. Vervolgens kan er betaald worden met de digitale munten.

Voordeel 1: Transacties zijn snel en betrouwbaar
Wanneer je normaliter transacties uitvoert komen er een hoop kosten bij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over documenten, makelaarskosten, commissie en andere zaken waaraan voldaan moet worden. Wanneer je gebruik maakt van cryptocurrency behoren deze zaken tot de verleden tijd. Alle aankopen worden op een simpele en transparante manier verwerkt. Zo is er geen verwarring meer over wie bijvoorbeeld het meeste betaalt voor een aankoop. De informatie wordt vastgelegd op de blockchain, is onveranderlijk en niet te manipuleren. Bovendien is alles digitaal, waardoor je geen schriftelijke documenten meer hoeft te gebruiken.

Voordeel 2: Overdragen van activa is erg simpel
Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om de eigendom van bezittingen op een naam op een andere naam te zetten. Hoe? Door te betalen met een crypto, zoals Bitcoin. We raden ondernemers aan om gebruik te maken van een smart contract. Dit is een digitaal contract waarin bepaalde afspraken staan die automatisch worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse betaling. Alles gebeurt in de blockchain omgeving, waar transacties veilig worden opgeslagen.

Voordeel 3: Er zijn geen monetaire achtergrondcontroles
Wanneer je een transactie doet, registreert de bank dit. En wanneer je complexe en grote aankopen doet vinden er heel wat monetaire achtergrondcontroles plaats. Bij cryptocurrencies is dit niet het geval. Er is sprake van decentraliteit, wat betekent dat er geen externe partijen zoals een bank bij betrokken zijn. Bovendien bieden cryptocurrencies de mogelijkheid om tijdens een transactie alleen de informatie geven die je ook echt wenst te onthullen aan de ontvanger.

Voordeel 4: Iedereen op de wereld kan er gebruik van maken
Cryptocurrencies kunnen worden gekocht door elk individu dat toegang heeft tot het web. Zij moeten ook het cryptocurrency netwerk begrijpen. Ook inwoners van landen die niet of nauwelijks toegang hebben tot een bankrekening kunnen er dus gebruik van maken. Voor geïnteresseerde klanten wordt het dankzij crypto dan ook veel gemakkelijker om transacties en vermogensoverdrachten uit te voeren.

Voordeel 5: Het is decentraal
De moderne blockchain technologie beheert de database die de bitcoin transactiegegevens bevat. Het is decentraal. Dut betekent dat slechts twee partijen betrokken zijn bij de transactie, oftewel de verzender en ontvanger. Je hebt niet meer te maken met een derde partij en er is dus niemand die controleert wat je doet.

Waar kun je crypto kopen?

Tegenwoordig kun je op het wereldwijde web bij verschillende aanbieders betalen met cryptocurrencies. Je kunt een digitale munt, zoals Bitcoin, bijvoorbeeld aanschaffen bij een online exchange waarna je hem in een cold wallet kunt houden. Vanuit deze wallet kun je dus online betalingen doen.


De beste en goedkoopste exchange Nederland is Bitvavo.

Klik hier en ontvang gratis 1000 euro handelstegoed
P.S. dit is een unieke samenwerking tussen Bitvavo en CoinGids en zal je nergens anders op internet vinden.


Waarom is het slim om te investeren in crypto?

Er zijn veel diverse redenen waarom het slim is te investeren in cryptocurrency. In landen met met veel inflatie wordt de eigen munt steeds minder waard wordt ten opzichte van andere landen en internationale euro en dollar koersen. Om deze hyper inflatie te voorkomen is het een goed idee om gebruik te maken van cryptocurrencies, omdat er geen sprake is van inflatie. Bovendien kunnen digitale munten na verloop van tijd stijgen in waarde.

Wat betekent decentraal?

Ook heel belangrijk om te weten is dat transacties bij cryptocurrencies direct plaatsvinden tussen de verzender en de ontvanger. Externe partijen, zoals banken en financiële instellingen, hebben geen invloed op de transactie. Cryptocurrency is daardoor ‘decentraal’. De technologie wordt ‘in the cloud’ genoemd en is altijd beschikbaar. Dit is ideaal voor iedereen die deelneemt aan het internationale handelsverkeer. Wanneer je bijvoorbeeld een betaling wilt verrichten naar iemand aan de andere kant van de wereld ben je met crypto slechts een paar seconden kwijt. Bij een bank kan het soms een paar werkdagen in beslag nemen. Bovendien liggen de transactiekosten van cryptocurrencies over het algemeen lager dan die van banken.

Waarom zou je cryptocurrency aanschaffen?

Je kunt cryptocurrencies aanschaffen wanneer je er bijna zeker van bent dat op korte of lange termijn de waarde zal stijgen. Of misschien wil je digitale munten gebruiken om trades uit te voeren. Zo kun je crypto lager inkopen en weer hoger verkopen.

Wat zijn cryptocurrency bots?

Wist je dat er diverse bots bestaan die deze handelingen en transacties 24/7 voor jou uit voeren? Je hoeft op die manier zelf niets meer te doen. Dit soort systemen werken goed aangezien mensen vaak met emoties handelen. Dit terwijl het juist belangrijk is om objectief te blijven. Dit zijn enkele bekende cryptocurrency bots:

 • Cryptohopper
 • CryptoTrader
 • Coinrule
 • Zignaly
 • Gunbot
 • Shrimpy
 • Trality

Tips voor cryptocurrency beginners
Voor beginners kunnen we aanraden je altijd goed in te lezen over de verschillende cryptocurrencies, hoe blockchain technologie precies werkt. En besef goed dat investeren in crypto een zeker risico met zich meebrengt. Op een slechte dag kun je veel geld verliezen, terwijl je op een andere dag misschien wel een mooi rendement behaald. Het is onderdeel van het spel. De kunst is om het spel goed te leren spelen. Sommige experts menen dat crypto de toekomst is, terwijl anderen het afkraken. Doe altijd goed je eigen onderzoek voordat je besluit om in de crypto achtbaan te stappen. En, last but not least: zorg voor een veilige wallet om je coins in te bewaren, zodat hackers en andere criminelen geen enkele kans hebben om jouw waardevolle crypto te stelen.

Ga terug naar de hoofdpagina van cryptocurrencies of lees trading tips voor beginners.