Zo kies je als beginnende investeerder de juiste crypto exchange

In de afgelopen jaren zijn er honderden nieuwe cryptocurrency munten bijgekomen. Dat is een goede ontwikkeling omdat dit juist de acceptatiebereidheid vergroot. Ook voor investeerders is dat gunstig, zij kunnen een zeer divers portfolio aanleggen en hun risico beter spreiden. Hierdoor is het ook voor investeerders interessant geworden om zich te specialiseren. Voor de beginnende investeerder kan dat echter nadelig zijn. Niet zelden is het aanbod op een crypto exchange zo overweldigend dat het lastig is om de juiste beslissingen te nemen. In veel opzichten is daarom van belang om de juiste exchange te kiezen als je begint met beleggen. De vraag is echter wat een goede crypto exchange is en wat de aandachtspunten zijn.

De juiste crypto exchange kiezen

Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig is om de juiste exchange te kiezen. Bepaalde factoren kunnen hierbij van belang zijn om het kaf van het koren te scheiden. De belangrijkste punten waar je als beginnende investeerder op moet letten zetten we even uiteen.


Cryptocurrency beginner tip!

Wanneer je graag op een laagdrempelige manier je eerste cryptomunten wilt kopen bij een betrouwbare en veilige Nederlandse exchange waar je met iDeal (en een tiental andere betaalmogelijkheden) kunt betalen (en al vanaf 1 euro!).

Klik hier en start vandaag nog bij Bitvavo Amsterdam en ontvang 1000,- euro transactietegoed.

Tevens de goedkoopste cryptocurrency exchange en broker (lage fees) van Nederland!


Betrouwbaarheid

Wanneer je op het punt staat om een exchange te kiezen zou veiligheid het belangrijkste criterium moeten zijn. Hanteer hierbij dezelfde wensen die je hebt als je een gewone bank zoekt. Zo moet je er zeker van zijn dat je ten alle tijden bij je digitale assets kan en deze ook vrij kunt verhandelen. Met name dat laatste punt kan kritisch zijn. In het verleden is het vaak genoeg voorgekomen dat er lange downtimes waren als gevolg van een volumestijging. Helaas is dit inherent aan de votaliteit van de markt voor cryptocurrencies. Dat kan nadelig zijn omdat je dan op kritieke momenten niet in staat bent om een ingenomen positie te verlaten. De markt blijft echter bewegen waardoor koersverlies niet uit te sluiten is.

Beveiliging

Een ander punt van zorg is de beveiliging. Ook al is er op dit punt bijzonder veel vooruitgang geboekt, een hack is nooit voor 100 procent uit te sluiten. Zo kun je er van uitgaan dat een crypto exchange met extreem lage fees mogelijk een laag beveiligingsniveau hanteert. Het een gaat nou eenmaal ten koste van het ander. Zeker voor de beginnende belegger is het van belang om te kunnen vertrouwen op de beveiliging. In de regel kun je er van uit gaan dat exchanges die al langere tijd opereren, hun beveiliging op orde hebben. In dat opzicht is het verstandiger om iets hogere fees te moeten betalen. Het voordeel van lage fees weegt immers niet op tegen het financiële risico wat je loopt als er toch een hack plaats vindt.

crypto exchange

Gebruiksvriendelijkheid

Menig beginnende belegger zal tijdens de eerste stappen in de wereld van de cryptocurrencies meer vragen dan antwoorden tegenkomen. Door te kiezen voor een exchange met een goede supportafdeling kun je met vertrouwen gaan beleggen. Je hebt in dat geval altijd een mogelijkheid om meer te weten te komen als je met vragen zit. Ook hier geldt dus het advies: kies voor een exchange wat een goed product aanbiedt. De juiste ondersteuning is namelijk het spreekwoordelijke goud waard. Als je in ruil voor lage fees geen of beperkte ondersteuning krijgt, kun je kansen mislopen omdat het je aan de juiste kennis ontbreekt. Veel exchanges hebben daarom een uitgebreide informatiebank of FAQ.

Kies voor een crypto exchange met redelijke fees

Afgaande op het bovenstaande kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor een exchange met een duidelijke fee structuur. Dat wil niet zeggen dat dit het enige ijkpunt is in je zoektocht. De winst die je kunt behalen met de handel in cryptocoins is in veel gevallen afhankelijk van de hoogte van de fees. Een goedkope exchange mag dan wellicht niet de slimste keuze zijn, ook een te dure exchange moet je zien te vermijden. Dat geldt ook als je het aan zou durven om gebruik te maken van een exchange waarbij de leverage-functie wordt aangeboden. Dankzij deze functie kun je de verwachte winst verhogen zonder direct in de cryptocoins te investeren.  Het nadeel is echter dat met het stijgen van de winst ook de fees meer bedragen.

Uiteraard is dat minder belangrijk als je liever je digitale assets voor een langere periode vast wil houden (HODL), maar normaliter zul je willen gaan handelen in cryptocoins om te kunnen profiteren van de koerswinsten.

Plaats een reactie