De vijf gouden tips als je begint met investeren in cryptocoins

Beleggen is risico willen nemen om er uiteindelijk een mooi rendement aan over te houden. Dat geldt zeker ook voor het investeren in cryptocoins als de bitcoin en een van de vele altcoins. Niet zelden zijn de winsten indrukwekkend, maar verlies van de investering hoort er net zo goed bij. Met die gedachte in het achterhoofd is het goed om bepaalde principes te hanteren waardoor je het risico op een verkeerde investering kunt minimaliseren. De vijf belangrijkste tips delen we graag met je.

Investeren in cryptocoins: het orderboek

Het orderboek neemt binnen het handelen in cryptocoins een belangrijke plek in. Het punt is echter dat snelheid een verraderlijke factor kan zijn. Wil je het goed doen, dan bepaal je bij het innemen van een positie ook het verkoopmoment. Zo kun je op een veilige manier je winst zeker stellen (of je verlies juist beperken). Om het juiste verkooppunt te bepalen zul je echter wel het een en ander moeten analyseren. Denk bijvoorbeeld aan de weerstand- en ondersteuningspunten. Vallen die laatsten echter weg, dan is het zaak om je verlies te beperken. Ben je redelijk slim, dan zoek dus naar mogelijkheden om zowel een ‘take profit’ als een ‘stop loss’ commando te plaatsen. Het punt is dat niet alle exchanges dat ondersteunen. Op het moment van schrijven, met uitzondering van enkele exchanges die een leverage-functie aanbieden zoals BitMEX, ondersteunen de meeste exchanges dat niet.

Grafiekanalyse

investeren in cryptocoins

Altcoins hebben verreweg het grootste handelsvolume. Het analyseren van grafieken van die altcoins heeft echter weinig zin als je ook niet kijkt naar de BTC / USD verhouding. Als je namelijk alleen kijkt naar de prestaties van bitcoin, dan is de kans groot dat je de sterke koopsignalen van bepaalde altocoins zoals Ethereum zou missen.

Schakel je emoties uit

Het is een ongeschreven regel dat je nooit je emoties een rol moet laten spelen als je gaat handelen. Het is een basisregel voor elke handelaar, maar nog meer voor daytraders. Dit is vooral het geval als je plotseling een groot verlies moet inasseren. Vanuit je emotie zul je geneigd zijn om het asset te verkopen of om juist dan te kiezen voor de aankoop tegen zo’n lagere koers Op zo’n moment kunnen tal van gedachten door je hoofd spoken die mogelijk beslissend kunnen zijn voor je. Probeer dat te voorkomen en kijk naar je eigen analyse op basis van de feiten.

Een koersdaling betekent niet dat het weer gaat stijgen

Kennis is macht en dat geldt vooral in de wereld van de cryptocurrencies. Merk je dat jouw investeringen in waarde zijn gedaald, probeer dan te achterhalen wat die daling heeft veroorzaakt. Een scherpe daling kan duiden op een koerscorrectie, maar ook andere invloeden kunnen een rol spelen. Door de tijd te nemen om je beslissing goed te analyseren kom je vaak tot hele andere conclusies en zie dat een daling niet altijd betekent dat er weer een stijging aan zit te komen.

Tijd is geld

De volatiliteit die zo kenmerkend is voor de wereld van cryptocurrencies maakt dat tijd een enorm belangrijke factor is. Niet voor niet stellen ervaren handelaren dat een week op de cryptomarkt overeenkomt met drie maanden op de kapitaalbeurs. Begin je dus met het beleggen in crypto, denk dat niet dat het volstaat om je dagelijks ‘even’ te updaten. Heb je daar geen tijd voor, dan is het misschien niet echt jou ding. De kennis die je op uurbasis op doet, kan namelijk het verschil tussen winst en verlies betekenen. Aan de andere kant betekent het handelen in crypto niet dat je per definitie een daytrader moet zijn. Sterker nog, niet elke daytrader is elke dag actief.

Plaats een reactie