Zij maken het verschil: Vrouwen en de blockchain

Al tijden speelt er een belangrijke maatschappelijke vraag: hoe gaan we ervoor zorgen dat vrouwen in de blockchain meer vooraanstaande posities innemen? Deze discussie speelt zowel op maatschappelijk niveau als in het bedrijfsleven. Nog altijd is er sprake van een ‘old boys’ cultuur waar weinig of, in het meest positieve geval, slechts mondjesmaat ruimte is voor de vrouw. Ondanks de gelijke kwalificaties blijft het lastig om dit systeem te doorbreken. Hoe anders is dat in de wereld van de cryptocurrencies. In veel crypto-gerelateerde bedrijfstakken zijn het juist opvallend veel vrouwen die aan de touwtjes trekken. Spoiler alert: zij doet het zo mogelijk nog beter dan het mannelijke tegenpolen.

Vrouwen en de blockchain

Als we Google mogen geloven dan is het percentage vrouwen in topposities in de wereld van de cryptocurrency en blockchain veel lager dan gewenst. Het zou nog altijd een mannenbolwerk zijn. Wellicht klopte die stelling zo’n tien jaar geleden, maar intussen zijn vrouwen begonnen aan een inhaalslag. Nu vrouwen ook steeds meer interesse tonen in de wereld van de digitale assets, wordt het tijd om te laten zien wie de toonaangevende powergirls zijn en waar ze werken.

Joyce Kim

Executive Director Stellar.org

Persoonlijke doel:

het realiseren van een krachtige tool om de adaptie van blockchain te stimuleren.

Opvallende prestaties:

Toespraken gehouden voor onder andere de Verenigde Naties, banken en toonaangevende bedrijven over het nut en de mogelijkheden van de blockchain. Joyce is daarnaast persoonlijk betrokken geweest bij tal van crypto-gerelateerde projecten en ICO’s als adviseur.

Perriane Boring

Oprichter van het Digital Chabers of Commerce (KvK)

Persoonlijk doel:

Gepassioneerd verdedigen van de blockchain als vooruitstrevende manier voor innovatie, investeringen en voor het ontwikkelen van beleid hierop.

Bijzonderheden:

Perrianne is genoemd als een van de tien meest invloedrijke personen in de wereld van de blockchain (2016). Perriane is daarnaast winnaar van de titel ‘Belangrijkste persoon bij Bitcoin’ (2015) vanwege haar presaties in het publieke domein.

Amber Baldet

Executive Director bij JP Morgan’s Blockchain Center of Excellence

Motivatie:

Verbeteren van de functionaliteit(en) van de blockchain en werken aan een verregaande integratie van het digitale en traditionele geldverkeer. Daarnaast is Baldet een groot voorstander van het open source karakter van digitale assets.

Bijzonderheden:

Baldet is in 2017 vermeld als een van Coindesk’s meest invloedrijke personen voor Bitcoin en ze leerde op haar elfde al geheel zelfstandig code te schrijven.

Jinglan Wan

Executive Director of Blockchain Educational Network en Blockchain Product Manager bij NASDAQ

Motivatie:

Studenten helpen om hun blockchain groepen verder uit te bouwen. Via haar functie binnen het Blockchain Educational Network hoopt ze de blockchain cultuur onder studenten te promoten.

Jen Greyson

vrouwen en de blockchain

CEO van Powered by Neureal Jennifer

Motivatie:

Vrouwen bewust maken van hun mogelijkheden, het aanpakken van de huidige uitsagingen in de maatschappij en mensen onderwijzen over het belang van regulering.

Veranderen

Bovenstaande lijst laat duidelijk zien dat er iets wezenlijks aan het veranderen is. Vrouwen spelen mogelijk een minder prominente rol in de wereld van de blockchain en cryptocurrencies, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Dat is een gunstige ontwikkeling, het zijn immers vrouwen die de mannen wijzen op de noodzaak van het evolueren. Er moet rekening gehouden met zowel het mannelijke als het vrouwelijke perspectief. Uiteraard kan dat enkel als er voldoende vrouwen aanwezig zijn in een bedrijf op invloedrijke posities.

Plaats een reactie