Een van de kenmerkende eigenschappen van Bitcoin is de zogenaamde halving. Het is het principe dat de beloning die miners krijgen voor hun werk (feitelijk het beschikbaar stellen van rekenkracht via computers) wordt gehalveerd naar mate er meer blocks worden gedolven. De iets meer technische verklaring is dat na het minen van 210.000 blocks een einde komt aan de ‘reward era’ en breekt er een nieuwe periode aan. Die nieuwe periode van 210.00 blocks zorgt ook voor een lagere beloning aan de miners. Om het nog ingewikkelder te maken: het betekent ook dat de hashpower wordt gewijzigd en het dus lastiger is om een block te minen.
De hashrate van Bitcoin
Het aanpassen van de hashrate heeft nogal wat impact, zowel in positieve als in negatieve zin. Zo’n hogere hashrate maakt het uitdagender (lees: moeilijker) om een block te minen, maar het duidt ook op een groei van het netwerk. Meer miners zullen dus betrokken raken bij het hele proces om die hashrate te behalen.
Bitcoin miners hebben invloed
Miners zijn in feite de belangrijkste schakel in de hele keten. Zij zorgen voor de uitvoering van tal van functies. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van het netwerk, het uitvoeren van transacties, maar het zorgt ook voor een toename van de verkoopdruk. Dit resulteert er in dat meer miners inzien dat het concept van Bitcoin nog altijd winstgevend is en overschakelen op het minen van bitcoin. Het probleem wat om de hoek komt kijken is dat miners niet vasthouden aan het bezitten van BTC. Een hogere hashrate kan daarom zorgen voor een extra motivatie voor kiners om de munten juist te verkopen. Dat leidt dan, in ieder geval op korte termijn, tot een lagere koers van de bitcoin munt.
Koers van Bitcoin staat onder druk
Opvallend genoeg is het bovenstaande niet enkel theorie. Miners verkopen bij een hogere hashrate hun bitcoin. Gezien de grote hoeveelheden bitcoins die dan vrij komen op de exchanges, leidt dit automatisch tot een lagere koers van de munt.