Ethereum2 is geen oplossing voor het gasprobleem

De hoge transactiekosten op de Ethereum-blockchain bevinden zich op recordhoogte terwijl de populariteit van Ethereum juist toeneemt. Dat kan een bron van zorg zijn bij het vergroten van de acceptatiebereidheid. Hiermee staat de groei van het netwerk dus onder druk. Volgens experts is de lancering van Ethereum 2.0 echter niet het antwoord op de problemen.

Ethereum en de mogelijke oplossingen voor de gasprijs

De website CoinTelegraph organiseerde onlangs een forum waarbij DeFi-experts en computerwetenschappers bijeen kwamen om te praten over mogelijke oplossingen. Hoewel ze verschillende meningen erop na houden is het duidelijk dat er meer moet gebeuren om de zogenaamde gaskosten te beperken.

Het Ethereum 2.0 forum

De deelnemers aan het forum vormden een gevarieerd gezelschap:

  • Sergej Kunz, CEO van de oudste gedecentraliseerde exchange 1inch
  • Mounir Benchemled, de oprichter en CEO van ParaSwap (een middleware-laag die protocollen, dApps en handelsplatforms met elkaar verbindt)
  • Alex Kumanovic, mede-oprichter van bloXroute Labs (een blockchain-distributienetwerk van BDN waarmee het wereldwijde netwerk sneller kan communiceren)

Alle drie zijn van mening dat Ethereum 2 faalt als oplossing omdat het nog niet beschikt over de gewenste schaalbaarheid. Ook op het gebied van veiligheid zijn er diverse vragen die nog open staan waardoor het geen toegevoegde waarde heeft voor de gebruikers.

Upgrade

Ethereum 2.0 is een grote upgrade naar het huidige openbare Ethereum-mainnet. Hoewel het is ontworpen om het gebruik en de acceptatie van Ethereum te versnellen door de prestaties te verbeteren, wees Kunz erop dat het veel nieuwe gebruikers zou afschrikken in verband met de huidige gasprijs. De upgrade anticipeerde daarnaast niet echt op de DeFi-hype. Om er zeker van te zijn dat iedereen ervan kan profiteren, moet de infrastructuur opnieuw worden ontworpen. Kunz heeft daar zijn eigen mening al over gevormd.

Ethereum

“Je moet alles heroverwegen. Je kunt smart contracts naar de code migreren, maar het is niet schaalbaar. Om te kunnen schalen, moet je standaarden creëren en nieuwe protocollen introduceren op basis van de nieuwe sharded-architectuur, zoals NEAR, dat vergelijkbaar is met Ethereum 2.0. ”

Praktische bezwaren

Mounir voegde eraan toe dat, hoewel men Ethereum 2.0 in theorie zou kunnen opschalen, het te lang kan duren voordat dit gebeurt. De reden voor de vertraging ligt met name in het stukje beveiliging. Het kernteam moet ervoor zorgen dat het veilig genoeg is voordat het wordt opgestart, gezien de huidige  kritiek.

Kunz, Mounir en Kumanovic waren het er allemaal over eens dat het niet praktisch is voor alle projecten om ook op Ethereum 2.0 over te stappen.

“Om het te laten slagen, zouden alle applicaties naar één platform moeten migreren. Voor grote projecten kan er snel sprake zijn van consensus, maar dat geldt zeker niet voor de kleinere projecten. Zij hebben volgens de drie deelnemers vaak hun eigen agenda en een migratie is dan vaak niet haalbaar op korte termijn. Er zullen nieuwe bruggen moeten worden gebouwd om interoperabiliteit mogelijk te maken.”

Mounir’s visie

Mounir stelt dat er nieuwe oplossingen moeten worden geïntroduceerd, zoals een ‘second layer’ om het probleem van de hoge kosten op te lossen. De voorgestelde oplossing van een second layer wordt al gebruikt voor alle blockchain-schaalbaarheidsoplossingen, die zijn gebouwd op een laag onder het hoofdnet van de blockchain. Het algemene idee is om de transactionele belasting, of in ieder geval een deel ervan, van het blockchain-netwerk te verwijderen.

Mounir wees er echter op dat bij het instellen van een second layer een ander probleem om de hoek komt kijken. Het zou voor eindegebruikers juist een hele opgave kunnen zijn om te begrijpen hoe zo’n second layer in de praktijk werkt. Saar komt nog een ander risico bij: het geld zou in zo’n geval niet aan alle gebruikers op tijd kunnen worden uitbetaald. Mounir ziet daarom meer in een oplossing waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande tools. Als voorbeeld gaf hij bloXroute. Zij hebben een infrastructuur gebouwd die handelaren helpt om sneller en slimmer te handelen. Door gebruik te maken van de Tx Stream-tool van het project kan een behoorlijke tijdswinst worden geboekt.

BloXroute

Er zijn drie soorten API’s ingebed in de tool van bloXroute, waardoor handelaren sneller op de hoogte worden gesteld van voltooide transacties.  Dit betekent dat door het gebruik van de tool, handelaren meer kans hebben om “racescenario’s” te winnen. Denk bijvoorbeeld aan het liquideren van CDP’s en het vastleggen van arbitragemogelijkheden. Handelaren vergroten hierdoor de kans op een snelle validering van transacties bij het delven van het volgende blok.

“Met de ene API kunnen transacties sneller contact maken met de miningpool dan met andere. De tweede API is voor de transactiekosten. Handelaren worden daardoor bijzonder snel geïnformeerd, nog voordat de miners weten wat er gebeurt. De derde API waar we aan werken is om realtime feedback te geven over de transacties van handelaren.”

Plaats een reactie