Golden cross & Death cross: wat is het verschil

Beleggen in een kwestie van kennis vergaren, weten wat er speelt en weten hoe je de beschikbare data moet interpreteren. Een van de belangrijke hulpmiddelen daarbij zijn het zogenaamde golden cross en het death cross. Het zijn zeker geen onbelangrijke termen, maar vergen wel de nodige uitleg als je in wilt spelen om bepaalde trends en deze tijdig wilt kunnen herkennen

Golden cross

Van een golden cross is sprake wanneer een voortschrijdend gemiddelde op korte termijn een groot voortschrijdend gemiddelde op lange termijn overstijgt. Dit wordt door analisten en handelaars geïnterpreteerd als een signaal voor een definitieve opwaartse trend in de markt.

Kortom, de gemiddelde trends op korte termijn stijgen sneller dan het gemiddelde op lange termijn, totdat ze elkaar kruisen.

golden cross uitleg afbeelding
In deze afbeelding zie je een voorbeeld van een Golden Cross.

Kenmerken Golden cross

In algemene zin kunnen we bij een golden cross drie fasen onderscheiden:

  • Een neerwaartse trend die uiteindelijk eindigt als de verkoop is uitgeput
  • Een tweede fase waarbij het kortere voortschrijdend gemiddelde doorloopt naar het langere voortschrijdend gemiddelde
  • Ten slotte de aanhoudende opwaartse trend, die hopelijk leidt tot hogere prijzen

Golden Cross uitleg video:

Death Cross

Omgekeerd vormt een vergelijkbare neerwaartse voortschrijdend-gemiddelde crossover het death cross en wordt geinterpreteerd als een signaal voor een beslissende neergang in dre markt. Het death cross ontstaat wanneer het gemiddelde op korte termijn naar beneden gaat en het langetermijngemiddelde overschrijdt.

Hiermee is het dus in feite in de tegenovergestelde richting van het golden cross.

Zo’n death cross ging vooraf aan de economische neergang in 1929, 1938, 1974 en 2008. Er zijn echter ook veel situaties geweest dat een death cross verscheen, zoals in de zomer van 2016. Toen bleek het een valse indicator te zijn.

Kortom, staar je er dus niet blind op, maar zorg voor voldoende informatie om de juiste inschatting te maken.

Golden Cross vs. Death Cross: een overzicht

Technische analyse omvat het gebruik van statistische gegevens om beslissingen te nemen. Technische analisten gebruiken veel data, vaak in de vorm van grafieken, om aandelen en marktbewegingen te analyseren. Soms vormen de lijnen op deze kaarten bepaalde figuren die vervolgens opvallende namen krijgen als “cup with handle,” “head and shoulders,” and “double top.”

Professionele handelaren weten deze gemeenschappelijke patronen te herkennen en weten zo hoe ze de data moeten analyseren om toekomstige prestaties te voorspellen.

Een golden cross en een death cross zijn elkaars exacte tegenpolen. Een golden cross duidt op een sterker wordende bullmarkt op lange termijn, terwijl een death cross een langdurige bearmarkt aangeeft. Beide verwijzen naar de solide bevestiging van een langetermijntrend door het optreden van een voortschrijdend gemiddelde op korte termijn boven een groot voortschrijdend gemiddelde op lange termijn.

Belangrijke inzichten

Een golden cross duidt op een toekomstige bullmarkt op lange termijn, terwijl een death cross op een langdurige bearmarkt duidt.
Beide cross-overs worden als belangrijker beschouwd wanneer ze gepaard gaan met een hoog handelsvolume.

Zodra de cross-over plaatsvindt, wordt het voortschrijdend langetermijngemiddelde vanaf dat moment beschouwd als een belangrijk ondersteuningsniveau (in het geval van een golden cross) of weerstandsniveau (in het geval van een death cross).

Beide kruisen kunnen optreden als een signaal van een aankomende trendverandering, maar komen vaker voor als een sterke bevestiging van een trendverandering die al heeft plaatsgevonden.

Speciale overwegingen

Er is vaak een meningsverschil over wat precies een zinvolle voortschrijdend gemiddelde crossover is. Sommige analisten definiëren het als een kruising tussen het voortschrijdende gemiddelde over 100 dagen met het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen.

Anderen definiëren het juist als de kruising van het 200-dagen gemiddelde met het 50-dagen gemiddelde.

Analisten kijken daarnaast ook uit naar de cross-over in grafieken met een lager tijdsbestek als bevestiging van een sterke, aanhoudende trend. Ongeacht de variaties in de precieze definitie of het toegepaste tijdsbestek, verwijst de term altijd naar een voortschrijdend gemiddelde op de korte termijn dat een groot voortschrijdend gemiddelde op lange termijn overschrijdt.

Plaats een reactie